Modernizarea structurilor de politie vizeaza recastigarea respectului politistilor din partea cetatenilor

joi, 01 septembrie 2011, 19:30
4 MIN
 Modernizarea structurilor de politie vizeaza recastigarea respectului politistilor din partea cetatenilor

Ieri, IPJ Suceava a fost vizitat de reprezentati de vaza ai structurilor politienesti nationale. Este vorba despre directorul Directiei Generale Anticoruptie, chestorul de politie Jenica Arion Tiganasu si chestorul principal Lucian Florin Guran, adjunctul sefului departamentului ordine si siguranta publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

In urma reformei initiate in MAI, cel mai vizibil aspect fiind scoaterea din sistem a unui numar mare de angajati – 5500 la nivel national, cateva sute in judetul Suceava, planul de actiune pentru modernizarea structurilor de politie vizeaza, conform chestorului principal Lucian Florin Guran, recastigarea respectului politistilor din partea cetatenilor. "Cei care vor sa devina ofiteri de politie sa termine academia de politie iar agentii sa fie absolventi ai scolilor de politie", a explicat Lucian Guran, care a tinut sa sublinieze ca in perioada anterioara foarte multi politisti au avansat rapid in grade astfel incat multi dintre acestia avau la 30 de ani gradul de comisar. Printr-un proiect care vizeaza modificarea Legii Statutului Politistilor se preconizeaza marirea stagiilor de inaintare in grad pentru subinspectori la trei ani iar pentru inspectori la cinci ani de vechime. "Politistii trebuie sa puna accent pe pregatirea individuala si sa dea examen pentru gradul urmator iar daca nu vor lua examenul sa se pregateasca si sa repete examenul in anul urmator", a explicat chestorul principal Lucian Florin Guran. Pe de alta parte, el a aratat ca se preconizeaza modificari in Statutul Politistilor de maniera ca politistii trimisi in judecata vor fi suspendati automat. "S-a ajuns in situatia ca politistii care au comis fapte penale sa nu participe la examenele care s-au derulat in aceasta vara, pentru ca legea nu permite acest lucru. Astfel, nu au putut fi scoase din politie persoane care nu fac cinste acestei institutii", a declarat Guran.

Politistii se abtin sa ia mita si denunta incercarea de mituire, chiar si de sume mari, declara seful DGA

Directorul Directiei Generale Anticoruptie, chestorul Janica Arion-Tiganasu, a declarat ca de ceva timp foarte multi politisti si politisti de frontiera se abtin sa ia mita si denunta incercarea de mituire, unii dintre ei refuzand sume importante de bani.

"In MAI, de ceva timp, se manifesta un fenomen pe care noi il numim abtinerea de a lua mita, de sistare, in sensul ca foarte multi politisti atat de la politia nationala, cat si de la politia de frontiera denunta in momentul in care se incearca mituirea", a spus Arion-Tiganasu.

El a aratat ca sunt politisti care au refuzat sume importante, chiar de 10.000 de euro. "Sa nu credeti ca acest politist nu avea nevoie de bani, dar a avut taria de caracter si vrem sa popularizam aceste manifestari, sa le incurajam pentru a se manifesta la toate palierele", a spus directorul DGA.

El a explicat ca este foarte important ca cetatenii sa cunoasca aceasta atitudine a politistilor si riscurile la care ei se expun in momentul in care incearca sa mituiasca un functionar al MAI.

"Din ceea ce stiu eu, nu exista functionari din alte zone care sa aiba o manifestare de acest gen, sa refuze a lua mita", a mai spus chestorul Janica Arion-Tiganasu.

El a mentionat ca se inregistreaza saptamanal cate trei-patru cazuri de denuntare a incercarii de mituire si ca un politist de frontiera din Satu Mare a refuzat 10.000 de euro.

Directorul DGA a spus ca institutia actioneaza pe mai multe paliere pentru prevenirea faptelor de coruptie aratand ca a fost elaborata o o metodologie de identificare a riscurilor si vulnerabilitatilor in toate structurile, pana la nivelul fiecarui loc de munca, fiind identificate si cauzele sau conditiile care pot determina sau favoriza fapte de coruptie, dar si masurile care trebuie luate pentru eliminarea acestor cauze.

"Avem in lucru mai multe proiecte, unul este legat de testele de integritate care au fost reglementate prin modificarea legii de organizare a MAI, astfel ca testele se aplica tuturor functionarilor din cadrul MAI, nu numai politistilor, cum era pana de curand, iar pe baza modificarii legii am elaborat un ordin al ministrului prin care se prevede in detaliu modul in care se vor realiza aceste teste de integritate. Pana de curand, ele erau reglementate printr-un ordin clasificat, acum acest ordin va fi transparent, publicat in monitorul oficial, ca fiecare functionar al MAI sa constientizeze la ce riscuri se supune in momentul in care accepta sa fie corupt", a spus chestorul Arion-Tiganasu.

El a mai spus ca DGA este preocupata si de cresterea combativitatii politistilor in combaterea evaziunii fiscale si contrabandei.

"Infractorii care actioneaza in aceasta zona au interesul sa atraga colaborarea functionarilor din MAI pentru a asigura reusita actiunilor lor. Noi, prin analizele pe care le facem, incercam sa dejucam astfel de intentii cu scopul cresterii incasarilor la buget si combaterea evaziunilor fiscale, si pe aceasta cale, dotarea noastra care se trage tot de la buget, veniturile politistilor. Veniturile politistilor trebuie sa creasca prin cresterea incasarilor la buget, si nu prin obtinerea de venituri ilicite, prin mita", a mai spus directorul DGA.

Chestorul Janica Arion Tiganasu a precizat ca se doreste extinderea competentelor DGA cu privire la fapte comise functionari din administratia publica locala.

El a spus ca in acest sens s-a realizat un document de politici publice, are trei variante, a fost promovat la Ministerul Justitiei pentru a modifica legea de organizare si functionare a DGA.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii