Profesorii „tradatori” isi vor primi in aceste zile plata pentru asigurarea desfasurarii probelor orale ale bacalaureatului

vineri, 25 iunie 2010, 04:41
3 MIN
 Profesorii „tradatori” isi vor primi in aceste zile plata pentru asigurarea desfasurarii probelor orale ale bacalaureatului

Sumele necesare pentru plata profesorilor care au participat la probele orale ale examenului de bacalaureat au fost deja alocate judetului Suceava, prin ordin de ministru. Banii urmeaza a fi distribuiti in cel mai scurt timp in cele 39 unitati liceale-centre de examen, iar achitarea lor se va face pana pe 30 iunie a.c. Sumele alocate pentru plata profesorilor implicati in examenele nationale in acest an sunt mai mici decat cele de anul trecut, care, la randul lor, au fost diminuate cu 50% fata de cuantumurile din anul 2008.

Inspectoratul Scolar Judetean Suceava a primit ordinul de la Ministerul Educatiei prin care se aloca sumele necesare pentru plata profesorilor care au participat la probele orale ale examenului de bacalaureat, conform purtatorului de cuvant al institutiei, prof. Laura Hacman. Sumele pentru statele de plata aferente probelor de competente profesionale urmeaza a fi distribuite in cel mai scurt timp catre cele 39 unitati liceale-centre de examen, iar achitarea lor se va face pana pe 30 iunie a.c.
Ministerul Educatiei a decis abia inaintea probei orale de evaluare a competentelor intr-o limba moderna ca profesorii implicati in examenul de bacalaureat sa fie remunerati pentru activitatea depusa. Asta, in conditiile in care sindicalistii organizasera greva generala pe o perioada nedeterminata iar profesorii trebuiau sa boicoteze examenul. Cadrele didactice care au cedat presiunilor sau "tentatiei" ministerului de resort, care a anuntat sumele ce vor fi platite celor care vor asigura desfasurarea probei de bacalaureat, au fost considerate tradatoare, dat fiind faptul ca greva generala a esuat tocmai din cauza lor.

Tarifele la Bacalaureat sunt diferentiate in functie de tipul probei si de etapa – examinare, evaluare, contestatii. Pentru probele de certificare a competentelor din cadrul examenului de Bacalaureat secretarii si membrii comisiilor vor fi platiti cu 75 de lei fiecare, asistentii 20 de lei/zi si examinatorii 2-3 lei/candidat, functie de proba, iar profesorii care au evaluat lucrarile contestate la bacalaureat vor primi cate 4 lei/lucrare.

Pentru probele scrise ale Bacalaureatului, presedintii din centrele de examen vor fi remunerati cu 400-425 de lei, in functie de numarul de candidati, 275 de lei vor primi vicepresedintii, secretarii si membrii comisiilor si cu 25 de lei/zi vor fi platiti asistentii. In centrele de evaluare a lucrarilor scrise plata se va face astfel: 600-625 de lei presedintii, 350 de lei vicepresedintii, 275 de lei membrii comisiilor, 4 lei/lucrare evaluatorii si 300 de lei informaticienii.

Sumele alocate pentru plata profesorilor implicati in examenele nationale in acest an sunt mai mici decat cele de anul trecut, care, la randul lor, au fost diminuate cu 50% fata de cuantumurile din anul 2008. Cheltuielile pentru Bacalaureatul 2008 s-au ridicat la 2,3 miliarde lei vechi, in conditiile in care presedintii centrelor de examen au incasat 1.150 lei, vicepresedintii comisiilor din centrele de examen au fost platiti cu 750 lei, secretarii comisiilor din centrele de examen au fost remunerati cu 605 lei. Profesorii examinatori la probele orale sau practice au primit 4,7 lei/candidat, iar asistentii – 64 lei/zi, pe cand profesorii evaluatori au fost platiti cu 7,5/lucrare corectata.

Luni, 28 iunie a.c., va avea loc prima proba scrisa a examenului de bacalaureat din acest an, cea la limba si literatura romana, in momentul de fata fiind puse la punct ultimele detalii ce tin de organizare.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii