Acuzatii grave la adresa fostului director al Directiei Silvice Vaslui: Revolta silvicultorilor

joi, 26 noiembrie 2009, 19:19
5 MIN
 Acuzatii grave la adresa fostului director al Directiei Silvice Vaslui: Revolta silvicultorilor

Nu mai putin de 41 de angajati si fosti angajati ai Directiei Silvice Vaslui semneaza o sesizare trimisa, miercuri, la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Silvicultorii s-au plans ministerului de resort de "mai multe fapte reprobabile si ilegale savarsite de Lucian Copacinschi in perioada in care acesta a fost sef al Ocolului Silvic Husi si director al Directiei Silvice Vaslui".

Punerea in posesie ilegala a unei suprafete de 1,0 hectare de padure la Ocolul Silvic Husi, pe raza administrativa a municipiului Husi este primul aspect semnalat de silvicultori. Acestia sustin ca titlul de proprietate nr. 26/1062 din 12 ianuarie 1994 pentru aceasta suprafata a fost emis in mod abuziv si ilegal prin complicitatea lui Lucian Copacinschi in calitate de sef al Ocolului Silvic Husi si ca schimbul de terenuri s-a facut ilegal fara avizul autoritatii publice care raspundea de silvicultura.

"Mentionam  ca in 1999 de pe aceasta suprafata de 1,0 hectare s-au taiat, in mod ilegal, mai multi arbori de stejar cu diametrul intre 40 si 100 de centimetri, in volum total de aproximativ 50 de metri cubi. Acesti arbori au fost marcati cu ciocanul rotund la ordinul lui Lucian Copacinschi, pe atunci sef de ocol. Precizam ca in amenajamentul U.P. IV Valea teiului de la acea data in parcela 8A erau prevazute a se executa taieri de igiena, adica maximum un metru cub la hectar", scriu padurarii.

Cu alte cuvinte,  in loc de igienizare Copacinschi a taiat de 50 de ori mai mult decat era necesar. Mai mult, acesta a ales sa taie doar stejar gros din care se scot scanduri late folosite pentru fabricarea mobilei de calitate. Nu este niciun secret ca lemnul de stjar este cel mai scump de pe piata.

Silvicultorii precizeaza in sesizarea trimisa ministerului ca pentru valorificare celor 50 de metri cubi de stejar Copacinschi a folosit cateva avize de expeditie de la Ocolul Silvic Husi si de la o societate privata din Husi.

Sanctiunile au curs garla

Silvicultorii s-a mai plans MAPDR de decimarea personalului tehnic al Ocolului Silvic Husi ( ingineri, tehnicieni, padurari) in perioada 1 iulie 2007-30 septembrie 2009

"In aceasta perioada, Lucian Copacinschi, in calitate de director al Directiei Silvice Vaslui, a avut un comportament dictatorial fata de unii angajati ai Ocolului Silvic Husi, astfel ca nu mai putin de 13 angajati au fost dati afara din servici sau au fost obligati sa demisioneze", scriu salariatii in sesizare trimisa.

In continuare silvicultorii precizeaza numele celor carora li s-a desfacut contractul individual de munca in mod abuziv si ilegal, numele celor care au fost obligati sa demisioneze cat si a celor care au fost obligati sa treaca pe post de padurar pe la diferite ocoale silvice din judet.

"In plus, in aceasta perioada, au fost aplicate personalului Ocolului Silvic Husi un numar de 46 de sanctiuni disciplinare, cele mai multe fiind aplicate in mod abuziv si dictatorial, iar un mic grup de interese (se precizeaza numele a sase silvicultori) era protejat de Lucian Copacinschi", mai scrie in plangere.

Potrivit documentului trimis ministerului, padurarii au fost obligati sa achizitioneze de la oameni macese si porumbe la preturi cu mult mai mari decat cele oferite oficial prin achizitie, iar diferenta au platit-o din buzunarul lor.

"Padurarii au fost obligati sa achizitioneze macese la pretul de 0,5lei kilogramul in timp ce in directiile limitrofe pretul de achizitie era cu mult mai mare. In realitate, padurarii au achizitionat macese la preturi cuprinse intre 1,0 si 2 lei kilogramul iar diferenta pana la pretul impus au suportat-o din buzunarul propriu. Unii padurari au pierdut bani reprezentand salariul pe 6-12 luni", sustin silvicultorii.

Salariatii Directiei Silvice Vaslui aduc la cunostinta ministerului ca un contract cu Moldomobila a fost reziliat din vina exclusiva a lui Copacinschi, fapt ce a produs imense pagube institutiei si ca in prezent sunt parchete abandonate in teren de firmele prestatoare, cu material lemnos neexploatat si neplatit  

"La parchetele exploatate de un anume silvicultor (C.S.) in ultimii doi ani, toate actele de punere in valoare au fost modificate prin scaderea inaltimii arborilor si aprobate de Copacinschi, astfel incat au rezultat volume de masa lemnoasa suplimentare care au fost insusite de Copacinschi si acest silvicultor", mai scriu ei.

In incheiere, semnatarii sesizarii solicita ministerului sa se ia masurile legale "cu privire la actele reprobabile facute de Lucian Copacinschi si sa-l excludeti din randul silvicultorilor, pentru ca aceasta persoana nu merita sa mai reprezinte silvicultura romaneasca. Dorim ca opinia publica sa cunoasca adevarata fata, iar dupa aflarea adevarului in totalitate, dorim ca toti cei care au suferit moral si material din cauza lui sa poata spune public, toate nenorocirile suferite de-a lungul anilor, fara frica si fara teama ca acest individ se va mai afla vreodata pe un post de silvicultor".

"Trebuie ordine si disciplina"

Intrebat punctual despre neregulile si ilegalitatile semnalate ministerului, Lucian Copacinschi ne-a declarat: "Acea suprafata de padure este a mea. S-au mai facut sesizari si in trecut insa organele de control au stabilit ca nu este nimic ilegal. Cei 13 angajati carora li s-a incheiat contractul de munca au avut abateri grave, iar unii dintre ei au fost sau sunt cercetati penal. Cu execeptia a doua persoane, toti si-au dat demisia. Aveau pagube de sute de milioane de lei. Unul dintre padurari a inceput sa aiba probleme cu oamenii din zona. Il furau. Am fost nevoit sa-l mut la alt ocol. Celalalt avea probleme cu sanatatea, probleme psihice. Nu oricine poate obtine permis de port arma. Acestuia i s-a incheiat contractul individual de munca. Eu sunt omul care ia masuri in momentul in care constata o abatere. Trebuie ordine si disciplina. Achizitionarea de macese si porumbe, intr-adevar, s-a facut la pretul de 0,5 lei kilogramul, dar ulterior Comitetul Director din cadrul institutiei a ridicat pretul la un leu".

In ceea ce priveste parchetele exploatate de silvicultorul C.S. in ultimii doi ani Copacinschi sustine ca masuratorile au fost facute gresit si tocmai de aceea au fot modificate actele. Totodata, el neaga faptul ca si-ar fi insusit masa lemnoasa rezultata.

Cat despre rezilierea contractului cu firma Moldomobila, Copacinschi sustine ca societatea inregistra debite de 2,5 miliarde de lei, iar daca masa lemnoasa ar fi fost exploatata in continuare de aceasta firma debitele ar fi ajuns la 10 miliarde de lei.

"Sesizarea trimisa ministerului nu este nimic altceva decat o razbunare politica", a spus, in incheiere, Lucian Copacinschi.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii