Bebelusii, prada imbolnavirii

luni, 12 aprilie 2010, 18:12
3 MIN
 Bebelusii, prada imbolnavirii

Dezinteresul Ministerului Sanatatii lasa sugarii prada imbolnavirilor. Au trecut aproape trei luni de cand nu s-au mai distribuit vaccinurile pe care trebuie sa le faca in mod obligatoriu si gratuit toti copiii cu varsta de pana la un an. Este o situatie fara precedent, care poate afecta grupa de varsta cea mai predispusa imbolnavirii de tuberculoza, difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomelita etc.

In judet, sunt peste 5.500 de bebelusi in acesta situatie. Parintii sunt obligati prin lege sa se prezinte la medic pentru efectuarea vaccinurilor, dar sunt trimisi la plimbare. Programul de vaccinare este bine stabilit si functioneaza dupa un grafic pe care l-au conceput specialistii epidemiologi. In primul an de viata, serurile se administreaza in cinci etape: primele 24 de ore de la nastere, apoi la doua, patru, sase luni si la un an.

Prin catagrafierea nou-nascutilor, Ministerul Sanatatii (MS) inregistreaza lunar necesarul de vaccinuri prin directiile de sanatate publica (DSP). Ministerul, la randul sau, transmite necesarul furnizorilor. La final, vaccinurile se distribuie lunar medicilor de familie. Sistemul a functionat zeci de ani fara abatere, dar in ultimul timp a inceput sa scartaie. Unii medici de familie chiar i-au sfatuit pe parinti sa cumpere vaccinul din farmacii, dar costa. De exemplu, pentru aproximativ 150 de lei, poti obtine serul necesar copiilor de doua luni, care cuprinde patru tulpini de virus: antipoliomelitic, DTP (anti-difterie, tetanos si tuse convulsiva), anti-hepatita B si unul care nu este cuprins in programul obligatoriu – hemophilius influentze (pentru stimularea imunitatii). Este o suma destul de mare pentru multi parinti, dar cei care au posibilitati si vor sa nu-si expuna bebelusul nici unui risc nu ezita sa-l achizitioneze. Celelalte vaccinuri, necesare la patru, sase si un an, au preturi la fel de usturatoare .

"Vaccinarea pe care trebuia sa o faca baietelul meu la sase luni nu a facut-o nici acum, cand a implinit aproape zece luni. Eu vreau sa stiu cine va raspunde daca el va avea de suferit din aceasta cauza. Bine ca se gasesc bani pentru vaccinuri controversate, cum au fost alea impotriva gripei porcine si cancerului de col uterin, dar nu sunt bani pentru a mentine lucrurile bune", ne-a spus M.V.

Medicii de familie ne-au spus ca au trecut printr-o criza asemanatoare in 2007, cand timp de aproape doua luni nu au avut niciun vaccin. Din fericire, problema a fost rezolvata inainte ca lucrurile sa scape de sub control.

"Bebelusii sint expusi tuturor epidemiilor de doua luni incoace. Toate bolile care au fost date uitarii ar putea sa reapara. Sugarii nu au un sistem imunitar dezvoltat si simplul contact cu o persoana care poarta virusul poate avea efecte catastrofale. Situatiile de criza din sistemul sanitar se indesesc si acum afecteaza singurul program national de sanatate care functioneaza de peste 30 de ani. Vinovat este Ministerul Sanatatii, care este mai interesat acum sa schimbe directorii de spitale decit sa se ocupe de sanatatea maselor. Cred ca suntem un popor robust din moment ce suntem atat de expusi si totusi nu ne imbolnavim", afirma un medic de familie din Barlad.

Mihaela Vlada, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui, ne-a declarat: "Nu avem niciun raspuns de la minister, asa ca nu putem spune cand va fi remediata situatia. Mai avem pe stoc doze de HB pediatric (anti-hepatita B), vaccin administrat nou-nascutilor in primele 24 de ore de la nastere".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii