Ministrul Educatiei, chemat sa anuleze alegerile pentru rector la USV

marți, 05 iunie 2012, 20:22
5 MIN
 Ministrul Educatiei, chemat sa anuleze alegerile pentru rector la USV

O situatie fara precedent s-a iscat la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, dupa ce fostul prorector Aurel Burciu s-a adresat ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, condus de Liviu Pop in care solicita reluarea alegerilor pentru functia de rector al universitatii sucevene, invocand incalcarea legii. Aurel Burciu a depus si o plangere penala impotriva fostului rector, Adrian Graur, aratand ca acesta s-ar face vinovat de fraudarea alegerilor de la USV, in favoarea actualului rector, Valentin Popa.

„Vreau sa scot in evidenta faptul ca actualul rector a fost ales cu incalcarea legii penale de catre fostul rector, Adrian Graur. Am depus o plangere penala impotriva dansului, care va fi solutionata de organele de ancheta. Pe de alta parte, eu doresc ca actualul ministru, Liviu Pop sa aplice in mod unitar legea, cum a facut la Universitatea Politehnica Iasi, la Universitatile „Dunarea de Jos" Galati, „Valahia" Targoviste, Universitatea Oradea, etc. La Universitatea Politehnica din Iasi au fost sase electori cu varste de peste 65 de ani care au votat. Situatii asemanatoare, motive minore au fost si la celelalte universitati la care s-au invalidat alegerile. Situatia cea mai delicata a fost insa la Universitatea din Suceava. In primul rand, s-a incalcat hotararea biroului electoral central din Universitate, in care se arata ca prima contestatie pe care am formulat-o trebuia analizata de senatul vechi al universitatii in care eram si eu membru. In noul senat, nemaifiind de fata, rezultatul a fost cel cunoscut deja. Daca s-ar fi respectat procedurile legale, nu ar mai fi fost expusa Universitatea in acest diferent in relatiile cu Ministerul Educatiei si in relatiile cu celelalte universitati. Cel putin un elector, daca facem comparatia cu Universitatea Politehnica din Iasi, avea varsta de peste 65 de ani. Nu stiu daca voi candida din nou in situatia in care vor fi reluate alegerile, aceasta chestiune este pentru mine absolut secundara, am cauza penala, pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, indreptata impotriva fostului rector Adrian Graur. Pe de alta parte, vreau sa deblochez la nivelul Ministerului aceasta chestiune ce este blocata la doamna Ioana Lazar. S-au schimbat in aceasta perioada patru ministri. Doamna Ioana Lazar de la Directia juridica a ministerului, a ramas in aceeasi functie", a explicat profesorul Aurel Burciu, care a mai aratat ca decizia sa de a contesta alegerile pentru functiile de conducere la USV Suceava este una personala, nedorind sa isi implice colegii care sunt si asa „timorati" din cauza presiunilor la care sunt supusi.

Legat de contestatia pe care a inaintat-o in luna februarie a acestui an catre Biroul Electoral, fostul prorector al USV a pus la dispozitie si o copie dupa raspunsul primit in care se vede clar ca au fost facute completari de mana peste un text editat pe calculator, cea mai evidenta fiind scrierea deasupra celui de-al treilea rand a sintagmei „actual al", deasupra sintagmei „Senatului Universitatii".

Aurel Burciu cere "aplicarea uniforma si rapida" a legii in ceea ce priveste alegerile derulate la Universitatea din Suceava, prin analogie cu alte universitati din tara unde a fost infirmat primul proces electoral

Aurel Burciu, care a candidat la functia de rector al universitatii, cere ministrului Educatiei, Liviu Pop, anularea intregului proces electoral derulat la institutia de invatamant in ianuarie-martie, pentru nerespectarea legislatiei.

In contestatie, fostul prorector solicita ministrului Educatiei, Liviu Pop, sa dispuna "aplicarea uniforma si rapida" a legii in ceea ce priveste alegerile derulate la Universitatea din Suceava, prin analogie cu alte universitati din tara unde a fost infirmat primul proces electoral.

Totodata, Aurel Burciu subliniaza ca a facut mai multe astfel de sesizari catre fostii ministri ai Educatiei, iar ministerul se afla acum in situatie de ilegalitate intrucat nu a raspuns in termen de 30 de zile la aceste adrese.

El adauga ca are numeroase semne de intrebare cu privire la interpretarea textului de lege in speta invocata de unii specialisti ai Directiei Juridice din MECTS condusa de Ioana Lazar. Burciu mai arata ca termenul de 30 de zile in care MECTS trebuia sa-i transmita un raspuns a fost depasit si ca ministerul avea obligatia sa formuleze un raspuns pentru ca el sa poata epuiza caile administrative de atac prin actiune in contencios la Curtea de Apel Suceava.

Profesorul universitar sucevean ii sugereaza ministrului Educatiei ca solutionarea dosarului sa fie facuta de alti consilieri juridici ai MECTS.

"Sper ca, in final, veti dispune, domnule ministru, aplicarea unitara a legii comparativ cu alte universitati la care au fost invalidate alegerile, reluarea procesului electoral la Universitatea Suceava si acceptarea tuturor contestatiilor existente pe acest subiect, evitand implicarea MECTS in contencios administrativ la Curtea de Apel Suceava", se arata in textul contestatiei.

Fostul prorector considera ca in cadrul procesului electoral de la universitatea suceveana au fost incalcate Legea Educatiei, metodologia pentru alegeri aprobata de Senatul Universitatii Suceava, calendarul alegerilor, Carta 2007 pentru Universitatea Suceava cat si Carta noua aprobata de MECTS, dar si alte reglementari.

Burciu arata ca un motiv al contestatiei adresate MECTS este ca atunci cand a contestat procesul electoral la Biroul Electoral al Universitatii acesta a decis ca solutionarea contestatiei se face de fostul Senat al universitatii, dar ca fostul rector Adrian Graur a transmis noului Senat ales sa raspunda contestatiei, aceasta fiind respinsa.

Fostul prorector a contestat ca un numar de electori cu varsta de peste 65 de ani au votat la alegerile de la Universitatea Suceava, fara sa se invalideze alegerile, in timp ce la Universitatea Tehnica Iasi a fost invalidat intregul proces electoral pentru ca au votat electori cu varsta peste 65 de ani.

El mai arata ca, prin incalcarea metodologiei de alegeri, rezultatele scrutinului au fost validate de noul Senat ales, in timp ce rezultatele trebuiau validate de membrii fostului Senat.

"Doresc sa va semnalez, domnule ministru Liviu Pop, faptul ca, dupa opinia mea, intregul proces electoral de la Universitatea din Suceava a fost viciat in mod voit de rectorul Adrian Graur motiv pentru care se impune, cred eu, reluarea procesului electoral la Universitatea din Suceava si coordonarea administrativa a acestuia de catre orice alta persoana exceptand dl Adrian Graur", mai arata Burciu.

El aminteste ca a depus si plangeri penale fata de fostul rector Adrian Graur privind fraudarea alegerilor la Universitatea din Suceava.

De mentionat ca in urma alegerilor desfasurate in 17 februarie, rector al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava a fost ales Valentin Popa, care a obtinut cu 19 voturi mai mult decat contracandidatul sau, Aurel Burciu. Alegerea lui Valentin Popa in functia de rector al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava a fost contestata de contracandidatul sau, prorectorul Aurel Burciu, care l-a acuzat pe rectorul in functie, Adrian Graur, ca a condus intregul proces electoral in favoarea lui Popa. Contestatia lui Burciu a fost depusa la Biroul electoral, care a inaintat-o spre solutionare Senatului Universitatii, ce a respins contestatia ca fiind tardiva, netemeinica si neintemeiata. "Nu am cunostinta de noile demersuri ale profesorului Burciu. Sesizarile anterioare ale dansului au fost studiate de catre o comisie desemnata de Senatul Universitatii "Stefan cel Mare", comisie ce a analizat si a solutionat contestatia depusa de Aurel Burciu in data de 23 februarie. Mai mult de atat, MECTS a validat intregul proces electoral ce s-a demarat in cadrul Universitatii "Stefan cel Mare", a precizat Valentin Popa, rectorul ales al USV Suceava. (N.R., A.T.)

Comentarii