Comisia de evaluare medicala a persoanelor cu handicap isi bate joc de bolnavii incurabili: GENOCID

miercuri, 14 octombrie 2009, 20:23
6 MIN
 Comisia de evaluare medicala a persoanelor cu handicap isi bate joc de bolnavii incurabili: GENOCID

Pentru ca aceasta comisie refuza sa-i incadreze in gradul I de handicap, lucru care presupune ca statul sa le plateasca cate un insotitor care sa se ingrijeasca ca ei sa-si ia tratamentul, "oamenii mor in mizerie, in noroi", dupa cum spune Gheorghe Silvestrovici, seful Sectiei de psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. Acesta are numai cuvinte de ocara la adresa comisiei, catalogand activitatea ei intr-o singura propozitie: "E fascism si genocid! Si nu-mi retrag cuvintele". Silvestrovici a inaintat deja memorii in aceasta privinta la Ministerul Sanatatii, la Ministerul Muncii si ameninta ca va lua legatura cu forurile europene pentru protectia persoanelor cu handicap mintal.

  

Neculai are 42 de ani. Este internat in Sectia de psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui de cateva saptamani. Seful sectiei, medicul psihiatru Gheorghe Silvestrovici, l-a diagnosticat cu schizofrenie. S-ar putea crede ca este vorba despre o eroare medicala, tinand cont de faptul ca aceasta boala isi are debutul cand subiectul atinge 25 de ani. Dar nu e. La intrebari generale despre viata sa, Neculai raspunde scurt si convingator, insa ireal. Din raspunsurile sale, putem incropi o scurta poveste: "Am lucrat in Italia ca sofer 23 de ani. Am aproape cinci mii de tiruri ale mele, cu care transport grau si porumb, si o gramada de angajati. Am transpotat copii inchisi in celule, din Washinghton in Austria. Am sapte copii, din care doi cu sotia mea, care este din Constanta. Ma ocup in continuare de afaceri, prin telefon".

Singurul lucru adevarat e ca a fost sofer de tir. In Italia a lucrat doar cinci ani. Nu are niciun tir al sau. Nu a transportat sub nicio forma copii. Are un singur copil, iar sotia sa este din Republica Moldova. Despre afaceri, nici nu se pune problema. Refuza medicatia si refuza pensionarea. Crede ca mama sa, cea care a vorbit cu Gheorghe Silvestrovici, a regizat si pus in scena o conspiratie impotriva lui. Comisia de evaluare medicala pentru persoanele cu handicap adulte (CEMPHA) a luat de bun tot ce a spus el. Si nu l-a pensionat! L-a recomandat pentru intoarcerea in spital, poate se vindeca.  

"N-am avut bani si m-am intors"

Radu are 41 de ani si este un obisnuit al Sectiei de Psihiatrie. Originar din comuna Todiresti, el ajunge periodic la doctorul Silvestrovici din cauza bolii sale. Are tot schizofrenie. Ar vrea sa se vindece… dar nu poate. Radu, un om inalt, slabit peste masura de boala, vorbeste rar, tremurand: "Am fost internat si m-am dus acasa. Am luat pastile, dar am avut numai cateva. Cand m-am dus sa-mi mai iau de la farmacie, nu mi-au mai dat ca nu aveau (gratuit – n.r.), iar eu nu am bani sa-mi cumpar. Si nu am mai putut sa fac nimic. Intr-o seara mi-a fost foarte rau si am inceput sa tremur, am cazut la pamant si m-au adus aici cu ambulanta. Aici am medicamente".

Poate ca si-ar fi cumparat medicamente daca ar fi avut cu ce. Dar schizofrenicii nu pot presta nici macar munci usoare, pentru ca trebuie sa fie solicitati nici fizic si nici psihic. Doctorul Silvestrovici crede ca boala sa il recomanda pentru o pensie de gradul I, insa e singurul care are aceasta convingere.  

"Promit c-o sa fiu cuminte!"

Viorel, de 44 de ani, este unul dintre schizofrenicii violenti. El a fost internat de mai multe ori in Sectia de Psihiatrie, insa dupa fiecare externare s-a intors. Ultima data, a plecat dupa ce s-a jurat ca nu va mai face probleme acasa, insa nu a fost asa. Acum, promite din nou.

"Am fost acasa si am facut scandal. N-am vrut sa fac, dar am facut. Acum n-am sa mai fac. Promit ca stau cuminte", spune el.

Doctorul Gheorghe Silvestrovici spune ca Viorel reactioneaza asa pentru ca nu-si ia medicamentele. I se da tratament pentru acasa, dar o caracteristica principala a schizofreniei este nerecunoasterea bolii. Daca nu are pe cineva care sa-i dea tratamentul, pacientul nu-l va lua niciodata.

"Cineva trebuie responsabilizat sa-i dea tratamentul. Daca statul i-ar da mamei sau tatalui sau acel ajutor financiar, poate ca ei ar avea grija sa-si ia medicamentele si atunci Viorel nu ar mai fi atat de agresiv", considera Gheorghe Silvestrovici. Dar CEMPHA a considerat altceva.  

Fascism in "Valea plangerii"

Acestea sunt doar trei dintre numeroasele cazuri de schizofrenie refuzate de CEMPHA. Sunt si bolnavi diagnosticati cu alte boli psihice incurabile, cazuri pentru care membrii CEMPHA decid ca nu e cazul sa acorde pensie.

"De ce bolnavii de schizofrenie, oligofrenie sau dementa sunt trimisi spre reevaluare medicala? Zilnic, am sase-sapte cazuri pe care comisia mi le trimite inapoi. Zilnic, pierd cam patru ore cu aceste reevaluari. Sunt boli incurabile si nu inteleg de ce comisia le refuza. Ma suspecteaza pe mine ca iau bani pentru aceste diagnostice? Si atunci de ce le trimit tot la mine? Sa-si faca spitalul lor, sa-si angajeze medici psihiatri care sa dea alte diagnostice daca pot. Sau sa ii trimita la Barlad, ori la Iasi. Eu nu am luat nimic, n-am nevoie de banii bolnavilor. (…) Poate ei ii amana si ii cheama din nou ca sa ia acea indemnizatie de comisie", a declarat Gheorghe Silvestrovici.

Seful Sectiei de Psihiatrie acuza membrii comisiei ca arunca vorbe urate bolnavilor, care habar nu au pe ce lume se afla, ce anotimp e afara, care sunt convinsi ca sunt napoleoni, ludovici sau fosti presedinti de state, asasini platiti, capi mafioti ori luptatori stelari. Dar acuzatiile sunt mult mai grave atunci cand este vorba despre activitatea CEMPHA: "La Moara Grecilor (suburbie a municipiului Vaslui unde isi are sediul Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, locul in care se intalneste CEMPHA – n.r.) e "Valea Plangerii". Bolnavii cu boli incurabile sunt reprogramati si e pacat, ca mor pe capete. Ceea ce face aceasta comisie se numeste fascism si genocid! Batranii bolnavi mor pe capete, in mizerie, in noroi. Vin la mine si le dau reteta, insa nu ajung sa si-o mai ia, pentru ca mor. Daca ar primi acel minim de pensie pentru insotitor, altfel ar sta lucrurile. Cineva ar fi responsabilizat ca bolnavul sa-si ia medicamentul, sa vina la control cand e cazul. Cat inseamna cinci milioane, pensia de insotitor?! Mai nimic! Nu ajung nici macar pentru scutecele de care un astfel de bolnav are nevoie, pentru ca nu isi poate controla sfincterul. Mi-e rusine ca traiesc in Vaslui, unde se intampla astfel de lucruri".

Cine si ce este CEMPHA?

Acesta nu sunt singurele cuvinte acuzatoare adresate CEMPHA. In nenumarate randuri, pensionari chemati pentru reevaluare ne-au sesizat despre cuvintele, expresiile si atitudinea jignitoare a unora dintre membrii comisiei. Componenta CEMPHA este urmatoarea: Cristina-Mihaela Tiron – medic de expertiza, Lidia Taralunga – medic generalist, Roxana Chariton-Hriscu – asistent social, Lenuta Donisan – reprezentantul Asociatiei pentru persoanele cu handicap "Speranta" si Marcela Simon – psiholog. Mai grav este ca unii dintre membri CEMPHA, care au pretentia ca se numesc oameni, isi bat joc de alti oameni, care de multe ori isi uita numele.

"Daca in aceasta situatie ar fi parintii ori copiii lor, ce-ar zice? Sunt tare curios cum s-ar comporta cu ei? I-ar trimite pentru reevaluare? Din cate stiu eu, in Vaslui exista un singur schizofrenic pensionat. Dar eu am atatea si-atatea cazuri. Nu-i pensioneaza, ii trimit inapoi", a mai spus Silvestrovici.

Aceasta comisie este cea care taie si spanzura in randul batranilor cu afectiuni psihice grave. Unui bolnav de oligofrenie i s-a spus de catre membrii acestei comisii ca va lua pensie abia atunci cand isi va taia un picior. Comisia este subordonata direct Consiliului Judetean. Am incercat sa luam o reactie de la presedintele acestei institutii, Vasile Mihalachi, insa nu am putut sa-l contactam. Nu a putut fi contactata nici sefa comisiei, Cristina-Mihaela Tiron.

Pana la o reactie oficiala din partea acestei autoritati, Silvestrovici a inaintat deja memorii in aceasta privinta la Ministerul Sanatatii, la Ministerul Muncii si ameninta ca va lua legatura cu forurile europene pentru protectia persoanelor cu handicap mintal.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii