In absenta adaposturilor de noapte, boschetarii Sucevei innopteaza pe unde pot

duminică, 21 decembrie 2008, 20:57
4 MIN
 In absenta adaposturilor de noapte, boschetarii Sucevei innopteaza pe unde pot

Boschetarii Sucevei sunt o problema trecuta la dosare clasate de autoritatile locale, de la administratie pana la sistemul sanitar sucevean. Dat fiind faptul ca in Suceava nu sunt adaposturi de noapte pentru "oamenii strazii", acestia sunt tolerati pe unde isi gasesc un locusor, gara, spitalul, autogara, etc. Multi dintre ei sufera de afectiuni psihice, fiind fostii pacienti ai sectiilor de psihiatrie. La ora actuala sunt lasati sa umble liberi fara supraveghere medicala si implicit fara tratament. Probabil autoritatile locale isi vor deschide ochii atunci cand se va intampla vreo nenorocire, cand vor comite vreo crima sau vor atenta la viata vreunui trecator, gesturi dictate de sufletul macinat de boala. Pana atunci boschetarilor nu le ramane decat sa-si poarte singuri de grija si sa spere ca va mai trece inca o iarna fara sa inghete.

In Gara Itcani calatorii garniturilor de tren s-au obisnuit deja cu un barbat imbracat sumar care ii intreaba insistent cat e ceasul si se tanguie dupa o tigara pana ce vreun sucevean mai milos ii satisface pofta de tutun. Nu-ti trebuie experinta unui medic pentru a-ti da seama ca barbatul sufera de o boala psihica, o suferinta a sufletului care se dezvolta latent. Drama barbatului trece neobservata de calatori, de conducatorii garii si chiar de politistii care patruleaza prin zona.

In Gara Burdujeni un alt boschetar isi face veacul. Rade, spune glume cui vrea sa-l asculte si bate peronul garii la nesfarsit. Mai mult ca sigur barbatul, de asta data ceva mai trecut de anii vietii, este tot un fost pacient al medicilor psihiatri. Odata iesiti de pe portile spitalelor, monitorizarea pacientilor cu afectiuni psihice sisteaza. Daca nu revin la consult sau familia nu le poarta de grija, autoritatile nu-i monitorizeaza pe cei cu astfel de boli.

O femeie, bolnava psihic, isi petrece noptile de ceva timp pe casa scarilor in Spitalul de Urgenta

O alta drama la fel de elocventa si tratata cu aceeasi indiferenta este cea a unei femei care isi petrece noptile friguroase in Spitalul Judetean de Urgenta. Povestea femeii nu a ajuns si la urechile conducerii institutiei, s-a oprit undeva intre paznici, administratori, liftieri si angajatii Sectiei de Chirurgie Generala. Liftierii ne-au spus ca o stiu, ca vine sa doarma in spital, mai ales in noptile friguroase. Uneori isi mai petrece si zilele langa liftul de la nivelul III, unde functioneaza Sectia de Chirurgie Generala, accesul fiind pe la Urgente. Paznicii s-au plans ca au probleme cu femeia ca nu renunta la obiceiul de a innopta in spital. Potrivit angajatilor este o fosta pacienta a spitalului, context in care cunoaste caile de acces in spital si locurile mai retrase. Sufera de o afectiune psihica, spun liftierii. Paznicii au precizat ca nu are acte si nu-si declara niciodata identitatea. "O dau paznicii afara, dar cand e frig ti se face mila ca nu are unde sa se duca. Uneori mai primeste si de mancare. Nu stiu cum o cheama, dar e o fosta pacienta a spitalului", ne-a povestit un liftier. Tot printre angajati umbla zvonul ca femeia a fost data afara din propria casa, un apartament, chiar de copiii ei si atunci si-ar fi pierdut mintile. "De vreun an e asa. Eu o stiu de cand venea la spital cu vreo cunostinta, era o doamna bine", precizeaza o liftiera. "Am solicitat sprijinul Politiei si o dam afara din spital de fiecare data, pentru ca nu avem voie sa tinem boschetari, dar ea recidiveaza", spune Constantin Timofticiuc, directorul dministrativ. Nici paznicii si nici administratorii nu-si amintesc cand au solicitat ultima data sprijinul politistilor. "Politistii o iau, o tin acolo catva timp, dupa care ii dau drumul si ea vine la spital pentru ca nu are unde sa se duca", a povestit un paznic. Reprezentantul spitalului aprecizat ca, "pentru un oras atat de mare ca Suceava este inadmisibil ca nu dispune de un adapost de noapte pentru oamenii strazii."

"Pana la aceasta ora, iarna aceasta, nu am avut nicio solicitare", spune Narcisa Marchitan, sefa Directiei de Asistenta Sociala

Nici Politia nu are rezolvare pentru boschetari. Cand sunt solicitati ii duc la sectiei si ii identifica, dar uneori nici nu mai sunt solicitati, pentru ca daca boschetarii nu au savarsit nicio infractiune nu exista nicio sanctiune si nici nu e de competenta lor sa le rezolve dramele. Purtatorul de cuvant al Inspectoratuilui de Politie Judetean (IPJ) Suceava, Alin Botezatu, a precizat ca, daca boschetarii nu au savarsit nicio infractiune, politistii nu au ce le face. Sunt dusi la sectie, sunt identificati si daca nu au savarsit nicio fapta de natura penala li se da drumul si iar ajung pe strada. Tot sursa citata a precizat ca in astfel de cazuri este solicitata Directia de Asistenta Sociala, dar dat fiind faptul ca nu exista adaposturi pentru adulti, nu exista nici solutii pentru sucevenii care nu au un acoperis deasupra capului.

Sefa Directiei de Asistenta Sociala, Narcisa Marchitan, a precizat ca atunci cand sunt informati fie de autoritatile locale,fie de suceveni le asigura oamenilor strazii locuri in unitatile medico-sociale sau in caminele de batrani. Anul acesta s-au inregistrat doua astfel de cazuri, un batran care locuia intr-o masina a fost internat in unitatea medico-sociala Brosteni, dat fiind faptul ca batranul are si pensie si un barbat de 56 de ani este ajutat de Primaria Municipiului Suceava pentru a-si plati o gazda in zona Itcani.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii