Patron sucevean arestat intr-un dosar privind afaceri ilegale cu material lemnos, in judetul Neamt

miercuri, 19 septembrie 2012, 19:55
2 MIN
 Patron sucevean arestat intr-un dosar privind afaceri ilegale cu material lemnos, in judetul Neamt

Benone Morosanu de 38 de ani, un patron din orasul Brosteni,  judetul Suceava dar cu firma in Grinties, judetul Neamt a fost arestat, ieri, dupa ce marti a fost declansata o descindere de mare anvergura in judetele Neamt, Suceava si Harghita, in vizor fiind un grup infractional care avea ca principala preocupare afaceri ilegale cu lemn. Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Neamt, insotiti de zeci de politisti de la Crima Organizata, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, „mascati", jandarmi, dar si reprezentanti ai Directiei Silvice au descins in comuna Grinties, dar si la locuintele unor suspecti din Suceava si Harghita, cautand probe utile cauzei. Un prejudiciu inca nu a fost stabilit, insa neoficial se vorbeste de zeci de miliarde de lei vechi obtinuti din exploatarea ilegala a unor insemnate suprafete depadure. 29 de persoane au fost audiate, printre care Vasile Alexandroaia, primarul din Grinties, secretarul comunei dar si trei politisti de la postul din Grinties, un padurar de la Ocolul Silvic Ceahlau si patroni din judetul vecin dar si din Suceava si Harghita ce se ocupau cu comercializarea lemnului.

Singura perchezitie din judetul Suceava s-a facut la Brosteni, acolo unde domiciliaza afaceristul Morosanu. In Harghita, descinderile au avut loc la diverse firme unde s-au descoperit mari cantitati de lemn taiat, dar nemarcat, provenind din activitatea infractionala din judetul Neamt.

In cele din urma, procurorii DIICOT au dispus retinerea a doi agenti de la Politia Grinties, judetul Neamt, precum si a lui Benone Morosanu, administratorul din Suceava al firmei BMG Ionela SRL. Instanta a hotarat ieri arestarea lor preventiva pentru 29 de zile pentru evaziune fiscala cu material lemnos.

Potrivit anchetatorilor, persoanele invinuite in acest caz au constituit un grup infractional organizat. Membrii gruparii au fost sprijiniti de catre primarul si, respectiv, secretarul comunei Grinties din judetul vecin, care i-au ajutat sa achizitioneze terenurile vizate de acestia pentru cantitatile mari de material lemnos, potrivit unui comunicat de presa al DIICOT. In urma perchezitiilor au fost confiscate un autotren, 45 de metri cubi de cherestea in valoare de 21.500 de lei, aproximativ 200 de metri cubi de busteni, in valoare de 40.000 de lei, precum si suma de 24.000 de lei, a precizat DGA.

Dosarul a fost initiat ca urmare a sesizarii din oficiu a Directiei Generale Anticoruptie – Biroul Judetean Anticoruptie Neamt, in cauza fiind delegati pentru cercetari atat ofiterii structurii centrale DGA, cat si cei ai structurilor judetene anticoruptie Neamt, Teleorman si Constanta, care au efectuat acte de urmarire penala in vederea documentarii cauzei penale si probarii infractiunilor savarsite. (N.R.)

Comentarii