An decisiv pentru piata carnii

Subtitlu

marți, 03 februarie 2009, 20:34
5 MIN
 An decisiv pentru piata carnii

Nu in fiecare zi ne cumparam un apartament. Nu in fiecare zi ne cumparam o masina si nu in fiecare zi facem tranzactii de mii de euro. Dar in fiecare zi trebuie sa mancam. Si pentru ca orice criza fiscala nu e criza economica pana cand nu avem producatori afectati, iar orice criza economica nu e cu adevarat criza pana cand nu se manifesta si in sectorul alimentar, i-am intrebat pe trei jucatori importanti de pe piata locala si nationala a carnii despre felul in care vor raspunde efectelor crizei. Cum au raspuns ei si cum vor reactiona in fata crizei, ce asteptari au de la stat si care le sunt previziunile, cititi intr-un articol despre starea la zi a pietei de carne.

"Va fi nevoie de interventia statului"

Dragos Iftime este actionar majoritar al Koket (firma aflata in top 10 al celor mai importanti producatori de salam din Romania) si membru in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor. El a facut o analiza la rece a pietei carnii si a modului in care atat producatorii, cat si statul vor reactiona la schimbarile impuse de conditiile actuale ale crizei economice.

Conform acestuia, 2009 va fi un an decisiv pentru producatorii de preparate din carne, anuntand posibilitatea sa fim martorii unei cerneri a producatorilor in functie de capacitatea de competitivitate pe piata, corelata cu atingerea termenului de pasuire la intrarea in conformitate cu normele europene: "Vor fi producatori care vor iesi de pe piata, cu siguranta. Dar sunt in pericol atat micii producatori, cat si cei mai mari. Anul acesta este unul decisiv in privinta producatorilor autorizati, dar si in privinta pietei negre. Noile reglementari impuse de Uniunea Europeana, si pentru care pana acum am primit pasuire, la care adaugam modul in care criza o va resimti fiecare producator vor avea efecte imediate".

Referitor la masurile producatorilor, se contureaza o lupta apriga pentru prezenta pe piata, dar va fi o batalie individuala, a fiecarui producator cu propriile limite. Dragos Iftime descrie fenomenul: "Singurii care vor supravietui crizei vor fi cei care au investit pana acum in respectarea normelor de calitate si cei care de acum inainte isi vor concentra atentia pe desfacere, pe vanzare, caci nu are rost sa mizeze pe profituri mari, ci pe asigurarea desfacerii. Cei care vor castiga vor fi cei care vor reusi sa vanda in conditiile impuse de concurenta si de normele in vigoare".

Tot Dragos Iftime a prezentat o masura pe care statul va fi obligat sa o puna in practica – sprijinirea crescatorilor autohtoni de animale, ca unica masura de protectie impotriva crizei: "La Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor se discuta deja despre modul in care crescatorii autohtoni de animale pot fi sustinuti. Se cauta solutii, chiar daca acestea vor insemna subventii. Va fi nevoie de interventia statului, in mod obligatoriu. Trebuie oricum sa gasim solutia optima, astfel incat sa crestem posibilitatile de asigurare a cererilor de pe piata interna, in conditiile in care, mai ales in perioade de criza, la nivel mondial, sunt jucatori mult mai importanti pe piata carnii decat Romania, care este un simplu importator. Practic, in conditii de criza, exista state mult mai puternice care pot monopoliza piata, ceea ce duce la cresterea cotatiilor si implicit a pretului resimtit de romani".

"Scaderea popularilor in crescatoriile de pasari va creste pretul carnii"

Gheorghe Safir este administratorul Safir SRL, firma care initial a avut activitate in domeniul moraritului si panificatiei. Afacerea sa a crescut de la an la an, ba chiar a reusit sa investeasca in branding-ul produselor proprii. Astfel, Safir SRL comercializeaza in prezent marci proprii cunoscute in tot judetul. Administratorul firmei, chiar si in conditii de criza, isi pastreaza optimismul: "Momentan, nu suntem afectati, din punctul de vedere al business-ului, insa ce simtim ca acum este mai mult o inertie. Lucrurile se vor schimba insa. Comparativ, luna ianuarie a acestui an a fost mai benefica afacerii decat luna ianuarie a anului trecut, caci insasi cererea a crescut comparativ cu perioada de referinta. Impreuna cu cei de la Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari, facem analize saptamanale ale pietei. Ce am observat pana acum este ca lucrurile par in regula fata de ce se intampla la ora actuala in lume".

In continuare, Gheorghe Safir a comentat modul in care criza mondiala, corelata cu devalorizarea monedei nationale, va afecta piata carnii de pasare: "Desi aparent lucrurile merg bine, ultimele semnale anunta o criza mica in materia prima, adica in privinta cantitatii de carne de pasare de care vom dispune luna aceasta. Cu toate ca este un lucru obisnuit fiecarui an ca, incepand cu luna decembrie, popularile crescatoriilor cu pasari sa fie reduse la jumatate, in decembrie anul trecut s-au redus prea mult. Putem vorbi de panica in randul crescatorilor. Aceasta decizie a lor va avea efecte incepand cu aceasta luna, cand oferta de carne de pasare va suferi o scadere, ceea ce inseamna ca, in viitorul apropiat, preturile vor creste".

La aceasta crestere a pretului carnii de pasare, Gheorghe Safir a adaugat un alt motiv de ingrijorare: cresterea euro. Faptul ca furajele pentru pasari sunt, in marea lor majoritate, importate de crescatorii autohtoni, accentuat de lipsa posibilitatii de reorientare a crescatorilor catre producatori autohtoni de furaje, Romania nereusind sa acopere prin productie proprie necesarul din acest domeniu, nu poate duce decat la  cresterea pretului resimtit de cumparator: "Piata furajelor pentru pasari din Romania nu poate satisface cererea crescatorilor, care sunt astfel obligati la import. Daca nu am importa furaje, nu ne-ar afecta in niciun fel. Dar in conditiile cresterii inregistrate de euro, putem adauga la pretul final al carnii de pasare o crestere medie de 3%. Tineti cont ca noi inca ne facem calculele dupa un raport de paritate euro – leu de 1 la 3,6. Or, euro acum este mai scump cu 60 de bani".

Criza vine pe filiera importului

L-am consultat si pe Dumitru Tinaru, administratorul Tivas Impex SRL, cunoscut pentru discretia lui in afaceri si precautia in comunicarea cu presa. Firma pe care o conduce are ca obiect de activitate comercializarea si producerea unei game largi preparate din carne. Destul de retinut, a acceptat totusi sa faca o serie de comentarii cu referire la felul in care piata carnii este afectata de criza.

Conform celor spuse de Dumitru Tinaru, criza ne afecteaza deja conjunctural, din cauza cresterii importurilor de carne de vita pentru suplinirea cererii, in contextul in care septelul de bovine a scazut semnificativ incepand cu 2007, anul celei mai puternice secete din ultima decada: "Lipsa materiei prime de carne de vita, resimtita acum in Romania, este un efect al decimarii septelului de bovine, ca efect al secetei din 2007. Criza mondiala si efectele ei din Romania ne afecteaza in contextul in care suntem acum nevoiti sa importam carne de vita la un pret ridicat al monedei euro. Intr-adevar, este de preferat acum, in conditiile actuale, sa comercializam carne romaneasca, dar in lipsa acesteia, tinand cont de cererea in crestere, suntem nevoiti sa importam, or acest lucru se va reflecta asupra buzunarului cumparatorului".

La final, concluziile par simple: necesitatea interventiei statului pentru sprijinirea crescatorilor autohtoni, pentru asigurarea independentei pietei alimentare de carne fata de cursul de referinta leu – euro si cautarea produselor romanesti la raft. Cat de rapid se vor putea crea celule de circuit integrale in domeniul producerii alimentelor pe baza de carne, ramane de vazut. Acum alesii neamului sunt ocupati cu ciolaniada!

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii