La Spitalul de Urgenta, trei sectii functioneaza la capacitate maxima

luni, 16 martie 2009, 20:55
3 MIN
 La Spitalul de Urgenta, trei sectii functioneaza la capacitate maxima

Venirea primaverii a adus dupa sine o avalansa de imbolnaviri in randul copiilor. Astfel, sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Suceava functioneaza, in aceasta perioada, la capacitate maxima. Totodata, afectiunile de sezon, infectiile respiratorii, pneumoniile si bronhopneumoniile au umplut cu bolnavi si sectia de Boli Infectioase a Spitalului Vechi.

Potrivit reprezentantului spitalului, doctorul Tiberius Bradatan, pe langa cele doua sectii si sectia de Cardiologie este in continuare aglomerata, din cauza numarului foarte mare de pacienti cu afectiuni ale inimii. "Sectia de Pediatrie este aglomerata din punct de vedere al numarului de prezentari, dar inca nu s-a ajuns la situatia supraaglomerarii. In continuare, Cardiologia se mentine la fel de aglomerata, din cauza numarului tot mai mare de pacienti cu afectiuni de acest gen si sectia de Boli Infectioase", spune reprezentantul spitalului sucevean.

Motivul pentru numarul crescut de imbolnaviri in randul copiilor, spun medicii specialisti, este trecerea de la un anotimp la altul, variatiile de temperatura si lipsa educatiei sanitare. Grupele de varsta care predomina sunt sugarul intre 0 si 1 an, copilul mic si prescolarul, de la 1 pana la 6 ani. Intre micii pacienti predomina diagnostice ca infectii ale cailor respiratorii superioare, pneumonii, bronhopneumonii, insuficienta respiratorie si bolile digestive – boala diareica, specifice, in special, copilului mic. Intre afectiunile specifice copilului mare sunt insuficienta urinara, gastritele, laringitele, amigdalitele si nefritele. Totusi cei mai multi pacienti sunt internati pentru afectiuni respiratorii si boli digestive.

La baza bolii digestive sta consumul de alimente neadecvate, mamele nerespectand alimentatia corespunzatoare pentru varstele copilului. O alta cauza o reprezinta conditiile de igiena precare, tinand cont ca cele mai multe din cazurile internate pentru aceasta boala digestiva sunt cazurile sociale. O problema constanta, spun medicii, este faptul ca acesti pacienti sunt adusi la spital in ultimul stadiu al bolii, adica cu fenomen de insuficienta respiratorie in forma severa sau vin cu diaree in forma foarte grava cu deshidratare severa. Acest lucru duce la cresterea costului pe zi de spitalizare pe pacient si a numarului de zile de internare. 

Totodata, in ultima perioada, medicii s-au confruntat cu un numar crescut de suceveni cu infectii ale cailor acute respiratorii si pneumonii, context in care sectia de Boli Infectioase functioneaza la capacitate maxima. Potrivit sefei sectiei, doctorul Corina Stanescu, s-a evitat cazarea pacientilor cate doi in pat, deoarece "s-a refuzat acest tip de promiscuitate." Pacientii au fost investigati si au primit tratament la domiciliu – cazurile unde se poate, iar pacientii cronici au fost programati. Situatia nu este la fel de fericita in sectia de Cardiologie, care se mentine in continuare aglomerata, pacientii fiind nevoiti sa stea si cate doi in pat, ce-i drept pe perioade scurte de timp. 

Pe langa pacientii care sunt internati prin Urgente – cazurile acute, sunt si cei care sunt internati pe baza de programare si pacientii ambulatorii care sunt internati pe timpul zilei, internarile de zi. "Fiecare sectie isi planifica paturile alocand un numar de paturi pentru cazurile care se interneaza din Urgente – cazurile acute, pentru bolnavii cronici si pentru internarile de zi. Pentru internarea de zi vin bolnavii care au nevoie de tratament si investigatii fara sa necesite asistenta medicala continua pe timpul noptii, dar asta inseamna ca au nevoie de un pat pe timpul zilei. In contextul in care de la inceputul anului institutia se confrunta cu un numar record de bolnavi, medicii sunt nevoiti sa recurga la jonglerii pentru a-si caza bolnavii, sa cazeze pacientii cate doi in pat, chiar daca numai pentru cateva ore", puncteaza reprezentantul spitalului sucevean.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii