Criza gradinitelor

duminică, 20 septembrie 2009, 18:54
3 MIN
 Criza gradinitelor

Inscrierea copiilor in gradinite nu s-a incheiat nici la o saptamana de la inceputul anului scolar. Principala cauza a stat in diferenta de pe teren si planurile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui pentru acest an. Fata de anul scolar trecut, in conditiile diminuarii drastice a numarului de norme didactice, dar si a sistarii lucrarilor pentru constructia de noi gradinite, problemele nu s-au rezolvat, ci s-au acutizat.

Conform statisticilor, 14.000 de copii trebuie sa mearga anul acesta la gradinita. Locuri sunt numai pentru 12.000. Colac peste pupaza, diriguitorii invatamantului vasluian au trebuit sa faca fata la inceputul acestui an scolar unei cereri a ministerului de a diminua numarul de norme cu 382.

Daca pentru mediul urban s-a stabilit ca normele de educatoare nu vor fi diminuate cu nimic, din mediul rural s-a luat cat s-a putut, prin comasari.

Astfel s-a ajuns in situatii de genul celor de la Lingurari, comuna Voinesti. Aici s-a incercat, in prima instanta, reducerea numarului de norme de educatoare de la trei, la doua. Copiii care trebuiau sa merga la grupa pregatitoare au ramas fara educatoare, singura posibilitate, doar teoretica, ramanand naveta. Au urmat protestele parintilor, pentru ca, in final, sa se revina asupra deciziei. 

In timp ce consiliile de administratie ale ISJ se succed in fiecare zi, noua conducere a inspectoratului este increzatoare ca se va ajunge la rezultate cat de cat multumitoare, dar trebuie sa recunoasca, in acelasi timp, ca limita stabilita de lege, de maximum 20 de copii intr-o grupa, este de-a dreptul imposibil de realizat in unele gradinite.

"Cele mai mari probleme sunt in mediul rural, pentru ca a trebuit sa facem multe comasari. In acelasi timp, este vorba si despre spatiu, despre infrastructura. In unele cazuri nu ne-am permis sa mai adaugam grupe din cauza lipsei salilor. Inca din iunie, luna in care s-au facut inscrierile, parintii au depus cereri la mai multe gradinite, dosare complete, insa, nu au depus decat la o singura unitate. Noi am putut onora anul acesta toate cererile", a declarat Gabriela Placinta, inspector general adjunct al ISJ Vaslui. 

Situatiile cele mai dificile au aparut la gradinitele cu program prelungit, tot mai solicitate de parintii vasluieni de la an la an. Mai ales ca, pentru a fi infiintate astfel de grupe, este nevoie de o infrastructura speciala. Astfel de unitati in care sa nu existe diferente mari intre numarul de copii aflati in planul de scolarizare si cel din planul realizat sunt marile exceptii si nu regula.

La Gradinita nr. 3 din municipiul Vaslui, de exemplu, planul de scolarizare prevedea un numar de 120 de copii, in timp ce planul realizat are 160; la Gradinita nr. 19 diferenta este de 120 la 190, la Gradinita nr. 15 au fost primiti nu mai putin de 70 de copii peste planul initial (de la 160 la 230), iar la Gradinita nr. 21 s-a ajuns de la 100, cati erau prevazuti in planul de scolarizare, la 140.

La Barlad lucrurile stau si mai rau. Gradinita nr. 2 avea un plan de scolarizare de 160 de copii, pentru ca sa se ajunga la 250. La Gradinita nr. 9, in loc de 160 de copii, s-a ajuns la 250.

Astfel, sunt situatii in care o grupa de gradinita cuprinde chiar si 32 de copii, fata de maximum de 20, cat ar trebui.

"Noi am incercat sa facem o distributie cat mai echilibrata. Unii parinti au cerut o anumita gradinita sau o anumita educatoare. Nu a fost posibil in toate cazurile. Noi am echilibrat situatia in functie de domiciliu", a mai spus Gabriela Placinta. 

In ultima sedinta a Consiliului de Administratie al ISJ Vaslui s-a decis suplimentarea numarului de grupe cu inca doua (40 de copii), in cadrul Gradinitei nr. 11 din municipiul Vaslui si patru grupe in cadrul Liceului Pedagogic din Barlad (80 de copii), pentru a se lua din surplusul de copii de la celelalte unitati de invatamant prescolar.

Singura victorie posibila – si obtinuta, cel putin din declaratii – a ISJ a fost cuprinderea cat mai multor copii (a tuturor celor din mediul urban) in gradinite. In mediul rural, insa, cazurile de copii care nu au unde merge nu sunt putine.

"La Pogonesti lucrarile sunt incepute, s-au investit ceva bani, dar acum sunt stopate. Nu putem infiinta grupe de gradinita din cauza lipsei salilor", a exemplificat Gabriela Placinta.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii