Sucevenii au inceput sa renunte la repartitoare

duminică, 25 ianuarie 2009, 23:51
2 MIN
 Sucevenii au inceput sa renunte la repartitoare

Dupa ce au fost aproape obligati de autoritati si de conducerile asociatiilor de proprietari sa isi monteze repartitoare de costuri, sucevenii fac acum demersuri sa scape de facturile calculate pe baza repartitoarelor. Locatarii de pe cateva zeci de scari de bloc din municipiul Suceava si-au data seama ca nu platesc mai putin la incalzire de cand au repartitoare, ba chiar in unele cazuri factura a crescut foarte mult.

Astfel, incepand din toamna, in mai multe scari de bloc din municipiul Suceava au fost intocmite cereri semnate de toti locatarii scarii pentru renuntarea calcularii facturii pe baza citirii unitatilor de la repartitoare. Proprietarul unui apartament arondat la Asociatia de locatari nr. 12 ne-a povestit ca in aceasta iarna, dupa ce toata scara a renuntat la repartitoare, plateste mai putin decat iarna trecuta.

"A venit seful de scara cu o lista pe care am semnat-o toti. Pentru luna trecuta, fara repartitoare, am platit 270 de lei si am stat cu toate caloriferele deschise. Anul trecut am platit 350 de lei si nici nu tineam caloriferele deschise", a povestit unul dintre cei care au renuntat la repartitoare.

Potrivit legii, in cazul in care pe o scara de bloc cel putin 80% din apartamente au montate repartioare, facturile la incalzire pot fi calculate pe baza unitatilor inregistrate de acestea, la cererea asociatiei de proprietari. Chiar daca repartitoarele sunt montate, decizia privind modul de calculare a facturii poate fi luata doar de proprietari. In cazul in care aveti montate repartioare si doriti ca factura la incalzire pe scara sa fie calculata in sistem pausal, puteti sa o faceti printr-o simpla cerere depusa la conducerea asociatiei de proprietari.

Repartitoarele nu masoara consumul de caldura

Repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic intrat in fiecare calorifer, pentru ca plata pentru acest serviciu sa se faca in functie de consum, ci ajuta la impartirea facturii emise de furnizorul de energie termica pentru cantitatea de agent termic consumata de intreaga scara de bloc.

Valoarea facturii nu este data de consum prin citirea lui la consumatorul final ci la contorul de intrare in bloc. Repartitorul, dupa cum se poate deduce si din denumire, nu face decat sa reimparta factura comuna la incalzire, nu sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei.

De aceea, factura calculata pe baza unitatilor indicate de rapartiotoare, inmultite apoi cu mai multi coeficienti, nu reflecta consumul de caldura in fiecare apartament in parte.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii