Lucratorii de la Ambulanta, pusi in situatia sa alerge dupa cei de la SMURD pentru a-si recupera pacientul

joi, 04 decembrie 2008, 20:39
3 MIN
 Lucratorii de la Ambulanta, pusi in situatia sa alerge dupa cei de la SMURD pentru a-si recupera pacientul

Ambulantierii suceveni au avut parte, in data de 3 decembrie, de un eveniment care contravine, in special, legilor firii si apoi legislatiei in vigoare, mai ales ca la mijloc era viata unui pacient. Jocul de-a soarecele si pisica dintre smurdisti si ambulantieri era sa coste viata unui pacient grav ranit intr-un accident rutier.

Mai exact, la data mentionata, in jurul orelor 16.00, atat echipajul Ambulantei, cat si echipajul de acordare a primului ajutor, SMURD, al Inspectoratului Situatiilor de Urgenta (ISU) Suceava au participat simultan la un accident rutier pe raza comunei Bosanci, in care au fost implicati un camion si o caruta. In urma accidentului carutasul a fost grav ranit, context in care au fost anuntati prin apelul 112, atat ambulantierii, cat si smurdistii. Potrivit directorului Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Suceava, doctorul Daniel Martiniuc, cei care au acordat primul ajutor au fost echipajul Ambulantei.

Precizam ca la caz s-a prezentat o ambulanta de tip C, cu medic, asistent medical si ambulantier si o alta ambulanta care venea de la un caz si a raspuns coordonatorului ca ajunge la victima. Asistenta medicala din echipajul Ambulantei ne-a explicat ca au acordat primul ajutor atat cat se face "pe asfalt", restul manevrelor urmand sa le efectueze in ambulanta pe parcursul transportului pacientului catre spital. Paramedicii de pe autosanitara SMURD au imobilizat pacientul pe targa lopata si in loc sa-l transporte in ambulanta de tip C, l-au pus in masina SMURD-ului si au plecat spre spital.

Ambulantierii prezenti la fata locului s-au trezit ca li s-a furat pacientul si nu le-a ramas decat sa urmareasca masina SMURD-ului pana la spital. "Acest lucru este total nepermis, deoarece l-au dus la spital fara sa fie stabilizat. Pacientul a suferit politraumatisme, plagi la nivelul scalpului, multiple fracturi la membrele inferioare si prezenta abdomen acut. In aceasta situatie, bolnavului trebuia sa i se administreze perfuzii, sa fie contectat la aparate si sa i se puna atele. Prin faptul ca au venit la caz fara asistent medical nu au putut sa-i administreze bolnavului nici macar un calmant, deoarece nu au pregatirea necesara", spune doctorul Martiniuc.

Asistenta medicala a precizat ca s-a deplasat la Spitalul de Urgenta pentru a-si recupera gulerul pe care l-a pus la gatul pacientului si a observat ca paramedicii au montat monitorul defibrilatorului pe picioarele pacientului, ceea ce in situatia data (pacientul avea picioarele rupte) nu se face.

"S-au acumulat multe disfunctionalitati in ceea ce priveste colaborarea cu serviciul SMURD cel putin pe plan local. Lasand deoparte alte considerente suntem constienti ca trebuie sa existe mai multe servicii care sa vina in ajutorul bolnavilor critici sau acordarea primului ajutor la locul accidentului sau la domiciliu pacientului. Din acest punct de vedere noi nu excludem concurenta, dar suntem in momentul de fata intr-o ipostaza destul de neplacuta de a atrage atentia celor care conduc in momentul de fata serviciul SMURD de la Suceava ca trebuie sa se supuna in primul rand legislatiei in vigoare cu privire la asistenta de urgenta din prespital, recte legea 95, titlul 4, articolul 88. Daca pe timpul transportului pacientul deceda, cei care ar fi fost trasi la raspundere ar fi fost medicul si asistentul medical din echipajul de Ambulanta si nicidecum paramedicii, conform legii mentionate. Nu avem sentimente de frustrare, este vorba doar de depasirea atributiilor medicale a echipajului SMURD. Aceste metode nu dorim sa fie incurajate de anumite persoane indiferent care sunt acelea si nici sa incurajeze competitia neloiala", spune doctorul Daniel Martiniuc.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii