Brambureala totala

Subtitlu

marți, 11 august 2009, 22:12
5 MIN
 Brambureala totala

Datele trimise de primari nici macar nu se "intalnesc" cu cele ale institutiilor abilitate in domeniu. Centralizatorul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui cuprinde patru rubrici ale caror cifretrebuiau verificate cu ajutorul primariilor: numarul beneficiarilor de venit minim garantat, someri, pensionari cu indemnizatie sub 400 de lei pe luna si persoane cu handicap. Unde au crezut ca se poate, primarii au umflat cifrele intr-un mod de-a dreptul exagerat. Si rubrica exclusiv sun controlul lor este cea referitoare la persoanele incadrate la Legea 416, privind venitul minim garantat. Coincidenta a facut ca Directia de Munca Vaslui sa culeaga cifre referitoare la numarul celor de la venitul minim garantat in aceeasi perioada (la inceputul acestei luni) in care CJ completa cu date venite de la primarii centralizatorul. Pentru evidenta Directiei de Munca, Primaria Albesti a trimis numarul 28, ca persoane care beneficiaza de acest sprijin, pentru lista ajutoarelor – 173. La Berezeni sunt doua persoane in prima statistica si nu mai putin de 1.000 in cea de a doua. Primaria Dragomiresti nu cunoaste rival in materie. O cifra, cea care a mers catre Directia Muncii, ar putea fi rezonabila – 947. In centralizatorul intocmit de CJ apar insa 2.379 de persoane. De fapt, la Dragomiresti vor primi ajutoare mai toti locuitorii. Din 4.893 de locuitori, cati are comuna, 3.031 sunt inscrisi pentru faina si zahar.

Spre comparatie, comuna Zorleni are 9.475 de locuitori dintre care vor beneficia de ajutoare europene 1.983.

Primarul Dragomirestiului motiveaza ca saracia comunei sale nu se poate compara cu saracia Zorleniului. Dar cifrele sale si proportia in care ar urma sa primeasca ajutoare locuitorii nu se poate compara chiar cu nimic altceva de pe acest centralizator. Negrestiul este un oras cu peste 10.000 de locuitori, dintre care ajutoare vor primi 1.688.

"Si anul trecut au fost foarte multi la noi, sa stiti", a declarat Aurel Turcu, primarul comunei Dragomiresti.

Primarul s-a incurcat in explicatiii. Daca, la inceput, a spus ca primaria detine toate aceste informatii, apoi a precizat ca nu are cunostinta decat despre cei de la venitul minim garantat, pentru ca, in final, sa spuna ca nu stie decat ca sunt peste 740 de dosare depuse la Legea 416.

Despre vreo cifra oarecare, fie a celor de la venit minim garantat, a somerilor, sau a persoanelor cu handicap, in ciuda mobilizarii generale pe care Turcu a facut-o in primarie atunci cand l-am sunat, nimeni nu a gasit nimic. Nicio cifra, dar nici macar un indiciu in legatura cu modul in care s-a ajuns la valorile respective.

"Mai Fanele, tu stii ceva? Da’ tu de unde ai luat numarul de someri?", se interesa primarul.

La fel de confuz a fost si in legatura cu cifrele si provenienta lor. Ba nu le-a cerut de la nicio institutie, ba le-a cerut, ca nu avea de unde sa le aiba, dupa care, in final, le-a primit, ca doar nu au aparut din senin. Toate ca toate, dar primarul a venit cu o precizare esentiala: "Sa stiti ca nu le-am dat din burta".

Astea fiind spuse, nici nu ne putem inchipui ca burta domnului primar are ceva de-a face cu furnizarea de date catre CJ pentru acest program de ajutorare. Totusi, Primaria Dragomiresti a trimis numarul de 947 de persoane catre Directia Muncii, in timp ce CJ are in centralizator, din partea aceleiasi primarii, 2.379.

Confuzie totala

"Este vorba despre faina si zahar, nu? Pai noi nu am trimis decat numarul celor de la venitul minim garantat", a spus Monica Amanci, primarul comunei Albesti.

Dupa ce s-a informat, Monica Amanci, careia nu i se poate reprosa ca este noua in functie si nici ca era plecata din localitate, a revenit: "Ieri am primit o adresa prin care ni se cereau mai multe date. Eu sunt plecata din localitate, dar stiu ca inca se lucreaza la primarie pentru a trimite cifrele".

Datele existau insa in centralizatorul pe care CJ, dupa cele spuse de Gheorghe Stoica, secretarul judetului, l-a trimis deja la Bucuresti. "Pai, atunci, cine le-a trimis?", a fost reactia primaritei. La Fruntiseni, comuna cu cel mai mic numar de beneficiari ai ajutoarelor europene, 137 de oamnei, confuzia este si mai mare.

"S-a facut o greseala, o confuzie. Noi, pentru ca ne-am separat recent, avem 300 de oameni care sunt trecuti la Grivita. Ei au buletinele la Grivita. Nu sunt trecuti in evidentele noastre, dar vor primi ajutoarele prin Primaria Grivita. De ei se va ocupa Grivita", spune Neculai Lupu, primarul comunei Fruntiseni.

In schimb, Alina Munteanu, primarul comunei Grivita, nu a vrut sa "recunoasca" nimic: "Nu stiu despre ce este vorba. Nu exista nicio persoana in plus trecuta la noi".

Mai tarziu a revenit cu un telefon: "Sunt 600 de oameni trecuti la capitolul «pensionari sub 400 de lei lunar», dintre care unii sunt din comuna Fruntiseni".

Acelasi primar a fost si "vocea ratiunii", singura care a precizat ca primaria nu dispune de cifre privind somerii, pensionarii sau persoanele cu handicap, ci doar le poate obtine de la institutiile abilitate. Institutii care, precum am aflat de la Casa Judeteana de Pensii, au refuzat sa furnizeze aceste date la cererea primariilor. Petronela Jalba, purtatorul de cuvant al acestei institutii, a declarat ca institutia "a pus refuz" pe o serie de astfel de cereri din simplu motiv ca nu are cuprinse intre atributii si pe aceea de a furniza astfel de informatii primariilor. Si atunci de unde au aparut cifrele in centralizator?

Pana aici, in privinta pensiilor, situatie este simpla. Celelalte capitole se afla insa intr-o nebuloasa. Si pentru ca nebunia sa fie completa, aflati ca CJ, dupa ce, cel putin formal, cere primariilor sa verifice niste cifre, trimite aceste informatii fara sa mai astepte ce solicitase. Ieri, centralizatorul intocmit de CJ fusese trimis catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Insa, primariile de la Albesti, Fruntiseni si Grivita, cel putin, daca nu cumva si multe altele, nu trimisesera nici un fel de informatii CJ.

Hotararea de Guvern nr. 600 din 1 mai 2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de interventie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din Romania si atributiile institutiilor implicate in planul european ii stabileste foarte clar pe cei care vor beneficia de aceste ajutoare. La articolul trei, categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare in cadrul planului sunt enuntate astfel: familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la un venit minim garantat; somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj; pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi, obtinute din pensie sau, dupa caz, din pensii cumulate, se afla sub 400 lei/luna si persoanele cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, neinstitutionalizate.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii