Mostenirea IPS Epifanie Norocel – 14 preoti in comuna natala Malini

marți, 08 ianuarie 2013, 21:22
5 MIN
 Mostenirea IPS Epifanie Norocel – 14 preoti in comuna natala Malini

Moartea IPS Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a adus tristete nu numai in eparhia pe care a condus-o vreme de  mai bine de 30 de ani ci si in satul sau natal – Malini, unde a vazut lumina zilei in urma cu ceva mai bine de 80 de ani. Parintele Gheorghe Bradatanu, preotul paroh al Bisericii „Sfintii Voievozi" din satul Paraie, Malini, a facut o scurta descriere a rolului pe care IPS Epifanie l-a avut in ceea ce priveste determinarea multor tineri din comuna natala pentru a urma calea preotiei. 14 malineni au urmat cursurile seminarului teologic de la Neamt sau a altori scoli teologice unde el a fost  profesor si care, in fiecare an vin sa slujeasca in bisericile de la Malini, pomenind numele invatatorului lor.

„IPS Epifanie a provenit dintr-o familie de oameni simpli, parintii lui fiind Dumitru si Victoria Norocel. A facut scoala generala la Malini, avand cel mai apropiat coleg de scoala pe Nicolae Butnaru. A ramas toata viata legat de preotii din Malini – Corneliu si Adrian Zaharescu, Petru Curca, Ioan Iordachescu, de domnul inginer Mihai Rusu dar si de toti nepotii sai de var drept care au urmat la randul lor Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt , printre care Gavril Musca si Ioan Gusa, sapte in total la numar, din Malini. Unul dintre ei – Stefan Gusa, a imbratisat viata monahala si este acum arhimandrit la Manastirea „Stefan cel Mare" din Codresti – Vaslui. In fiecare an, 14 preoti, formati sub grija IPS Epifanie vin sa slujeasca impreuna la bisericile din Malini" a declarat parintele Gheorghe Bradatanu.

 IPS Epifanie va fi inmormantat joi

IPS Epifanie Norocel a incetat din viata luni seara, la varsta de 80 de ani, in timp ce se deplasa spre Manastirea Brazi, dinspre Panciu.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Arhiescopului Buzaului si Vrancei a fost depus, marti dimineata, la catedrala din centrul municipiului Buzau, unde credinciosii vor putea merge pentru a aprinde o lumanare, inaltul prelat urmand sa fie inmormantat joi, intr-o cripta din catedrala.

Sicriul cu trupul neinsufletit al IPS Epifanie Norocel a ajuns la Buzau in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 01.00, fiind depus in vechea catedrala din municipiu.

Marti dimineata, incepand cu ora 8.00, a fost oficiata Sfanta Liturghie, dupa care sicriul cu trupul neinsufletit al arhipiescopului a fost scos din vechea catedrala, fiind dus in Catedrala Arhiepiscopala din centrul Buzaului.

Potrivit reprezentantilor Arhipiescopiei Buzaului si Vrancei, inmormintarea va avea loc joi, intre orele 11.00 si 13.00, Arhiepiscopul Epifanie urmand sa fie inhumat in cripta pregatita in catedrala din municipiul Buzau. La slujba de inmormantare vor participa si fete bisericesti de la Suceava, printre acestea fiind prezent si preotul Gheorghe Bradatanu.

La funeralii sunt asteptati sa participe patriarhul Daniel, IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, precum si numeroase fete bisericesti.

Pana la inmormantarea arhipiescopului Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, in bisericile din Vrancea si Buzau va fi doliu, urmand sa se oficieze slujbe de pomenire a inaltului prelat. De asemenea, clopotele vor fi trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 si 16.00.

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a decedat in urma unei embolii pulmonare. Practic, este vorba despre un cheag care, eliberat in circulatia sanguina, migreaza si se opreste intr-o artera pulmonara.

Arhiepiscopul Epifanie suferea de afectiuni cardiace de mai multa vreme si se afla sub tratament de specialitate, medicii precizand ca embolia pulmonara apare cu precadere la bolnavii cu afectiuni cardiace.

A murit intorcandu-se de la vizitarea mai multor lacasuri de cult din Vrancea si Buzau

IPS Epifanie Norocel a participat, luni dimineata, la slujba religioasa organizata la o biserica din municipiul Buzau, dupa care s-a impartasit cu sfintele taine. Apoi, inaltul prelat a pornit spre judetul Vrancea, unde a vizitat mai multe asezaminte monahale, ultima vizita programata fiind cea la manastirea Brazi din Panciu. In apropierea orasului Panciu, inaltul prelat i-a spus soferului care il transporta cu masina de serviciu ca se simte rau.

Imediat, la fata locului a fost chemata ambulanta, prin intermediul Serviciului Unic de urgenta 112, iar IPS Epifanie Norocel a fost transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au incercat resuscitarea acestuia, insa inaltul ierarh a murit, decesul fiind constatat in jurul orei 19.45, potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta Vrancea si Politiei locale.

Patriarhia Romana a precizat ca, pana la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, loctiitor de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei va fi Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in calitate de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, "care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Loctiitor de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, in toate bisericile si manastirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii".

Arhiepiscopul Epifanie Norocel implinise 80 de ani la jumatatea lunii decembrie 2012.

De la Malini la Dragomirna, Putna, Neamt, Constanta si apoi la Buzau, o viata dedicata studiului teologic si pastoririi credinciosilor ortodocsi 

Nascut la data de 14 decembrie 1932, in localitatea suceveana Malini, Gavriil Norocel a fost in Manastirea Rasca, din judetul Suceava, intre 1948 si 1950, fiind tuns in monahism la Manastirea Neamt, primind numele de Epifanie si hirotonit ierodiacon in 1953.

IPS Epifanie a facut studii la Seminariile teologice din Manastirea Neamt (1951-1955) si Curtea de Arges (1955-1956), la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1957- 1959) si la Academia Teologica din Sofia (1959-1961), unde a obtinut licenta.

Inaltul ierarh a facut cursuri de doctorat specialitatea Istoria bisericeasca universala la lnstitutul Teologic Universitar din Bucuresti (1961 – 1962), Ia Academia duhovniceasca din Moscova – Zagorsk (1962 – 1964), si din nou la Bucuresti (1966 -1968).

Epifanie Norocel a fost profesor la Scoala monahala din Manastirea Dragomirna (1956-1957), preot si slujitor la Manastirea Putna (1964-1965), profesor la Seminarul Teologic din Manastirea Neamt (1 mart. 1965 – 30 iun. 1971), director al Seminarului (1 ianuarie 1967 – 1 ianuarie 1971).

A fost hirotonit ieromonah in 1967, hirotesit protosinghel in 1968, fiind apoi arhimandrit (1971), staret al Manastirii Neamt (1 ianuarie 1971 – octombrie 1975).

La 16 octombrie 1975 a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, cu titlul "Tomitanul", cu sediul in Constanta, fiind inscaunat la 9 noiembrie 1975.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzaului, fiind instalat in 4 iulie 1982, unde a pastorit pana la incetarea din viata.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii