Colosul COMINCO s-a facut praf si pulbere

miercuri, 18 aprilie 2012, 19:26
8 MIN
 Colosul COMINCO s-a facut praf si pulbere

La Suceava, Cominco Bucovina SA a intrat in insolventa de la inceputul acestui an, cu datorii de 370 de miliarde de lei vechi. Lucrari nefinalizate, plati neincasate, afaceri riscante si pierderea terenului in domeniul constructiilor in fata unor firme noi, mai dinamice, au daramat afacerea Cominco. La a treia firma din grup – Cominco Sucursala de Mecanizare Frasin, inspectorii vamali au confiscat anul trecut 21 de miliarde de lei vechi, in contul combustibilului vandut in mod ilegal

Grupul de firme Cominco a intrat in faliment generalizat. Dupa ce la inceputul acestui an componenta suceveana a afacerii intemeiate de frasineanul Gheorghe Gemanar – SC Cominco Bucovina SA – a intrat in insolventa, cu mai putin de doua saptamani in urma "centrala" bucuresteana a afacerii – SC Cominco SA Bucuresti a fost declarata oficial in faliment de judecatorii Tribunalului din capitala. 

Astfel, in data de 5 aprilie a.c., instanta bucuresteana a admis cererea formulata de SC GROUP CONSTRUCT INVEST SRL prin lichidator si a dispus deschiderea procedurii de faliment a debitorului SC Cominco SA. Instanta a mai constatat ca debitorul este dizolvat anterior formularii cererii introductive. S-a dat dispozitie tuturor bancilor la care debitorul are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin judecatoresc al judecatorului sindic sau al lichidatorului, obligatia de instiintare a bancilor revenindu-i lichidatorului. S-a dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei si trimiterea de notificari tribunalelor din alte judete in care debitorul are bunuri in vederea sigilarii, in sarcina lichidatorului judiciar. S-a stabilit de asemenea un termen de maxim 10 zile de la data notificarii deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii catre lichidator, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate dupa deschiderea procedurii. S-a fixat termenul limita pentru depunerea creantelor nascute dupa data deschiderii procedurii pentru data de 5 iunie a.c.. Ca lichidator judiciar a fost numit Capital Insol SPRL, filiala Bacau. 

Acum o saptamana, Ziarul Financiar anunta intrarea directa in faliment a  SC Cominco SA Bucuresti, firma de constructii listata la bursa sub codul COBS. Cei de la Ziarul Financiar aratau ca aceasta companie este controlata de omul de afaceri sucevean Catalin Gemanar, nimeni altul decat fiul intemeietorului afacerii Cominco, Gheorghe Gemanar.

Tranzactii pe  RASDAQ cu ce-a mai ramas din Cominco

Dupa declansarea falimentului, activele firmei vor fi van­dute, iar banii vor fi impartiti credi­to­rilor pentru stingerea datoriilor, iar daca va mai ramane ceva, diferenta va fi impartita intre actionari.

De retinut ca doar cu cateva zile inainte de oficializarea falimentului Cominco Bucuresti, la finalul lunii martie, Sorin Apos­tol, al doilea actionar al Cominco, a van­dut un pachet de 13,8% din actiuni firmei de brokeraj Swiss Capital pentru 700.000 de lei. Apostol detine 48% din actiunile Swiss Capital unde este asociat cu Bog­dan Juravle. Dupa tran­zactie, Sorin Apos­tol a mai ramas cu circa 7% din ac­tiu­nile Cominco. Un alt actionar semnificativ al Co­min­co este Florin Rusu, cu 13,3% din ac­tiuni. Printre actionari se numara si fon­dul BT Maxim care detinea la jumatatea anului tre­cut aproape 5% din actiunile com­paniei.

Este posibil insa ca in urma lichidarii, actionarii sa nu mai primeasca nimic, avand in vedere ca cea mai mare parte a activelor o reprezinta crean­tele, adica sume pe care compania le are de primit de la clienti, care vor fi greu de recuperat.

Datoriile pe termen scurt erau de circa 44 de milioane de lei (440 de miliarde de lei vechi), sume datorate in special fur­ni­zorilor, dar si clientilor care au platit avan­suri companiei pentru diferite lu­crari, la care se adaugau datorii pe ter­men lung de 14,2 mililioane de lei. La randul ei, com­pania avea de recuperat circa 44,5 milioane de lei de la clienti. Anul trecut Cominco a realizat o majorare de capital prin care a reusit sa atraga circa 4 milioane lei de la ac­tio­nari. La ultimul pret de pe bursa, in­trea­ga com­pa­nie este evaluata la doar 4,9 milioane lei. Actiunile Cominco au fost suspen­date de la tranzactionare de pe piata RASDAQ la cererea companiei si pro­babil ca vor fi retrase de tot de pe bursa.

Datoriile firmei Cominco Bucovina – 370 de miliarde de lei vechi

SC Cominco Bucovina Frasin o alta firma din grupul Cominco a intrat in insolventa la inceputul acestui an, in urma hotararii judecatorilor de la Sectia Civila a Tribunalului Suceava. Insolventa s-a deschis la cererea administratorilor firmei fiind stabilit si administratorul judiciar provizoriu, acesta fiind AA Total Insolvency IPURL. Conform cifrelor din dosarul de insolventa, la data de 31.12.2010 cuantumul total al datoriilor firmei din Frasin se ridica la suma fabuloasa de 37.938.393 lei (peste 370 de miliarde de lei vechi, n.r.) din care peste 200 de miliarde de lei vechi datorii aferente anului 2010 si alte peste 170 de miliarde aferente anului 2009. Urmeaza sa fie calculate si datoriile  acumulate in cursul anului 2011 dar care nu le luam deocamdata in calcul. Cert este ca pe lista propusa instantei de firma care si-a cerut insolventa, sunt prezentati un numar de 300 de creditori, entitati cu care SC Cominco Bucovina Frasin a facut afaceri pe care nu le-a platit "din lipsa de lichiditati". Este vorba de creditori dintre cei mai diversi – furnizori, persoane fizice, unitati bugetare, etc., dar si unitati bancare la care datoriile insumate depaseau in data de 30 noiembrie anul trecut 188 de miliarde de lei vechi. Toate acestea fara a pune in calcul datoriile la bugetul consolidat al statului, evidentiate de ANAF, care completeaza suma expusa anterior si chiar o depaseste, daca vor fi luate in calcul si datoriile neachitate din ultima perioada.

Odata cu cererea de deschidere a procedurii de insolventa, administratorii de la Cominco Bucovina SA au depus si un plan de reorganizare care viza masuri precum reesalonarea datoriilor  restante catre furnizori, catre locatorii de leasing financiar, banci si catre ANAF, etc.

99,996% din actiunile Cominco Bucovina SA sunt detinute de SC Cominco SA Bucuresti, firma recent intrata in faliment. O actiune mai detine "parintele" afacerii, Gheorghe Gemanar

Capitalul social al SC Cominco Bucovina SA Frasin, infiintata in 1999, ca societate in cadrul grupului de firme Cominco, este in valoare totala de 1.000.000 de lei.

99,996% din actiunile societatii comerciale sunt detinute de SC Cominco SA Bucuresti, considerata societatea mama a acestui grup de firme, intrata acum direct in faliment. O actiune la firma din Frasin o detine "parintele" firmelor Cominco, Gheorghe Gemanar si tot cate o actiune detine Nicolae Ghenu, Dan Garjoaba si Gheorghe Popa.

De retinut ca de la la jumatatea anului trecut impotriva Cominco Bucovina au inceput sa se adune creditorii. Obiectiv de Suceava a aratat la acea vreme faptul ca  atunci cand o afacere se duce de rapa, toti vechii parteneri de incredere se transforma in creditori seriosi, care nu accepta amanari sau alte compromisuri. Pe acest fond, in scurta vreme, disputele comerciale ajung in instanta iar cea mai la indemana solutie de a forta un agent economic sa plateasca o datorie mai mare este depunerea unei cereri de deschidere a procedurii insolventei sau falimentului pe numele datornicului. Daca acesta nu reuseste sa plateasca datoria pana cand Tribunalul dispune deschiderea procedurii, toti creditorii agentului economic afla ca acesta a intrat la inghesuiala si se inghesuie care mai de care sa obtine ce se mai poate din impartirea activelor firmei prinsa in incurcatura.

Acesta ar fi scenariul clasic, pe baza caruia s-a turnat si filmul afacerii Cominco. La jumatatea anului trecut, in decurs de cateva saptamani au fost depuse pe numele acesteia trei solicitari de deschidere a procedurii insolventei. Cea mai interesanta a venit de la  SC ESPINA Romania Prod Impex SRL, care a cerut insolventa firmei Cominco Bucovina SA pentru datorii de peste 800 de milioane de lei vechi, pentru neplata unor produse de mezelarie, alta de la SC General Serv Electro Construct SRL Iasi a cerut insolventa pentru neplata unor produse petroliere in valoare de 570 de milioane de lei vechi in vreme ce Apele Romane au cerut insolventa afacerii Cominco pentru prundisuri exploatate din albii in suma de 546 milioane de lei vechi.

Cea mai surprinzatoare cerere de deschidere a procedurii, cea de la SC ESPINA Romania Prod Impex SRL releva faptul ca aceasta nu a incasat incepand din data de 2 septembrie a anului 2010  contravaloarea a 18 facturi in suma totala de 837 milioane de lei vechi pentru jambon, bacon, mozzarella, rulada de bacon, sunca rustica si alte produse asemenea.

Gheorghe Gemanar,  parintele afacerii Cominco, trimis in judecata pentru deturnari de fonduri europene

Cominco a fost una dintre societatile comerciale de constructii care s-a descurcat bine, indiferent de partidul politic aflat la guvernare. In 2008, dupa o perioada scurta de timp, in care s-a produs replierea, SC Cominco SA, cu filialele aferente, au preluat lucrari de anvergura pe teritoriul tarii, de cele mai multe ori in asociere cu alte firme, principale castigatoare ale licitatiilor organizate. Printre acestea si cea vizand realizarea primei celule a gropii de gunoi de la Moara, lucrare sistata acum, in asteptarea banilor de la Uniunea Europeana dar si reabilitari de drumuri in zona de munte.

O problema delicata o reprezienta acum un an in aceasta ecuatie cu banii europeni, calitatea presedintelui Consiliului de Administratie SC Cominco Bucovina SA, Gheorghe Gemanar, care a fost trimis in judecata de DNA acum aproape trei ani, pentru un prejudiciu de aproape o jumatate  de milion de euro, in afacerea Tehnopolis Iasi, un parc tehnologic realizat cu fonduri europene. Gheorghe Gemanar este acuzat in acest dosar de folosire sau prezentare  de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene. Instanta nu a dat pana acum o hotarare in acest dosar.

Confiscari de peste 2,1 milioane de lei la a treia firma din grupul Cominco

Anul trecut, inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile de la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale Suceava au aplicat unei a treia firme din grup – SC Cominco – Sucursala de Mecanizare Frasin o amenda de 50.000 lei si au confiscat contravaloarea a 502.511 litri produse energetice, respectiv 2.145.426 lei, pentru comecializarea ilegala de benzina si motorina.

Inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile ale DJAOV Suceava au incheiat un control initiat in data de 25.01.2011 la SC Cominco – Sucursala de Mecanizare Frasin firma ce are ca obiect principal de activitate „Transporturi rutiere de marfuri".

In urma verificarilor efectuate de vamesi s-a constatat ca in perioada 24.11.2009 – 25.01.2011 societatea a comercializat en gros, cu si fara depozitare prealabila in rezervoarele proprii, cantitatea de 2.722 litri benzina si 499.789 litri motorina, in valoare  totala de 2.145.426 lei  – 13.415 lei-benzina si 2.132.011 lei-motorina, fara a detine atestatele privitoare la comercializarea en gros de produse energetice.

In urma acestui control,  firma a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 50.000 lei si suplimentar amenzii aplicate, ca sanctiune complementara, s-a dispus confiscarea sumei de peste 2,1 milioane de lei (21 miliarde lei vechi) rezultate din vanzarea carburantilor. (Neculai ROSCA)

Comentarii