Gropile de gunoi din Humor, Campulung si Falticeni, mine de aur pentru primarii Ursaciuc, Serban si Tofan

luni, 06 iulie 2009, 19:22
5 MIN
 Gropile de gunoi din Humor, Campulung si Falticeni, mine de aur pentru primarii Ursaciuc, Serban si Tofan

In mai putin de doua saptamani, toate depozitele de deseuri din judetul Suceava vor fi inchise, cu exceptia gropilor de gunoi din Gura Humorului, Campulung Moldovenesc si Falticeni. Inchiderea depozitelor de gunoi care nu respecta normele europene in vigoare a fost stabilita prin tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

Desi faptul ca toate gropile de gunoi din judet trebuie inchise pana cel tarziu la 16 iulie 2009 era binecunoscut de toti primarii suceveni, doar cateva localitati au reusit sa isi rezolve pana acum problema gestionarii deseurilor menajere. Ieri, la Consiliul Judetean Suceava a avuto loc o intalnire la care au participat majoritatea primarilor din judet, vicepresedintele CJ Daniel Cadariu, sefa comisariatului judetean al Garzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, si Iluta Cocris, director in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, in care s-a analizat modul in care autoritatile locale au procedat pentru a asigura colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere dupa data de 16 iulie.

Potrivit Adrianei Iordache, pana ieri doar 55 din cele 98 de localitati cu probleme au solicitat avizul pentru inchiderea depozitelor de deseuri neconforme. Ea a atras atentia primarilor prezenti la intalnirea de ieri ca in cazul in care nu vor inchide depozitele de deseuri la termenul stabilit de lege vor fi sanctionati cu amenzi de 50.000 de lei.

Majoritatea primarilor nu stiu inca ce vor face cu gunoiul peste doua saptamani

Desi au avut la dispozitie cativa ani pentru a rezolva problema gestionarii deseurilor, la nici doua saptamani pana la termenul in care nu vor mai avea voie sa depoziteze deseuri in gropile de gunoi comunale, majoritatea primarilor nu au habar ce vor face cu gunoiul dupa jumatatea lunii iulie. Intrtebati in ce stadiu se afla demersurile pentru gasirea unui loc de depozitare a deseurilor, primarii au ridicat pe rand din umeri si au spus ca nu au suficienti bani in bugetele locale pentru a plati transportul si depozitarea deseurilor la una dintre cele trei gropi care vor mai fi functionale in judet sau la depozite de deseuri din alte judete.

Opt localitati din zona Falticeni, cinci din zona Gura Humorului, orasul Siret si comuna Crucea sunt singurele localitati care se pot lauda ca si-au rezolvat problema depozitarii deseurilor. Astfel, potrivit viceprimarului municipiului Falticeni, Gheorghe Aldea, pana ieri Primaria Falticeni si-a dat acordul sa primeasca la groapa de gunoi Antilesti doar deseurile din Dolhasca, Dolhesti, Preutesti, Hartop, Vadu Moldovei, Radaseni si Baia, pe langa municipiul Suceava care duce deseurile la Falticeni inca de la inceputul anului.

Potrivit primarului Ursaciuc, pentru moment la groapa de gunoi din Gura Humorului vor fi primite doar deseurile din localitatile Ostra, Stulpicani, Frasin, Manastirea Humorului si Valea Moldovei, impreuna cu care Gura Humorului a accesat un proiect Phare pentru realizarea unei statii de pretransfer a deseurilor.

De asemenea, orasul Siret si-a rezolvat problema deseurilor printr-o intelegere cu firma Primariei Botosani, Urban Serv SA, pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi a municipiului Botosani, iar primaria comunei Crucea a incheiat un contract pentru a transporta deseurile la groapa de gunoi de la Targu Neamt.

Ministerul Mediului inchide pe 16 iulie si groapa de gunoi de la Radauti

O adresa din partea Ministerului Mediului care anunta ca pe 16 iulie trebuie inchisa si groapa de la Radauti a creat confunzie in randul primarilor localitatilor din zona. Avand in vedere ca in tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana se specifica ca groapa de gunoi a municipiului Radauti va fi inchisa in 2009, toata lumea se astepta ca acest lucru sa se intample in ultima zi a anului, la fel ca si in cazul localitatilor Suceava, Siret si Vatra Dornei. Astfel ca mai multe primarii din zona au incheiat deja contracte cu SC Servicii Comunale SA, pentru transport si depozitarea deseurilor la depozitul din Radauti.

Acum, dupa decizia Ministerului Mediului, primarii din zona s-au vazut pusi in situatia sa caute de urgenta alte variante pentru depozitarea deseurilor. Situatia este la fel de complicata si in cazul municipiului Camplung, unde desi depozitul de deseuri are termen de inchidere abia anul viitor, capacitatea de depzoitare a fost aproape epuizata.

De altfel, Ministerul Mediului a trimis deja o adresa oficiala prin care atentioneaza autoritatile ca platforma de deseuri de la Campulung a ajuns la capacitatea maxima. In aceste conditii, aceasta varianta nu apre a fi una recomandabila pentru primarii localitatilor care nu au unde sa isi duca gunoiul. Variantele ramase la dispozitie sunt depozitele de la Gura Humorului si Falticeni sau gropi de gunoi din judetele invecinate.

Gura Humorului, Campulungul si Falticeniul pot scoate bani frumosi din depozitarea deseurilor

In timp ce restul primarilor din judet se chinuie sa gaseasca o solutie pentru gestionarea deseurilor, cei din Gura Humorului, Campulung Moldovenesc si Falticeni pot scoate bani frumosi din aceasta situatie. Dupa ce au primit atentionari ferme din partea Consiliului Judetean, care este responsabil de gestionarea deseurilor la nivelul intregului judet, si a autoritatilor de control pe linie de protectia mediului, primarii localitatilor din judet au inceput sa stea la coada la usile lui Marius Ursaciuc, Gabriel Serban si Vasile Tofan, incercand sa ii convinga sa le primesca deseurile la gropile de gunoi pe care le gestioneaza. Asta in cazul in care mai exista loc pe platforma pentru deseurile aduse din alte localitati.

Asa cum am aratat la Campulung Moldovenesc platforma a atins capacitatea maxima iar primarul Marius Ursaciuc sustine ca groapa de gunoi de la Humor este plina in proportie de 90%. El a spus ca ar putea primi gunoiul din alte localitati doar daca se gasesc resurse pentru un compactor de deseuri, care costa aproximativ 250.000 de euro. Avand in vedere ca majoritatea primarilor suceveni nu au la dispozitie alte optiuni, cei care gestioneaza depozitele de deseuri care vor mai fi functionale si in urmatorul an isi permit sa negocieze de pe pozitii de forta. De altfel, au existat deja cazuri de primari care au refuzat sa primeasca deseuri din alte localitati la groapa de gunoi pe care o administreaza doar din cauza unor antipatii personale fata de colegii lor care le-au cerut ajutorul.

De neinteles a fost si atitudinea vicepresedintelui Consiliului Judetean, Daniel Cadariu, cel care are in responsabilitate gestionarea deseurilor la nivel judetean, care i-a adunat pe primari doar sa se rasteasca la ei pentru ca nu au gasit inca unde sa depoziteze deseurile. Incercand sa gaseasca vinovati pentru aceasta situatie, el a dat vina, pe langa primari, si pe cei care au negociat conditiile aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, pe firma de consultanta despre care a spus ca e „extrem de neserioasa", dar nu a pomenit niciun cuvant despre ceva ce ar fi facut el in ultimul an pentru a rezolva problema localitatilor din judet.

Mai mult, el le-a spus primarilor ca nu are rost sa vina si sa astepte solutii de la Consiliul Judetean ci fiecare dintre ei sa se descurce pe cont propriu in negocierile cu cele trei localitati din judet unde nu vor fi inchise gropile, si daca nu reusesc sa ajunga la o intelegere sa caute solutii in Botosani sau Neamt. Ce trebuie retinut este ca desi peste doua saptamani se vor inchide toate cele 177 de depozite de deseuri neconforme din judet, aproximativ 80% din primarii nu stiu inca unde vor duce gunoiul si nici nu sunt sprijinite de autoritati in acest demers.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii