Primaria Suceava nu are bani sa subventioneze gigacaloria si iarna viitoare

miercuri, 08 aprilie 2009, 22:21
3 MIN
 Primaria Suceava nu are bani sa subventioneze gigacaloria si iarna viitoare

Strategia de termoficare a municipiului Suceava pentru anul viitor se afla inca sub semnul intrebarii. Primarul Ion Lungu a declarat ieri, in conferinta de presa, ca in cazul in care societatea Termica nu va fi privatizata la licitatia care va avea loc luna viitoare, strategia de termoficare a municipiului trebuie regandita. Lungu a explicat ca in conditiile in care procedura de privatizare a societatii de termoficare nu va reusi nici la a doua licitatie, programata pentru data de 12 mai, Primaria municipiului Suceava nu va avea posibilitatea de a subventiona costul pentru gigacalorie iarna viitoare.

Seful administratiei locale a precizat ca situatia privind termoficarea municipiului Suceava trebuie clarificata pana la jumatatea acestui an. Astfel, costul total de producere si distributie a gigacaloriei este de 360 de lei, in timp ce pretul de facturare la populatie este de 178 de lei. In conditiile in care incepand din acest an din cauza unor reglementari europene Guvernul nu mai are posibilitatea de a subventiona 45% din costul combustibilului, diferenta dintre costul de producere si distributie al gigacaloriei si pretul de tarifare la populatiei trebuie acoperita doar de la bugetul local.

Lungu a explicat ca administratia locala isi poate permite sa subventioneze jumatate din costul gigacaloriei pentru anul viitor. "Pentru iarna urmatoare nu mai putem continua ca Primaria sa suporte 50 la suta din pretul de productie. Intram in blocaj", a spus Lungu, care a adaugat ca, anual, subventionarea costurilor de productie a gigacaloriei se ridica la 25 de milioane de lei.

Daca Termica nu va fi privatizata la licitatia din 12 mai, autoritatile locale ar putea decide sa conserve centrala electro-termica (CET) din Lunca Sucevei iar caldura si apa calda sa fie asigurate prin functionarea cazanelor cu apa fierbinte (CAF) de langa Ambro, folosite pana acum pe timp de vara pentru asigurarea apei calde in muncipiu.

Licitatia pentru privatizarea Termica se va repeta pe 12 mai

Consiliul Local al municipiului Suceava a decis, luni, reluarea procedurilor pentru licitatia de vanzare a actiunilor societatii de termoficare Termica SA Suceava, dupa ce la prima licitatie nu s-a inscris nici un ofertant.

Lungu si-a exprimat speranta ca licitatia care va avea loc pe 12 mai va fi adjudecata. Lungu a precizat ca, in cazul in care nici la aceasta licitatie nu vor exista ofertanti, va trebui ca impreuna cu conducerea Termica SA si Consiliul Local sa stabileasca "un plan B" care ar putea fi restrangerea la fosta instalatie de termoficare a municipiului, ce este folosita in prezent doar vara pentru producerea de agent termic pentru incalzirea apei calde menajere. El a mai aratat ca pentru reabilitarea sistemului de distributie a agentului termic Primaria are alocata suma de 10 milioane de euro si ca intentioneaza sa atraga alte 10 milioane de euro de la Guvern prin programul de termoficare.

Firmele care vor dori sa participe la licitatie vor trebui sa aiba o cifra de afaceri de cel putin 30 de milioane de euro pe ultimii ani si sa achite la Primarie o garantie de doua milioane de euro. Potrivit primarului Ion Lungu, eventualul investitor care va achizitiona societatea de termoficare Termica SA Suceava va trebui sa faca un efort financiar de aproximativ o suta de milioane de euro, aratand ca firma care va achizitiona pachetul de actiuni va achita 18,3 milioane de euro pentru aceste actiuni, va trebui sa achite 12 milioane de euro, datoriile societatii la diferite banci, va trebui sa faca investitii minime de 35 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, potrivit programului de conformare, va trebui sa suporte cheltuieli de 23 de milioane de euro pentru reducerea cu 30% a costului de productie si va compensa cu terenurile societatii datoria de 17 milioane de euro pe care Primaria Suceava o are la Termica.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii