Test Prima exploateaza ilegal prundis pe albia Sucevei, cu protectie de SGA

vineri, 18 iunie 2010, 21:20
4 MIN
 Test Prima exploateaza ilegal prundis pe albia Sucevei, cu protectie de SGA

Cati "sfinti" are deasupra capului patronul Viorel Juravle, de la SC Test Prima SRL, putina lume cunoaste. A reusit sa isi dezvolte afacerile sub toate guvernele, cu vocea lui mieroasa a reusit sa convinga sumedenie de politicieni, reprezentanti ai administratiei publice de stat locale si judetene si nu numai.  A reusita sa obtina un pret bun pentru casa ridicata langa Maraton de la Lidl, a gasit intelegere la nemti sa si-o mute bucata cu bucata, ca sa nu se distruga. De cativa ani, a gasit o si mai buna intelegere pe plan local, la seful SGA Suceava, Ioan Ungureanu, care a trecut cu vederea faptul ca ani in sir, firma Test Prima, patronata de omul de afaceri sucevean Viorel Juravle a exploatat si sortat pietris de pe albia raului Suceava, pe teritoriul comunei Bilca, aproape de pilotii podului de la Vicovu de Sus care a fost cat pe ce sa fie luat de ape la viiturile din 2008, fara niciun fel de autorizatie.

Un raspuns la o solicitare de informatii adresata Agentiei Nationale Apele Romane, Administratia Bazinala de Apa Siret – Bacau, semnat de directorul unitatii, Constantin Draganutu, spune negru pe alb: "S-au efectuat doua controale la SC Test Prima SRL Suceava, la bazele de productie Milisauti si Bilca. Baza de productie Bilca are autorizatia de gospodarire a apelor expirata. S-a constatat ca obiectivul a functionat fara act de reglementare. Ca prima masura s-a interzis functionarea statiei fara autorizatie de gospodarire a apelor si s-a dispus intrarea in legalitate, restul masurilor prevazute de legislatia in vigoare urmand a fi stabilite de comun acord cu IPJ Suceava – Serviciul Antifrauda". Felicitarile le merita directorul Constantin Draganutu de la Bacau si directorul tehnic  Irina Lucavetchi, pentru operativitatea cu care a dat curs solicitarii noastre, in niciun caz seful SGA Suceava, Ioan Ungureanu care s-a ferit sa explice cum se intampla ca, dupa ce acum cativa ani, problema functionarii ilegale a balastierelor de pe albiile raurilor din judet a tinut prima pagina a ziarelor locale, au fost facute verificari si s-au luat masuri, este drept, fara prea mare importanta, impotriva patronilor ce exploateaza fara nicio regula pietrisul, dupa ce in urma cu doi ani s-au produs grave inundatii in localitatii de pe malurile raurilor din judet, o buna parte din distrugeri fiind puse tocmai pe seama exploatarii necontrolate a pietrisurilor din albii.

Primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu, care a precizat ca nu are multe informatii legate de modul in care Viorel Juravle isi desfasoara activitatea la punctul de lucru de la Terasa – Bilca, a declarat ca autorizatiile pentru astfel de activitati, de exploatarte si sortare a prundisului sunt date doar de SGA. Administratiile locale nu au nicio putere sa intervina, chiar daca sesizeaza  ca firmele de exloatare isi bat joc de albiile raurilor, punand in pericol proprietatile oamenilor. 

"SGA are responsabili de zona pentru fiecare parau. Nu stiu ce a facut acesta cu balastiera de la Terasa – Bilca. Noi, primariile, nu avem dreptul sa ridicam o roaba de balast din albie, desi este pe teritoriul administrativ al nostru, fara sa le platim celor de la Ape", a afirmat, vizibil suparat, primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu.

Dat fiind faptul ca Test Prima este implicata de mult timp  in mai multe lucrari care implica fonduri europene, pe mai multe santiere din judet, este interesant de lamurit modul in care aceste agregate, exploatate ilegal de la Bilca, sunt inregistrate in evidentele contabile ale firmei si modul in care sunt decontate aceste materiale "de furat" in cadrul acestor proiecte europene.

Aceasta nu este singura situatie in care Inspectia Teritoriala a Apelor a indentificat nereguli pe teritoriul judetului Suceava, la statii de sortare si balastiere.  Astfel,  in zilele de 3 si 4 iunie, ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Suceava au actionat impreuna cu inspectori ai Serviciului Inspectia Teritoriala a Apelor din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane" Bacau, pe cursul raului Suceava, o actiune pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor comise de reprezentantii agentilor economici din judetul Suceava, cu ocazia exploatarii de agregate minerale, constatandu-se mai multe nereguli care au fost evidentiate corespunzator.
Au fost verificate un numar de sase societati comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea si/sau sortarea agregatelor minerale si au fost constatate doua infractiuni, prevazute de articolul 93 alineatul 2 litera e din Legea 107/1996 – Legea Apelor, si o sanctiune contraventionala aplicata la Legea 107/1996, in valoare de 35.000 lei.

Cu ocazia verificarilor efectuate la o societate comerciala cu punct de lucru in Milisauti, s-a constatat faptul ca statia de sortare agregate minerale detinuta de societate era in functiune, cu toate ca autorizatia de gospodarire a apelor emisa pentru acest utilaj expirase la data de 01.07.2008. De asemenea, functiona si statia de betoane si mortare, a carei autorizatie de gospodarire a apelor expirase la data de 15.09.2009. In cauza urmeaza a se efectua cercetari fata de reprezentantul societatii sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 93 alineatul 2 lit. e din Legea 107/1996, respectiv continuarea activitatii dupa pierderea drepturilor obtinute in baza legii.

Nici in acest caz cei de la SGA Suceava nu au dorit sa destainuie cine sunt patronii de balastiere care au incalcat legea. Neoficial insa, am aflat ca mai toti prinsi in ofsaid in aceste zile, stau la coada la SGA Suceava pentru a intra in legalitate. Problema este cum s-a putut ca aceasta stare de lucruri sa nu fie adusa la cunostinta sefilor de la SGA Suceava.

Primarul de la Bilca, Zaharie Rusu a comentat cam asa – "In judetul nostru sunt 50 – 60 de balastiere. Daca ma puneau pe mine sa le verific, in doua luni le aduceam un raport clar si pe intelesul tuturor asupra modului in care acestea functioneaza. Dar aici este vorba de ani intregi in care nimeni nu s-a sesizat".

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii