ADREM sustine ca noua centrala a Sucevei va fi data in functiune in noiembrie

miercuri, 06 februarie 2013, 20:11
3 MIN
 ADREM sustine ca noua centrala a Sucevei va fi data in functiune in noiembrie

Noua centrala electrica de termoficare (CET) a municipiului Suceava va fi data in functiune in luna noiembrie a acestui an. Intrebati cu privire la riscul ca sa nu fie finalizat CET-ul nou pana iarna viitoare, ci sa fie data in folosinta doar componenta pe gaz metan, cei de la Adrem au raspuns ca firma „va respecta termenii contractuali si va da in functiune centrala in luna noiembrie a anului curent". De mentionat ca potrivit unui act aditional adoptat printr-o hotarare a Consiliului Local Suceava in primavara anului 2012 s-a stabilit ca in cursul lunii mai sa fie finalizata partea de instalatii pe gaz de la CET iar cea pe biomasa la un interval de jumatate de an. De asemenea, la o recenta sedinta care a avut loc la Prefectura Suceava, prefectul Florin Sinescu si-a exprimat indoiala ca termenele vor putea fi respectate, insa a precizat ulterior ca afirmatiile au fost facute fara a avea girul unor specialisti, ci doar bazat pe modul cum au decurs alte lucrari si tinand cont de complexitatea realizarii unor centrale termice.

Pe de alta parte, in ultima perioada autoritatile locale in frunte cu primarul Ion Lungu au avansat tot mai mult varianta ca sa fie preluat si sistemul de transport si de distributie a energiei termice. De altfel, edilul sef al municipiului Suceava chiar a spus ca in mod sigur spre asta se va indrepta situatia. In schimb, cei de la ADREM au abordat problema mai prudent si au spus ca „un operator integrat (productie, transport, distributie – n.red.) ar prezenta avantaje deosebie indeosebi din punctul de vedere al serviciilor oferite populatiei, dar nu s-au demarat discutii concrete in acest sens".

Practic, ceea ce ramane cert la ora actuala este faptul ca odata cu darea in folosinta a noii centrale termice, actualul CET pe carbune va fi inchis si va intra in conservare. In aceasta perspectiva, esrte de asteptat ca pana in 330 de angajati ai societatii Termica, in mare parte din cei angrenati pe partea de productie de la CET, vor fi disponibilizati colectiv. Potrivit unui comunicat al Adrem, compania privata va incerca sa preia cat mai multi angajati din vechea structura a CET-ului, fara a preciza cati anume, totul tinand de specificul activitatii in unitate.

Intrebati daca exista un plan sau o intentie de preluare in concesiune si a actualului CET in vederea modernizarii sale, in anii urmatori, si daca s-a concretizat ceva in acest sens, cei de la ADREM au declarat doar ca „este in lucru un studiu de fezabilitate care sa fie prezentat Primariei". Probabil ca in baza studiului respectiv si a discutiilor care vor avea loc se va putea lua o decizie in vederea organizarii unei licitatii pentru concesionarea CET-ului.

Recent, primarul Lungu a spus, tot intr-o maniera destul de rezervata, ca se va mai incerca scoaterea la licitatie a actualului CET, insa a amintit ca au mai fost incercari esuate de acest fel, tot in urma tatonarilor venite din partea unor firme din spatiul ex-sovietic.

Cat priveste valoarea efectiva a proiectului aflat in derulare pentru un nou CET, aceasta este de circa 90 de milioane de euro. „Finantarea centralei de cogenerare este asigurata de Raiffeisen International", au mai spus cei de la Adrem.  (Dan PRICOPE)

Comentarii