Fostul primar Marian Ionescu – 3 ani de inchisoare cu suspendare

marți, 27 noiembrie 2012, 20:54
3 MIN
 Fostul primar Marian Ionescu – 3 ani de inchisoare cu suspendare

Tribunalul Iasi s-a pronuntat ieri in dosarul in care Marian Ionescu,  fostul primar al municipiului Suceava a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Judecatorii instantei iesene l-au condamnat pe Marian Ionescu la trei ani de inchisoare cu suspendare. Neculai Bujor, fostul director economic al Primariei Suceava in mandatul 2000 – 2004 a primit de asemenea o condamnare de trei ani de inchisoare cu suspendare, la fel si Teodor Cristian Lauric, referent in cadrul primariei, Ioan Bogdan Dumitras, fost auditor in cadrul aceleasi institutii. Constantin Bata, adrministrator al primariei, Mircea Botezatu si Mihai Strugariu, fosti administratori  ai  Bazarului, au primit cate doi ani de inchisoare cu suspendare, alti sase inculpati – Ioan Bogdan Dumitras, Maricica Emilia Sveica, Vasile Trifan, Dragos Radu Tirpan, Liviu Daniel Balan Cirlan, Dumitru Tipurlea, primind cate un an de inchisoare cu suspendare.  Prejudiciul stabilit in dosar este de 5 miliarde de lei vechi, suma care va trebui sa fie suportata in solidar de inculpati.

Dosarul in care fostul primar Marian Ionescu a fost trimis in judecata a fost preluat initial de Tribunalul Suceava, de aici fiind stramutat in anul 2007, la Tribunalul Iasi.

Conform rechizitoriului intocmit la acea vreme de procurorii DNA, fostul primar Marian Ionescu, a fost acuzat  de comiterea a sapte infractiuni de coruptie sau infractiuni conexe celor de coruptie – primire de foloase necuvenite, abuz in serviciu, delapidare, dar si fals in declaratii. Printre faptele ce i s-au imputat a fost si aceea ca in anul 2002 Ionescu a cumparat 50 de ari de teren in zona Metro, suprafata pe care a revandut-o un an mai tarziu la un pret de cateva ori mai mare fata de cel de achizitie.

Alte aspecte ce au facut obiectul rechizitoriului vizeaza contractele de inchiriere din Bazarul Suceava, constatandu-se ca intre contractele de inchiriere si suprafetele efective inchiriate era o diferenta foarte mare, astfel incat primaria nu a incasat peste 1,2 miliarde de lei vechi. Pe langa fostul primar Ionescu, au mai fost considerati vinovati fostul director economic Neculai Bujor si Ioan Bogdan Dumitras, fost auditor in cadrul Primariei dar si fostii administratori ai Bazarului de la acea vreme – Mihai Strugariu si Mircea Botezatu. Acestia ar fi platit, pentru ca situatia sa fie lasat asa cum este, aproximativ 400 de milioane de lei vechi. 

In acelasi rechizitoriu se mai arata ca Primaria a platit facturi catre SC Ralf Impex SRL, firma patronata de Bogdan Ioan Dumitras, Teodor Cristian Lauric si Stefan Lucaciuc, acestia din urma angajati ai Primariei pentru marfuri care nu au fost niciodata furnizate, aceasta afacere fiind facuta cu complicitatea directorului economic Neculai Bujor si a administratorului Primariei, Constantin Bata.  In plus, au fost facute deconturi fictive din casieria unitatii, in baza unor referate intocmite in fals, in valoare de peste 1,6 miliarde de lei vechi. O buna parte din aceasta suma – peste 1,2 miliarde de lei vechi ar fi fost insusita de Neculai Bujor. Dumitras ar fi incasat 300 de milioane de lei vechi, primarul Ionescu 25 de milioane iar Constantin Bata 17 milioane de lei vechi.

In perioada mai 2002-ianuarie 2003, cu sustinerea directorului economic Neculai Bujor, Bogdan Dumitras a livrat, prin firma SC Electrofabo SRL, calculatoare si mobilier la sapte scoli din oras.  Pentru aceasta, Bujor a primit bunuri in valoare de 116 milioane de lei vechi. Acelasi Dumitras a vandut si calculatoare la o unitate de invatamant, la preturi supraevaluate. Prin aceste afaceri, prejudiciul adus vistieriei Primariei Suceava a fost de peste 1 miliard de lei vechi.

Ceilalti inculpati in dosar sunt o fosta magazionera a primariei – Emilia Sveica, dar si angajati ai altor firme din Suceava cu care s-au derulat afacerile care au dus la condamnarile de ieri pronuntate de tribunalul iesean. Sentintele date nu sunt definitive, putand fi atacate cu recurs atat de inculpati cat si de procurorii DNA, care au intocmit rechizitoriul. (Neculai ROSCA)

Comentarii