Cum ne reprezinta… reprezentantii: Cati deputati avem?!

miercuri, 21 aprilie 2010, 19:30
7 MIN
 Cum ne reprezinta… reprezentantii: Cati deputati avem?!

"Frumoasa" teorie dupa care ar trebui sa functioneze sistemul democratic romanesc pune reprezentarea ca principala functie a Parlamentului.

"Parlamentul indeplineste o functie de reprezentare: este «organul reprezentativ suprem al poporului roman». Parlamentul este «purtatorul de cuvant al natiunii». In acest sens, sunt deplin edificatoare dispozitiile cu valoare de principii cuprinse in articolul 2, alineatul 1, din Constitutie: «suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative… »". Aceste afirmatii se gasesc in orice studiu juridic sau de drept constitutional care trateaza despre Parlamentul Romaniei.

Si mai explicit… "Ideea reprezentarii constituie fundamentul mandatului Camerelor si al parlamentarilor".

In cele ce urmeaza, ne propunem sa descoperim cum isi respecta mandatul parlamentarii vasluienii si cat de mult ne reprezinta?

Au promis drumuri si sosele asfaltate, aductiuni de apa si canalizare, poduri si podete, locuri de munca si investitii. Se intampla in campania electorala. Acum, au ajuns acolo unde si-au propus, in Parlamentul Romaniei, si de la tribuna celei mai importante institutii a tarii pronunta foarte rar sau deloc numele judetului sau al colegiului in care au fost alesi. In schimb, vorbesc despre orice altceva, fac politica si se injura unii pe altii, filosofeaza si se pronunta solemn asupra problemelor globale.

Dan Bordeianu, un deputat curios

De la inceputul mandatului, deputatul independent Dan Bordeianu a avut 16 interventi in Camera, dintre care 12 au fost declaratii politice. S-ar spune ca nu prea mai are de ce sa faca politica, de vreme ce este independent, dar nu este asa. Dat afara din PNL, Bordeianu se zbate sa se intoarca in partidul pe care nu l-a uitat niciodata. Arena preferata este Camera Deputatilor.

Bordeianu a vorbit despre mai toate marile fenomene pe care le-a traversat tara noastra si omenirea. Nimic despre judetul Vaslui sau colegiul Vaslui rural din care provine. Programul "Prima casa" i-a suscitat interesul, ca si sinceritatea actualilor guvernanti sau a Elenei Udrea, dar numai pentru a vorbi despre "Cazul Udrea privind cheltuirea banului public". A emis si niste "Consideratii pe tema desfasurarii campaniei electorale europarlamentare", iar de Ziua internationala a libertatii presei nu s-a putut abtine sa nu scrie un eseu. A masurat gradele politice ale unui "Cutremur in administratia publica", a facut un "Apel in favoarea respectarii Constitutiei si a legilor" si a tras si un "Semnal de alarma in legatura cu ceea ce se intampla cu codurile penal si civil, dar si cu codurile de procedura penala si civila". O singura interventie a deputatului a putut raspunde la intrebarea: din ce judet provine deputatul Dan Bordeianu? Pe 17 februarie, Bordeianu a avut o tresarire de patriotism local destul de dramatica si a pus pe hartie "Exprimarea ingrijorarii fata de unele aspecte din buget care afecteaza si judetul Vaslui".

Daca i-a avut in fata ochilor pe unii ministri, Bordeianu s-a interesat de probleme cu caracter general, national, nicidecum de vreo situatie aparte din judetul Vaslui sau colegiul sau. A fost curios sa afle "numarul pensionarilor care beneficiaza de pensia minima" si cum "sta treaba" cu "Managementul functiei publice corespunzatoare inaltilor functionari publici". A si aflat, dar pe noi nu ne-a ajutat cu nimic acest lucru.

Dragos Iftime este inca asteptat in Parlament

Deputatul PD-L Dragos Iftime s-ar fi batut pe toate fronturile, legislativ si economic, juridic si administrativ… dar chiar pe toate, suntem siguri, pentru vasluienii pe care ii reprezinta, numai ca nu a prea apucat sa ajunga prin Parlament. A avut, ce-i drept, unele probleme de sanatate la inceputul mandatului, din care a invatat ca prezenta in Camera nu este catusi de putin obligatorie. Se poate si fara!

Pe 12 mai anul trecut, s-a exprimat solemn pe tema "Romania, o familie in cea mai mare familie europeana" si apoi… alegeri europarlamentare, alegeri parlamentare, alegeri in partid. Probleme reale!

In septembrie anul trecut, si-a adus aminte de unde vine si a facut o interpelare pentru declararea judetului Vaslui zona calamitata, pentru ca in aceeasi zi, impreuna cu deputatul Dan Marian, sa-i ceara lui Ilie Sarbu, ministrul de atunci al agriculturii, lamuriri in legatura cu sansele produselor agricole romanesti de a ajunge la standardele de calitate ale UE.

Adrian Solomon, in cautarea celebritatii  

Adrian Solomon este in plina ascensiune in privinta imaginii si nu poate fi oprit nici macar de "Seitan, un tsunami PD-L care inghite salariile, pensiile si locurile de munca ale romanilor", cum suna cea mai recenta interventie a sa in Camera Deputatilor. A avut 13 luari de cuvand in plen, dintre care patru declaratii politice. Atacurile frecvente la adresa regimului Basescu – Boc, care este "impotriva romanilor din interiorul granitelor nationale", cum suna titlul unei alte interventii, i-a adus celebritatea de o zi prin interventia "Lacusta Voda si panaceul!", in care Emil Boc era Lacusta Voda, iar panaceul era palinca. O alta interventie face referire la "Omul lui Basescu si Parlamentul sau Avramescu si «fabrica de ciocane»".

In afara micilor batalii politice, Solomon nu a iertat aproape nici un ministru. I-a luat la intrebari in 16 interpelari. Spre deosebire de alti colegi, Solomon a cerut lamuri in mod punctual asupra unor probleme ale colegiului si judetului: gradina zoologica si soseaua de centura a municipiului Barlad, reabilitarea DN 24, Centrul rezidential de asistenta si ingrijire a persoanelor varstnice din Barlad, gestionarea deseurilor.

Coborandu-se asupra judetului, Adrian Solomon nu a putut uita nici "prietenia" care il leaga de subprefectul Ciprian Iftimoaei. L-a informat si a cerut o reactie din partea lui Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, in legatura cu amenintarea unui primar de catre Iftimoaei. Prima data pe 29 martie si apoi, pentru ca nu a primit raspuns, pe 13 aprilie. Nici acum nu a primit raspuns…

Viorel Carare, un "desavarsit"

Chiar daca nu va este cunoscut, Viorel Carare este, totusi, un politician sadea. A avut sase luari de cuvand in plen, cinci fiind politice. A vorbit despre coeziunea sociala, despre "Bani pentru biserici", "Fonduri europene", si-a expus pozitia fata de criza economica, dar si fata de incurajarea economiei de piata prin dereglementare si descentralizare. Viorel Carare este, fara indoiala, un deputat "national", daca nu "universal", pentru care judetul Vaslui si cu atat mai mult colegiul sau, Zorleni, este mult prea putin…

Dan Marian si Cosa nostra

Dan Marian este de-al nostru. Preocuparile sale in Camera Deputatilor au fost, intr-adevar, pe cat de locale, pe atat de… politice. Marian a plecat, dar a ramas cu gandul la bataliile politice incepute si neterminate sau incepute si continuate in alt partid. In cele opt luari de cuvant, a vorbit mult si a intors pe toate fetele proiectul legii bugetului de stat. In rest, a informat Camera ca a demisionat din Partidul National Liberal si s-a inscris in grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

A vorbit si despre casa noastra, cum s-ar traduce mot-a-mot inceputul interventiei din 23 februarie 2010, "«Cosa nostra» PSD-ista in administratia locala vasluiana". La intrebari si interpelari adresate Guvernului, a fost alaturi de colegul Dragos Iftime, interogand ministrii in legatura cu produsele agricole romanesti care ar trebui sa ajunga la standardele de calitate ale UE si pentru declararea judetului Vaslui ca zona calamitata.

Marian Sarbu a fost vasluian… o data

De la Marian Sarbu nici macar nu putem avea pretentii. Nici pesedistii vasluieni nu au avut. Vasluian prin adoptie, Marian Sarbu nu a prea fost deputat, nici in timpul mandatului de ministru, dar nici dupa. "Vasluian" a fost o singura data. Se intampla la o conferinta judeteana a PSD Vaslui, inainte de congresul partidului. A venit la Centrul de Afaceri, a stat cateva ore, a iesit, a plecat si dus a fost. Nu mai era ministru, pe atunci, nici vasluian nu a mai fost, de atunci incolo.

In afara de depunerea juramantului, a mai avut doua interventii in Camera Deputatilor, pe Legea bugetului asigurarilor sociale de stat 2010.

Victor Cristea, 100% vasluian

Intr-o flagranta nota discordanta se afla Victor Cristea. 16 ani primul edil al municipiului resedinta de judet, despre Cristea nu se poate spune altceva decat ca a ramas vasluian si la Bucuresti. Cu denumiri metaforice, interventiile lui Cristea vorbesc de la un capat la altul despre Vaslui sau fac trimitere la judetul nostru. "Prezumtia de vinovatie – sau de ce coloram politic gunoiul?" trateaza problema gestionarii deseurilor in judet. In "Sa nu obligam apa sa faca politica!", Cristea lanseaza o invitatie: "Stimati membri ai guvernului, va rog sa va reconsiderati pozitia pe care ati adoptat-o fata de Vaslui si de proiectele pe infrastructura de mediu din acest judet. Nu sunt atat de sadic; chiar nu imi doresc sa gustati din apa pe care o beau vasluienii".

In "«Avantajele» integrarii europene: somaj si scaderea calitatii vietii oamenilor", cere "lucrari de investitii de interes national si european: in infrastructura rutiera (DN 24A si DN 24B), in infrastructura de sanatate si in cea de mediu, pe toate componentele – retele de apa, canalizare si epurare, platforma de gunoi de la Rosiesti. Toate vor crea un nou ambient economic si vor atrage investitorii". Ceva nemaiauzit din gura unui deputat de Vaslui.

Intr-o alta interventie, "Nevoile oamenilor nu sunt prioritatile actualului guvern", Cristea critica Guvernul Boc, referindu-se la aceleasi "probleme ale cetatenilor pe care ii reprezint in Parlamentul Romaniei".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii