Gunoiul de la Spitalul Judetean a reaprins razboiul dintre Rosal si Diasil

joi, 15 ianuarie 2009, 21:03
3 MIN
 Gunoiul de la Spitalul Judetean a reaprins razboiul dintre Rosal si Diasil

Deseurile reciclabile de la Spitalul Judetean Suceava au devenit marul discordiei care a reaprins conflictul dintre firmele de salubrizare Rosal Grup si Diasil Service.

La inceputul anului 2007, dupa ce Primaria a fost obligata sa desemneze un operator unic pentru activitatea de colectare a deseurilor manajere, Rosal Grup a castigat licitatia si a incheiat un contract pe opt ani cu Primaria Suceava. Rosal Grup a devenit astfel singura firma de salubrizare care poate desfasura activitati de colectare de deseurilor menajere din municipiu, fiind platita de autoritatile locale din taxa pe salubrizare platita atat de agentii economici cat si de persoanele fizice.

Cum legea nu specifica daca operatorul unic de salubrizare desemnat de autoritatile locale are monopol si pe deseurile reciclabile, firma Diasil Service a incheiat contracte cu o parte dintre societatile comerciale din municipiul Suceava, printre care Metro, Suceava Shopping City si Iulius Mall pentru colectarea si valorificarea acestor tipuri de deseuri.

Cum reprezentantii Rosal Grup sustin ca in contractul incheiat cu Primaria municipiului Suceava este inclusa si activitatea de colectare a deseurilor reciclabile, pe parcursul anului trecut a facut plangeri impotriva celor de la Diasil Service la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Garda de Mediu si Primarie.

Directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, a spus ca au fost chiar la un pas de a da in judecata firma Diasil Service. Dupa ce reprezentantii firmei Diasil au dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu desfasoara activitati de colectare a deseurilor menajere din municipiu, conflictul dintre cele doua firme de salubrizare parea sa se fi stins.

De la inceputul anului, Spitalul Judetean nu are contract pentru ridicarea deseurilor reciclabile

Razboiul dintre cele doua firme a reizbucnit spre sfarsitul anului trecut, atunci cand conducerea Spitalului Judetean Suceava a decis sa rezilieze contractul cu Rosal si a incheiat un contract cu Diasil Service pentru ridicarea deseurilor reciclabile. Adrian Niculescu, seful Rosal Suceava, a explicat ca pana atunci firma de salubrizare platea Spitalului sume de bani pentru deseurile colectate deoarece acestea erau apoi revalorificate. Cum spre sfarsitul anului trecut Rosal a fost informata de firmele care cumparau deseurile ca nu mai pot plati pentru acestea, firma de salubrizare a informat institutiile si agentii comerciali cu care avea incheiate contracte ca nu va mai plati pentru deseurile reciclabile.

In aceste conditii, conducerea Spitalului a decis sa incheie un contract cu Diasil Service. In decembrie, Rosal a depus alte plangeri la Primaria Suceava, Garda de Mediu si Autoritatea pentru Protectia mediului impotriva firmei concurente. "Nicio alta firma nu poate din punct de vedere legal sa-si desfasoare activitatea pe teritoriul municipiului Suceava, in afara de Rosal Grup", a declarat Adrian Niculescu. Acesta a mai spus ca nu i se pare normal ca o institutie sa plateasca de doua ori pentru gunoi, odata la Primaria taxa de salubrizare in functie de numarul de angajati si a doua oara catre o alta firma cu care are incheiat contract.

Anton Curelariu, seful Diasil Service, a refuzat sa comenteze aceasta situatie afirmand ca activitatea din municipiul Suceava a firmei pe care o conduce este perfect legala. Dupa data de 1 ianuarie, Spitalul Judetean nu a mai prelungit contractul cu firma Diasil Service si pentru moment nu are contract cu nicio firma pentru ridicarea deseurilor reciclabile. Seful Rosal Suceava ne-a declarat ca a primit o adresa miercuri, 14 ianuarie, prin care Spitalul Judetean solicita firmei de salubrizare sa incheie un nou contract pentru colectarea deseurilor reciclabile.

Conflictul dintre cele doua firme de salubrizare este de fapt un razboi pentru obtinerea veniturilor din valorificarea deseurilor reciclabile obtinute de la societatile comerciale si institutiile din oras. Este bine stiut faptul ca prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana tara noastra s-a angajat sa recicleze cantitati importante de deseuri. De aceea, firmele de salubrizare primesc bani frumosi pentru aceste deseuri. Cum hipermarketuri si institutiile mari, cum este Spitalul Judetean, sunt mari producatori de deseuri reciclabile, conflictul dintre cele doua firme de salubrizare se poate radicaliza uneori cu usurinta.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii