Primari pensionari, nemultumiti de ordonanta lui Boc

miercuri, 07 ianuarie 2009, 20:01
6 MIN
 Primari pensionari, nemultumiti de ordonanta lui Boc

Mai multi primari din judetul Suceava primesc atat idenmizatia pentru functia pe care o exercita, cat si o pensie de la stat pentru activitatea depusa zcei de ani la diferite institutii. Niciunul dintre primarii pensionari nu sunt multumiti de indemnizatia obtinuta si motiveaza acest lucru prin faptul ca munca pe care o depun este prea mare iar leafa  este, uneori, mai mica decat cea pe care o au unii functionari precum secretarii sau contabilii sef. Majoriatea spun ca prefera sa stea degeaba decat sa munceasca pe bani putini, dar evita sa spuna clar daca vor pleca sau nu din functie.

"Noi avem un statut special. Nu suntem incadrati, ci alesi. Oricum, sper ca ordonanta sa isi urmeze procedura legala, dezbaterea in Parlament si cred ca vor fi facute unele modificari din moment ce am inteles ca unele categorii sociale precum profeorii si artistii s-au declarat deja nemultumiti", ne-a declarat Gheorghe Rusu, primarul comunei Sadova. In opinia sa, continutul acestui act normativ contine unele ambiguitati si acestea ar trebui clarificate cat mai urgent, pentru ca toate categoriile de pensionari care si-au gasit un loc de munca in sectorul public sa poata sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza. Venitul net al primarului este de 1.700 de lei, in timp ce pensia sa este de 1.300 de lei.

Gheorghe Rusu este primar la al patrulea mandat si, ca si primarul comunei Dorna Candreni, Mihai Carp, s-a pensionat dupa ce a lucrat zeci de ani in invatamant. Mihai Carp a spus ca s-a consultat in privinta ordonantei cu Gheorghe Rusu si spune ca inca nu a luat o decizie, dar este nemultumit de prevederile ambigue ale legii. "Inainte de a ma pronunta as vrea sa studiez ordonanta. Sunt in concediu medical si in prezent ma aflu la un spital din Iasi unde am avut cateva discutii si, dince am inteles, s-ar parea ca afectati vor fi doar cei cae s-au pensionat din magistratura, armata sau politie. Trebuie sa ma gandesc bine inainte de a lua o decizie, dar cred ca decat sa muncesc degeaba, mai bine ma las", ne-a declaat Mihai Carp. Ca primar, el castiga in fiecare luna 1.900 de lei la care se adauga pensia de 1.700 de lei.

Nemultumit este si primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todasca, pensionat de opt ani dupa ce a lucrat peste 40 de ani in domeniul silvic. "Considera ca pensia este un drept castigat dupa zeci de ani de munca. M-am pensionat acu opt ani si sunt la al treilea mandat. Oricum nu mai doresc sa mai candidez, dar nici la pensie nu pot sa renunt pentru ca este un drept pe care l-am castigat si oricum salariul pe care il iau eu este aproape de doua ori mai mic decat al unui functionar cum ar fi secretarul comunei sau contabilul sef. Ei au mai multe beneficii cum ar fi faptul ca primesc tichete si al treisprezecelea salar", ne-a declarat Elisei Todasca. El sustine ca luna castiga 1.800 de lei ca primar si mai are o pensie de 1.200 de lei.

Un singur primar nu vrea sa renunte la functie pentru pensie, dar primarii care s-au pensionat din armata sunt cei mai nemultumiti

Nici primarul comunei Hintesti, Filaret Galan, nu este prea incantat de prevederile ordonantei date de Guvernul "Boc". Cu toate acestea, el este singurul dintre primarii contactati de cotidianul Obiectiv de Suceava care a spus clar ca nu va renunta la functie. "Avantajul meu este ca daca raman primar, ma pensionez peste patru ani si obtin o pensie mai buna", a explicat Filaret Galan. El a precizat ca pensia pe care o primeeste acum este de 1.300 de lei iar indemnizatia de primar este de circa 2.000 de lei. Filaret Galan crede ca nu este corect ca sa fie pus in situatia de a opta intre mandatul de primar si pensie pentru ca, spune el, daca nu merita sa fie primar nu il alegeau oamenii primar pentru a patra oara. "Oricum ar fi, sunt nemultumit. Pensia este un drept muncit. Am lucrat 47 de ani in agricultura, la inceput ca tehnician apoi ca inginer. Nu mi se pare corecta aceasta masura si nu cred ca de aici seaduna multi bani la bugetul tarii", a mai afirmat Filaret Galan.

Cei mai nemultumiti par a fi primarii pensionari din armata. Comunele Stulpicani si Scheia sunt conduse de doi fosti colonei. Vasile Ostanschi a fost colonel in aviatie, dar s-a pensionat avand functie echivalenta unui general si are o pensie de peste doua ori mai mare decat salariul. "In primul rand nu am vazut inca normele metodologice de punere in aplicare si nu am putut analiza in profunzime aceasta situatie. O decizie trebuie sa o iau in termen de 15 zile. Urmeaza sa imi fundamentez optiunea. Oricum, din punctul meu de vedere, ordonanta este facuta in pripa, fara a se estima efectele ei in plan social. Nu cred ca se poate face administratie publica de calitate cu salarii sau indemnizatii la nivelul care sunt acum. Asta mai ales in conditiile in care se doreste o administratie moderna, de nivel european. Ordonanta nu a fost suficient fundamentata si singurul criteriu este acela de a aduce bani la buget prin scaderea cheltuielilor, dar nu acesta ar trebui sa fie fondul problemei, ci trebuie vazut cat castiga Statul Roman pe termen lung. Cu alte cuvine daca este sau nu mai importanta resursa financiara decat cea umana", ne-a declarat Vasile Ostanschi. Pensia acestuia este de 4.000 de lei in timp ce ca primar el castiga doar 1.800 de lei.

Vasile Andriciuc s-a pensionat printr-o ordonanta data pentru a se face unele disponibilizari in armata. La momentul respectiv, actualul primar al comunei Scheia era colonel de infanterie. "Cu ce sunt eu vinovat ca pe mine m-a ales comunitatea? De ce ar trebui sa dau banii inapoi cand este un drept castigat? Ar trebui sa intelegem ca toti cei care au lucrat in armata sunt persoane non-grata", se intreaba primarul Vasile Andriciuc, precizand insa ca nu a studiat in amanunt textul ordonantei. El este la al doilea primar, fiind ales din primul tur. Pensia pe care spune ca o primeste in baza ordonantei este de 1.500 de lei, in timp ce indemnizatia este de 1.900 de lei.

Reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Juetean Suceava sunt de parere ca ordonanta nu se refera la alesii locali

De mentionat ca niciunul dintre primarii contactati nu a stiut sa spuna clar ca Ordonanta de Urgenta 230/2008 nu se aplica si alesilor locali, iar acestia nu trebuie sa aleaga intre pensie si indemnizatia de la stat. Aceasta opinie este impartasita atat de reprezentanti ai Prefecturii, cat si de cei ai Consiliului Judetean Suceava. Ei au explicat ca ordonanta se refera la categoriile de pensionari care lucreaza in continuare in sectorul public, in textul de lege se foloseste termenul de personal "incadrat", ori primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, consilierii judeteni si consilierii locali nu sunt "incadrati" prin concurs, fiind alesi.

Nu doar cei de la Suceava sunt de aceasta parere, ci si cei din Iasi, de exemplu. Astfel, presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad anuntase ca prefera sa renunte la functia si, implicit, la un salariu de 4.800 de lei, decat sa piarda pensia de 3.000 de lei. Ulterior, a renuntat in urma unor discutii in plan politic, dar si a consulitarilor cu secretarul CJ Iasi, Ion Serbina. Acesta din urma a sustinut ca presedintele CJ nu are motive sa demisioneze din functie, intrucat Ordonanta de Urgenta 230/2008 nu se aplica si alesilor locali, iar acestia nu trebuie sa aleaga intre pensie si indemnizatia de la stat. Motivul ar fi acela ca alesii locali "nu au raporturi de munca, cum se prevede in ordonanta, ci li se aplica Legea privind statutul alesilor locali, adica legea 393/ 2004 cu modificarile si completarile ulterioare".

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicata, luni, 5 ianuarie, in Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrarii in vigoare a actului normativ, cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia sa opteze intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante. In 30 de zile de la data suspendarii platii pensiei, persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale sunt obligate sa restituie ajutoarele, platile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionarii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii