100 de scoli, focare de infectie

marți, 17 martie 2009, 20:09
4 MIN
 100 de scoli, focare de infectie

O situatie recenta a Directiei de Sanatate Publica Vaslui arata ca 100 de scoli care au depus recent documentatia pentru avizul sanitar de functionare au fost respinse. Mai mult de jumatate dintre acestea scolilor generale. Pe langa elevii din clasele primare si gimnaziale, au de suferit si prescolarii, intrucat majoritatea unitatilor neavizate includ si grupe de gradinita. Asta se intampla la scolile din Ghermanesti, Harsova, Stefan cel Mare etc.

Cele mai multe institutii de invatamant nu au primit aviz din cauza lipsei apei curente, a confortului termic ori a grupurilor sanitare. Adica cele mai elementare si importante dotari. Exista si cazuri exceptionale, unde scolile nu au primit aviz pentru ca au pereti fisurati, acoperis impropriu, geamuri crapate, ori tavanul sta sa se prabuseasca. Astfel de situatii sunt la scolile din Balteni, Ursoaia, Muntenii de Jos ori Viisoara.

Gradinitele din mediul urban care nu au primit aviz favorabil pentru documentatie se confrunta cu spatiu insuficient, iar cele din mediul rural, cu lipsa apei curente, a toaletelor sau a caldurii. Unele functioneaza in diferite locuri improvizate iar problema lor este departe de a fi rezolvata.   

Chiar si neautorizate, scolile isi continuie activitatea

Inspectorii scolari au atras atentia in cadrul sedintei intersemestriale asupra faptului ca scolile din mediul rural nu se inghesuie sa depuna actele necesare aprobarii avizului sanitar. Cum mai toate scolile neavizate se confrunta cu probleme asemanatoare, care nu pot fi rezolvate peste noapte, este greu de crezut ca le-au fost aprobate documentatiile pentru avizul sanitar de functionare.

"Din verificarile efectuate in teritoriu, s-a constatat ca un numar mare de unitati de invatamant nu au fost autorizate sanitar, iar unele nici nu au depus documentatia necesara pentru obtinerea acestei autorizatii. Cauzele pentru care nu au primit avize sanitare de functionare au fost urmatoarele: spatii subdimensionate, sali de clase supraaglomerate, iluminat natural insuficient, grupuri sanitare in constructie sau amenajate necorespunzator, cladiri cu grad scazut de rezistenta, mobilier degradat, nu au sursa proprie de apa etc." se arata in raportul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui pentru semestrul I al anului scolar in curs.

Unul dintre motivele pentru care conducerile scolilor nu se inghesuie sa depuna documentatiile este faptul ca nimeni nu ia masuri si nimeni nu este sanctionat. Chiar si in conditii vitrege, indiferent cum arata scoala, elevii trebuie sa primeasca educatie, chiar daca risca sa se imbolnaveasca.

"Scolile fara aviz nu pot fi inchise pur si simplu. Cu toate riscurile, trebuie sa ne gandim ca acei elevi trebuie sa primeasca o educatie", explica Florin Ciurariu, seful ISJ Vaslui.

Scolile vasluiene, cu 50 de ani in urma

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei au pus la cale un ordin ce prevedea noi norme de igiena in unitatile pentru protectia, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si a tinerilor. Respectivul ordin nu a fost aprobat nici in prezent, deoarece aplicarea lui ar pune in imposibilitatea de a functiona scolile care se incadreaza in standardele cerute. In aceaste conditii, reglementarile referitoare la cubajul salilor de clasa (5-8 mc pentru un copil) ori cele care cer ca in salile de clasa sa fie o temperatura constanta de 22 – 24 grade Celsius, o umiditate relativa de 40 – 60% si o viteza a curentilor de aer de 0,1 – 0,3 m/s par greu de atins in momentul de fata.

Potrivit acelui ordin, fiecare sala ar trebui dotata cu banci de marime reglabila atat a inaltimii pupitrului, cat si a inaltimii scaunului, iar pupitrul ar trebui sa fie inclinabil intre 0 si 20 de grade, pentru a-l aduce la 30 – 40 de centimetri de ochii scolarilor, perpendicular pe directia privirii. Inaltimea scaunului  trebuie sa corespunda cu aproximativ 20% din inaltimea elevului sau cu 2 – 3 centimetri in plus fata de lungimea gambei. Masa continutului ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din masa elevului.

Gradinitele nu trebuie sa aiba mai mult de 20 de copii in grupa iar in dormitoare, paturile trebuie amplasate la o distanta de minimum un metru fata de peretii exteriori, intervalele dintre randuri fiind stabilite la o distanta cuprinsa intre 0,75 metri si un metru. Untul si smantana sunt singurele grasimi animale pe care copiii au voie sa le consume, iar ouale fierte si sectionate dupa fierbere nu au ce cauta in meniu.

Grupurile sanitare din invatamant ar trebui dotate, potrivit Ministerului Sanatatii, in mod obligatoriu cu sapun si aparat de uscare a mainilor dupa spalare. In cazul gradinitelor care asigura cazare, personalul trebuie sa asigure calcarea lenjeriei de corp, de pat si a fetelor de masa.

Multe din aceste prevederi nu exista nici in unitatile scolare din mediul urban, iar un ordin care ar impune astfel de reguli ar desfiinta majoritatea scolilor din judetul nostru.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii