Unde se duc cele 42 de milioane de lei acordate judetului de Guvern la ultima rectificare bugetara

miercuri, 05 septembrie 2012, 20:08
4 MIN
 Unde se duc cele 42 de milioane de lei acordate judetului de Guvern la ultima rectificare bugetara

Guvernul Romaniei a alocat judetului Suceava, printr-o recenta ordonanta adoptata cu privire la rectificarea bugetului de stat, o suma de 42 de milioane de lei in scopul acoperirii unor cheltuieli ce urmau a fi facute in perioada imediat urmatoare sau a achitarii unor debite. Fondurile respective ar urma sa fie alocate pentru plata unor arierate, echilibrarea unor bugete locale si a celui a Consiliului Judetean Suceava, finantarea unor cheltuieli de baza a unitatilor de invatamant si a platii asistentilor persoanelor cu handicap, dar si sustinerii unor primarii care aveau dificultati de a plati ratele la un program de utilitati, derulat cu un credit garantat de Guvern.

Pentru plata arieratelor, judetul Suceava a primit o suma de 15,843 milioane de lei. Este vorba de achitarea unor obligatii de plata pentru agentii economici care facturasera lucrari pana la data de 30 iunie. Sumele sunt destinate pentru firmele care, dupa cum au explicat specialisti din cadrul Consiliului Judetean Suceava, ar fi realizat lucrari pentru autoritatile administratiei publice locale si nu au incasat banii iar din aceasta cauza au acumulat datorii la stat. Termenul pana la care autoritatile locale pot face demersuri ca sa achite sumele este data de 10 septembrie.

In ceea ce priveste cotele defalcate din taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru echilibrarea bugetara, judetului Suceava i s-au alocat la recenta rectificare operata de Guvernul Romaniei, fonduri in suma de 5,049 de milioane de lei. Potrivit legilslatiei, 27% din aceasta suma revine Consiliului Judetean pentru echilibrarea bugetului propriu iar restul va fi impartit administratiilor locale dupa o formula in care se tine cont de gradul de incasare a veniturilor proprii – de regula taxe si impozite ce se platesc direct la primarii – iar in care Consiliul Judetean poate imparti cel putin 20% din restul fondurilor ramase pentru primarii iar Directia Generala a Finantelor Publice poate aloca maxim 80%. Asta inseamna ca pentru echilibrarea bugetului Consiliului Judetean sunt 1,363 milioane de lei in timp ce pentru echilibrarea bugetelor celor 114 primarii din judetul nostru ar mai fi disponibil 3,68 milioane lei. In mod normal, cuantumul de 20% ce putea fi dat de CJ primariilor pentru echilibrarea bugetara este de aproximativ 730 de mii de lei, dar a fost corectat cu gradul de necolectare a veniturilor propriii, adaugandu-se suma de 704.502 lei iar in acest fel suma ce urmeaza a fi data de la CJ catre primarii pentru echilibrarea bugetelor locale ar fi de 1,43 milioane de lei urmand ca de la DGFP sa fie alocat la primariile sucevene inca 2,25 milioane de lei. Alocarea sumelor de catre CJ Suceava se va face in urma unei sedinte care ar trebui sa fie convocata in cinci zile de la data comunicarii acestor sume. La sedinat respectiva este posibil sa se discute si despre alocarea unor sume pentru echilibrarea bugetelor locale venite nu din TVA, ci din impozitul pe venit si care nu se aloca de Guvern, ci sunt comunicate de DGFP la CJ Suceava. Suma care va fi repartizata prin CJ Suceava din impozitul pe venit catre localitati este de 1,57 milioane de lei.

O suma consistenta a fost data de Guvern pentru invatamant si asistenta sociala, fiind vorba, in total, de 12,48 milioane de lei. 8,95 de milioane de lei reprezinta fondurile pe care Guvernul le-a alocat pentru sustinerea cheltuielilor de baza a unitatilor invatamantului preuniversitar din judetul nostru, conform prevederilor legale ce stipuleaza costul standard per elev. In legatura cu invatamantul, Guvernul a facut si o rectificare in minus la cheltuielile de personal, fiind vorba de o suma de 717.000 de lei care va fi pusa in aplicare de DGFP cu consultarea Inspectoratului Scolar Judetean. De altfel si la finantarea per elev fondurile vor fi date de DGFP catre primarii, acestea primind sumele respective avand destinatie speciala. Cat priveste asistenta sociala, 4,252 de milioane de lei a fost alocata judetului Suceava pentru plata asistentilor personali a persoanelor cu handicap. Fondurile vor fi date catre primarii, de la DGFP, in functie de necesarul comunicat de acestea. De mentionat ca majoritatea oraselor nou infiintate, municipiile Falticeni si Vatra Dornei, ca de altfel si peste 40 de comune din judetul nostru au avut restante la plata salariilor pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Din suma de 4,252 de milioane de lei alocata judetului Suceava, in jur de 2,25 milioane de lei ar reveni pentru restantele inregistrate la nivelul primariilor respective. Diferenta alocata ar reprezenta, conform specialistilor din CJ Suceava, cam 45% din necesarul pentru lunile septembrie – decembrie.

Tot prin ordonanta de Guvern a fost aprobata si alocarea unei sume de 8,98 de milioane de lei pentru a ajuta patru primarii sucevene care au restante la plata ratelor si a dobanzilor pentru proiectul „Suceava – utilitati si mediu la standarde europene". Potrivit vicepresedintelui CJ Suceava, Alexandru Radulescu, suma ce s-a alocat de la Guvern este rezultatul eforturilor facute de presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor. Astfel, municipiul Campulung Moldovenesc a primit cu destinatie speciala suma de 2,93 milioane de lei iar municipiul Vatra Dornei o suma de 2,55 de milioane de lei in vreme ce pentru orasul Gura Humorului s-a alocat suma de 2,87 de milioane de lei iar pentru orasul Siret s-a alocat suma de 619 mii lei.

Pe de alta parte, pe langa aceste sume alocate prin Ordonanta 13, au mai fost alocate judetului Suceava sume de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru lucrarile derulate in baza HG 577 pentru retele de utilitati si de drumuri in mediul rural. Sumele alocate de MFRT au fost date pentru acoperirea partiala a restantelor. Astfel, la pietruiri s-au dat 857 mii lei, reprezentand 58% din necesarul de 1,47 de milioane de lei reprezentand debitele pentru lucrarile efectuate pentru pietruiri drumrui in baza HG 577. In ce priveste retelele de apa, s-au alocat 770 mii lei dintr-un necesar de 1,13 milioane de lei, reprezentand 68% din aceste arierate. Potrivit specialistilor din CJ Sucava, diferenta ar urma sa fie alocata in cursul lunii octombrie atat la retele de apa, cat si la pietruiri. (Dan PRICOPE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii