Incasarile din impozite au scazut cu 20% fata de anul trecut

joi, 08 ianuarie 2009, 21:15
4 MIN
 Incasarile din impozite au scazut cu 20% fata de anul trecut

Incasarile Primariei municipiului Suceava din taxe si impozite in primele trei zile lucratoare din acest an au scazut fata de perioada similiara a anului trecut cu aproape 20%. Astfel, daca anul trecut in primele trei zile in care ghiseele primariei au fost deschise s-au incasat peste 368.000 de lei, in acest an s-au incasat abia 303.000 lei. Primarul Ion Lungu a estimat ca in acest an incasarile totale din taxe si impozite vor fi cu aproximativ 15-20% mai mici decat anul trecut.

"Nu stiu cat de relevante sunt aceste cifre dar incasarile pe acest an sunt la nivelul de 82% din incasarile anului 2008", a precizat primarul Lungu. Acesta a facut un apel catre suceveni sa isi achite integral taxele si impozitele catre Primarie pana la sarsitul lunii martie pentru a beneficia de o scutire de 10%.

De altfel, Lungu a fost primul sucevean care si-a platit impozitele pe acest an. Seful administratiei locale a achitat luni dimineata, la prima ora, impozitul pe locuinta si masina si taxa de salubrizare pentru anul in curs. Trebuie spus ca taxele si impozitele pe acest an au fost pastrate la valoarea anului trecut. Din pacate locuitorii cartierului Burdujeni nu vor avea inca posibilitatea sa plateasca taxele si impozitele la sediul Primariei din acest cartier.

La fel ca si in anii precedenti, taxele si impozitele locale pot fi platite in doua transe, iar cele doua termene limita sunt 31 martie si 30 septembrie. Exceptie fac taxele de salubritate si cele pentru afisajul in scop de reclama si publicitate, care se achita in rate trimestriale pana la fiecare data de 15 a lunilor martie, iunie, septembrie si decembrie.

Trebuie precizat ca taxa pentru vizarea anuala a autorizatiilor pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent sau in cadrul unei asociatii familiale trebuie achitata pana la data de 31 ianuarie 2008. In cazul in care taxele si impozitele locale nu sunt achitate pana la termenele scadente, Primaria percepe majorari de intarziere in valoare de 0,12% pe zi.

Cat trebuie platim pentru locuinta, teren sau masina

Impozitul pe teren se calculeaza in functie de zona de amplasare in intravilan sau extravilan, in functie de zona de fiscalitate din cadrul localitatii si in functie de categoria de folosinta a terenurilor. Astfel, in municipiul Suceava, terenurile intravilane si cele extravilane au fost situate in patru zone de fiscalitate: A, B, C, D si, respectiv, I, II,III, IV. In ce priveste categoria de folosinta a terenurilor, acestea pot fi de constructii, arabile, pasuni, fanete, vii, livezi, padure sau alt teren cu vegetatie forestiera, terenuri cu ape. Majoritatea terenurilor din Suceava sunt fie terenuri de constructie, fie terenuri arabile. Nivelul stabilit prin hotararea Consiliului Local Suceava pentru impozitul pe teren de constructie in cazul persoanelor fizice este pentru zona A de 5.401 lei/hectar, pentru zona B de 3.768 lei/hectar, pentru zona C de 2.385 lei/hectar, pentru zona D de 1.261 lei/hectar. Nivelul stabilit prin hotararea Consiliului Local Suceava pentru impozitul pe teren arabil in cazul persoanelor fizice este pentru zona A de 80 lei/hectar, pentru zona B de 60 lei/hectar, pentru zona C de 52 lei/hectar si pentru zona D de 44 lei/hectar.

In ce priveste impozitul pentru cladiri, acesta se calculeaza inmultind suprafata utila cu coeficientul de transformare de 1,2 si apoi cu valoarea de impozitare pe metru patrat stabilita de Consiliul Local Suceava in functie de zone de fiscalitate si de materialele din care este facut blocul respectiv. Majoritatea blocurilor de locuinte din Suceava au peste trei etaje, sunt fie din beton, fie din caramida si dispun de instalatii de apa, canalizare si furnizare a energiei electrice si termice. In cazul acestui tip de apartamente, valoarea impozabila pe metru patrat este pentru zona A de 1539 de lei, pentru zona B de 1471 de lei, pentru zona C de 1405 lei si pentru zona D de 1338 de lei. Sucevenii pot beneficia de o reducere de 10% din valoarea impozitelor pe cladiri si teren datorata de contribuabilii persoane fizice daca achita integral impozitele pana la data de 31 martie 2008. De asemenea, pentru cladirile mai vechi de 50 de ani, se aplica o reducere cu 20% a valorii de impozitare iar pentru cladirile cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani se aplica o reducere de 10% a valorii de impozitare. Aceste reduceri asupra valorii de impozitare de aplica indiferent de data la care se achita impozitul, insa nu mai sunt valabile in cazul cladirilor care au fost consolidate, modernizate ori reconstruite. De asemenea, in cazul cladirilor utilizate ca locuinte si a caror suprafete construite desfasurate depasesc 150 de metri patrati, valoarea impozabila creste cu cinci procente pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata.

In ce priveste mijloacele de transport, acestea sunt incadrate in functie de cinci clase de capacitate, calculandu-se in functie de capacitatea cilindrica, aplicandu-se un nivel de impozite in sume cuprinse intre 7-120 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, in functie de tipul autovehicolului. Astfel pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 de cmc, sucevenii vor plati cate sapte lei pentru fiecare 200 de cmc. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 si 2.000 cmc, valoarea impozitului va fi de 15 lei pentru fiecare 200 cmc. Valoarea imozitului ajunge chiar pana la 120 de lei pentru fiecare 200 de cmc in cazul autoturismelor care depasesc 3.000 de centimetri cubi.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii