Arme sub cheie

luni, 25 mai 2009, 19:20
4 MIN
 Arme sub cheie

Toate dovezile stranse de politisti in solutionarea cauzelor penale sunt pastrate ani de zile in camere special amenajate pentru a putea fi utilizate ca mijloace de proba in instanta. In camerele de corpuri delicte ale Politiei, Parchetului sau Tribunalului din Vaslui s-au adunat mii de obiecte, de la topoare, furci, sabii, bate si drujbe pana la obiecte de vestimentatie, aparatura IT, tigari sau alcool. Fiecare obiect are istoria lui si este pastrat pe inventar pana cand dosarul in care a fost folosit ca mijloc de proba este solutionat si nu mai poate fi folosita nicio cale de atac de catre inculpati.

La Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Vaslui, camera de corpuri delicte este ca o consignatie, aici fiind depozitata o gama variata obiecte, majoritatea folosite la infractiunile comise cu violenta.

"In camera de corpuri delicte a IPJ se afla bunurile ridicate in vederea confiscarii pe baza proceselor-verbale de contraventie intocmite de politisti, bunuri fara documente de provenienta, cum ar fi: drujbe, tigari de provenienta Republica Moldova sau netimbrate, bauturi alcoolice si nealcoolice. Exista si bunuri ridicate de politisti in vederea cercetarilor – dosare penale in curs de solutionare: tahografe, telefoane, articole de imbracaminte, unitate de calculator, laptop-uri", a declarat Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui.

In cazul bunurilor confiscate destinate, folosite sau rezultate din contraventii, daca nu a fost facuta plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia, atunci se predau pentru valorificare la Directia Finantelor Publice. In caz contrar, se iau masuri de pastrare pana la  solutionarea plangerii de catre instanta de judecata.

La Parchetul de pe langa Tribunal sunt pastrate mii de probe. Camera amenajata initial a devenit neincapatoare, fiind nevoie de inca un spatiu pentru pastrarea tuturor probelor.

"Imaginati-va ca la un singur dosar sunt adunate si pana la 50 de probe, care sunt utile cauzei. Ridici doua topoare de la o crima, ca nu stii care a fost folosit, iar dupa ce se stabileste care a fost arma crimei, ce faci dai toporul inapoi criminalului? Astfel se aduna mii de obiecte. De obicei sunt pastrate in jur de cinci ani. Se asteapta sentinta definitiva si irevocabila si inca doi trei – ani, perioada in care se poate solicita revizuirea dosarului, dupa care obiectele sunt distruse. Sunt duse la groapa de gunoi si arse", a precizat procurorul criminalist Ovidiu Berinde de la Parchetul de pe langa Tribunalului Vaslui.

"Muzeul" de la Tribunal

La Tribunalul Vaslui, camera de corpuri delicte este ca un adevarat muzeu.

Toate obiectele sunt pastrate in cutii sigilate si sunt trecute intr-un registru de evidenta, unde este consemnata descrierea amanuntita aratandu-se starea in care se afla, materialul din care sunt confectionate, dimensiunile, greutatea, marca de fabrica, seria, culoarea, precum si orice alte elemente de identificare pentru a se evita confuzia sau posibilitatea de inlocuire. De la inceputul anului, in camera de corpuri delicte au intrat 66 de obiecte noi. In cutiile cu obiecte de proba, depozitate la Tribunal se afla multe obiecte care au curmat viata unor oameni: topoare, cutite, furci, sape, bate de baseball, foarfece, facalet. Cel mai vechi corp delict din aceasta categorie aflat in arhiva Tribunalului Vaslui il reprezinta doua bucati lemn de salcam, folosite la un omor in anul 2004. Sumele de bani obtinute prin savarsirea de infractiuni sau sumele de bani ramase nevalorificate atunci cand partea vatamata nu se constituie ca parte civila, la ramanerea definitiva a hotararii se confisca in folosul statului. Sumele in euro se depun la BCR iar cele in lei la Trezoreria statului.

Arsenalul Dariestilor, la pastrare

Printre probele depozitate in camera de corpuri delicte se afla si numeroasele arme albe confiscate de la fratii Dariescu, odata cu arestarea lor in urma cu trei ani. Arsenalul fostilor interlopi este de-a dreptul impresionant. Astfel de la Vasile Dariescu a fost confiscat un cutit tip pumnal de 35,5 cm, un obiect taietor avand la unul dintre capete o lama metali cu lungimea de 12,5 cm, cu doua perechi de gheare situate lateral catre maner, care este sub forma unui cap cu doua coarne laterale, indreptate spre maner. Tot de la fiul cel mare a lui Mitu Dariescu a fost confiscata o sabie de 43 cm, trei cutite de 24,5, 26 si 32 cm, un obiect metalic, cu aspect de halebarda, confectionat artizanal, ce are pe partea centrala o teava metaliza cu lungimea de 49 cm, un pistol cu electrosocuri, mai multe artificii tip racheta si petarde. De la fiul cel mic a lui Dariescu, Mihai Gabriel, au fost confiscate si pastrate in camera de corpuri delicte o secure cu doua taisuri, un pumnal, doua obiecte artizanale de tip box, cu orificii de introducere a degetelor, precum si un baston telescopic. Toate aceste obiecte vor fi pastrate pana cand inculpatii in dosar nu vor mai putea sa se foloseasca de nicio cale de atac pentru i intoarce rejudecare cauzei.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii