Criza gunoaielor incepe astazi: AMR 4 3 2 1 0

miercuri, 15 iulie 2009, 19:11
6 MIN
 Criza gunoaielor incepe astazi: AMR 4 3 2 1 0

Inchiderea tuturor gropilor de gunoi din mediul rural a prins autoritatile locale si judetene total nepregatite. Nu Uniunea Europeana este insa de vina pentru situatia creata. Autoritatile locale au fost cele care au avansat, din teritoriu catre centru, data la care s-au simtit capabile ca vor putea gestiona deseurile in conformitate cu normele europene si ca vor inchide astfel gropile de gunoi. Toti au fost de acord cu termenul propus, asa ca cei care totusi au inceput sa-si faca griji pentru neindeplinirea la timp a cerintelor UE au facut-o cand era deja tarziu. Timp de trei ani, nu s-a miscat niciun pai in judetul Vaslui pentru implementarea salvatoare a Sistemului Integrat de Management al Deseurilor Solide. Abia in toamna anului 2007 a fost contractata o firma de consultanta care sa puna la punct un proiect si sa gaseasca surse de finantare nerambursabila.

La nivelul judetului Vaslui, exista 368 de spatii de depozitare rurale care nu au nimic de-a face cu normele europene in domeniu: pungile si hartiile sunt luate de vant si carate peste tot, mirosurile degajate sunt insuportabile, iar substantele care le genereaza se infiltreaza in sol. La gropile mai mari, cum era cea de la Vaslui – inchisa de ceva timp, deseurile fermentate generau gaz si se aprindeau singure. De aceea, dar si pentru colectarea selectiva a deseurilor in vederea reciclarii, s-a stabilit ca in Vaslui, alaturi de alte patru judete din tara, sa se implementeze un sistem deloc ieftin si care va fi probabil subventionat cu bani de la buget. Dar pana atunci mai e mult si se poate visa frumos, caci in acest moment proiectul nu este nici pe departe de a fi gata. Autoritatile judetului Vaslui au contractat abia in anul 2007 o firma de consultanta in vederea creionarii unei aplicatii de finantare care sa nu dea gres. S-au pierdut asadar aproape trei ani in care, dupa cum spune Madalina Nistor, coordonatorul Unitatii de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Judetean Vaslui, oricum nu s-ar fi putut obtine finantari asa de mari, proiectul ce urmeaza a fi implementat avand o valoare de circa 80 de milioane de euro.

Presedintele institutiei, Vasile Mihalachi, spune insa ca o vina a starii de acum o are conducerea Consiliului Judetean (CJ) de la acea vreme, care, in opinia lui, a tergiversat orice initiativa pe aceasta problema. In aceeasi ordine de idei, Madalina Nistor mai precizeaza ca stadiul la care se afla acum proiectul nu este neaparat in intarziere fata de graficul aprobat, dar nici nu se poate face ceva pentru accelerarea lucrurilor, mai ales ca acum se lucreaza la indicatorii economici – aspect confirmat de Vasile Pintilie – omul de legatura din firma de consultanta. Intrebata despre relatia CJ cu firma de consultanta, Madalina Nistor nu a dorit sa se exprime asupra calitatii colaborarii, dar Vasile Mihalachi a gasit vinovati si aici, aratand spre firma de consultanta care, in opinia lui, pare sa traga de timp.

De ce astazi?

Desi se stia inca din 2005 despre faptul ca la 16 iulie (azi) majoritatea gropilor de gunoi din judet vor fi inchise, indolenta autoritatilor si-a spus cuvantul. La aceasta situatie au contribuit din plin nepasarea autoritatilor, care au lasat totul pe ultimul moment, dar si proasta intelegere a resurselor de finantare a proiectelor de investitie in acest domeniu.

In 2005, s-a stabilit cadrul legal pentru depozitarea deseurilor, ca si pentru constructia, exploatarea, monitorizarea, inchiderea si operatiunile de intretinere ulterioara a amplasamentelor depozitelor de deseuri. Inca de atunci autoritatile statului stiau de termenul limita care are loc astazi, termen care – atentie! – nu ne-a fost impus din partea Uniunii Europene, ci a fost stabilit in urma propunerilor venite din teritoriu. Altfel spus, UE ne-a intrebat cam pe cand am avea de gand sa ne asumam normele cu privire la gestiunea deseurilor, iar raspunsurile venite din teritoriu au avansat data de azi. Acest mod de stabilire a termenului limita este insa infirmat de presedintele CJ Vaslui, care spune ca nimeni din teritoriu nu a fost intrebat, iar momentul inchiderii gropilor de gunoi a fost negociat intre Ministerul Mediului din Romania si Uniunea Europeana: "Daca ne-ar fi intrebat si pe noi, ar fi trebuit sa ne dea si bani ca sa reusim sa ne incadram in acest termen si sa avem in acelasi timp un sistem integrat de gestiune a deseurilor in judet". Totusi, stabilirea termenului-limita de inchidere a gropilor de gunoi pare sa se fi stabilit din teritoriu, din moment ce unele judete au reusit prelungiri ale depozitarii in gropile de gunoi existente chiar si cu un an.

Proiectul sistemului integrat de gestiune a deseurilor urmeaza a fi suspus unei dezbateri publice cu privire la impactul asupra mediului si, in lipsa obiectiilor, se spera ca va putea fi implementat incepand din aceasta toamna. Cel mai devreme insa, daca totul merge bine, va fi functional abia spre finalul anului 2010, conform estimarilor Madalinei Nistor.

Pana atunci, gunoiul din orasul Vaslui va fi depozitat in groapa de la Negresti, care va mai ramane deschisa pana in toamna, iar gunoiul din Husi, Barlad si Murgeni va merge la Tecuci, unde se platesc sume enorme pentru depozitare. Dupa inchiderea gropii de gunoi de la Negresti, deseurile din Vaslui si Negresti vor ajunge departe, la platforma orasului Piatra Neamt, iar costurile vor fi uriase si vor fi suportate de cetateni.

Vom trai si vom vedea…

Pana acum, de ochii Uniunii Europene, s-au inchis in graba gropile de gunoi cu nimic altceva decat pamant. Autoritatile locale de la primariile comunelor din judet se dau de ceasul mortii sa gaseasca niste bani pentru contracte cu firme care sa preia deseurile cu potential de reciclare. Taranii sunt pusi sa-si duca gunoaiele menajere pe terenurile proprii, in speranta ca vor intelege sa care acolo doar ceea ce este biodegradabil.

In alta ordine de idei, doar 23 de comune au incheiat contracte sau au demarat proiecte pentru gestiunea deseurilor pana cand va fi implementat sistemul unic la nivel judetean.

Nimeni nu pare sa inteleaga cat de grava este aceasta problema, a gunoiului! Dar ce ne facem cu riscul declansarii unei proceduri de infringement si amendare a Romaniei?

Nerespectarea angajamentelor cu UE va duce la declansarea procedurii de infringement (constatarea unor abateri de la legislatie). Aceasta este o procedura specifica pe care Comisia Europeana o deruleaza pentru a determina un stat sa ia toate masurile pentru respectarea normelor incalcate, iar atunci cand se considera necesar, se poate adresa chiar si Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene. Madalina Nistor se increde in faptul ca aceasta procedura este una de durata, iar un eventual proces impotriva Romaniei nu s-ar putea rezolva mai devreme de doi – trei ani.

Vasile Mihalachi are insa alte sperante, intrucat peste doua saptamani judetul Vaslui va fi chemat la o sedinta de guvern special pe aceasta tema. Atunci spera el sa-l convinga pe ministrul mediului sa renegocieze macar termenul de inchidere a gropii de gunoi de la Negresti, daca nu amanarea cu un an a inchiderii gropilor din mediul rural. Spune totusi ca sperantele sunt mici: "Daca s-ar fi vrut, ni s-ar fi dat bani si ne apucam de treaba. Asa, tot ne intindem si stam la mana firmelor de consultanta. Ar trebui ori sa se amane aceste termene, ori sa ne dea bani mai repede pentru a ne apuca de treaba mai repede. De ce sa suportam noi faptul ca Ministerul Mediului nu s-a inteles cu Uniunea Europeana in privinta metodologiei?".

Din pacate, cele mai mari costuri datorate unei proaste comunicari intre institutiile statului si Uniunea Europeana vor fi suportate de catre populatie, inca de la inceputul crizei gunoaielor. Transportul acestora in judetele invecinate s-a resimtit deja in facturi. Criza de acum se va amplifica insa si mai mult daca, spre exemplu, sistemul la al carui proiect se lucreaza acum nu va fi gata pe cand se vor inchide si gropile de gunoi din judetele vecine.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii