Fermierii – hoti

miercuri, 22 iulie 2009, 18:44
5 MIN
 Fermierii – hoti

Peste 90% dintre fermierii controlati nu detin oile pentru care au cerut subventii. Unii s-au imprumutat de la alti ciobani pentru a iesi bine la numaratoare, insa au fost prinsi dupa numarul de pe crotaliile animalelor.

Pierderile pentru zootehnia vasluiana sunt estimate la peste cinci miliarde de lei vechi. Conducerea OARZ Vaslui sustine ca, daca s-ar fi controlat absolut toate stanile din judet, situatia ar fi fost tragica.

Mult tupeu, ilegalitati fara numar si lipsa totala de corectitudine, cam asta au gasit in teren, pana ieri, reprezentantii Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) Vaslui, care numara si verifica ovinele si caprinele pentru care fermierii au cerut subventii. In urma controalelor realizate prin sondaj la stanile din judet, reprezentantii OARZ Vaslui au descoperit ca aproape toti fermierii incearca sa fenteze statul si Uniunea Europeana pentru a primi bani pentru animale pe care de fapt nu le au.

"Esantionul de control din acest an reprezinta 15% din numarul dosarelor depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Vaslui, fata de 40%, cat a fost anul trecut. Cu exceptia a patru ferme, s-au gasit diverse nereguli. Dintre cele 166 de ferme pe care trebuie sa le verificam, 42 au fost deja controlate. Pe valea Negrestilor, fermierii au amestecat efectivele, incercand sa pacaleasca vigilenta statului. Incearca marea cu degetul! De exemplu, un fermier a inaintat un dosar pentru a primi subventii pentru 700 de capete, iar el are putin peste 400. In dosar erau mai multe, iar cand cand am trecut animalele prin strunga, am gasit doar patru sute si ceva, iar din astea nici jumatate nu «bateau» ca lumea. Ei n-au realizat ca pot fi prinsi dupa numarul de pe crotaliile animalelor.  Necazurile nu sunt dupa zonalitate, ca si pe partea Husiului am gasit nereguli in zilele precedente. Acolo sunt deja 21 de ferme verificate. Si in acea zona fermierii au luat animale de la mai multi ciobani si le-au amestecat, dar ei credeau ca, scriptic, daca au inaintat un  dosar, merg pe un fel de loto, pe ghicitoare: «Las’ ca nu pic eu la control». Ei au auzit de esantionul asta si zic asa «Dom’le, poate nu pica pe mine ghinionul sa ma verifice si atunci, daca am 300 de oi, declar in dosar  800, iau banii si gata", ne-a declarat Attila Miklos, directorul OARZ Vaslui.

Unii fermierii au cerut subventii chiar si pentru oile pe care le-au vandut.

"Am gasit si fermieri care au vandut oile, au cumparat altele, dar au depus dosarul cu numerele de pe crotaliile oilor vandute. In timpul controlului, am gasit la stana oile cu numere noi. Fiindca nu s-a anuntat schimbarea si nu are act de la medic, va pierde subventiile. La o alta ferma, comparand lista cu numerele de identificare ale ovinelor cu cea de la APIA, nu batea nici macar zece la suta. Ma doare sa spun, dar numarul de ferme care sunt in neregula si ar trebui sa fie eligibile este foarte mare. Din cele 42 de ferme controlate, doar patru au fost in regula. Proportia de ilegalitate difera de la o ferma la alta. La o ferma din Vulturesti, 80% din animale nu sunt in regula. Daca a cerut subventii pentru 120 de animale si el a cazut sub 50, ganditi-va cate animale n-au fost eligibile doar la unul! A avut, le-a vandut, a cumparat altele, cine stie, dar n-a iesit, el a picat, s-a dus, insa per total judet influenteaza mult proportia de reusita", a mai spus Attila Miklos.

"In loc sa fie cinstiti si sa ia banii pentru ceea ce au, pierd si restul"

Partea cea mai grava este ca fermierii care nu au fost corecti pierd si subventiile pentru animalele pe care le detin in realitate, iar cei care au scapat de control, dar au incasat subventiile fara a detine efectivul de animale ar putea sa nu mai primeasca bani tot restul vietii.

"Concluzionand si spunand exact ce se intampla, durerea este ca, in loc sa fie cinstiti si sa ia banii pentru ceea ce au, pierd si restul, ca in momentul cand pica sub 50 de capete (pentru ca banii se dau pentru exploatatii de 50), nu mai ia banii. Daca fermierii ajung in cazuri litigioase, ceea ce nu-i absurd, ca se reclama unii pe altii – «Ala de ce a luat si eu nu?» – trebuie sa raspunda in fata organelor statului care gestioneaza aceste fonduri, indiferent daca banii vin din fonduri europene sau din surse complementare ale tarii si s-ar putea sa piarda dreptul pentru toata viata de a primi subventii", a spus directorul OARZ.

Miklos estimeaza ca, in acest an, zootehnia vasluiana va pierde peste cinci miliarde de lei vechi din cauza neregulilor gasite, insa situatia ar fi fost tragica daca s-ar fi controlat toti cei 1.369 de fermieri care au cerut subventii. Totodata, el sustine ca Asociatia Crescatorilor de Animale ar fi trebuit sa se implice mai mult pentru ca zootehnia vasluiana sa nu inregistreze asemenea pierderi.

"Nici la esantionul de 15% n-au fost excluse pierderile. Zootehnia vasluiana va pierde in acest an pe putin cinci miliarde de lei, insa daca ar fi fost controlata fiecare stana in parte, ar fi fost jale. Suntem la comportamentul de anul trecut, cand zootehnia vasluiana a pierdut noua miliarde de lei. Daca ar fi fost peste jumatate din fermieri in regula, as fi fost multumit, insa este dureros sa gasim atatea necazuri, desi am implicat Asociatia Crescatorilor de Animale. Drept si sincer sa spun, asociatia trebuia sa fie mult mai activa, in sensul ca eu i-am rugat, am avut intalnire si am presimtit ca trebuie, incet-incet, sa ajungem pe o faza mai disciplinata, am spus ca aceste dosare de subventii sa fie semnate si treaca prin ciurul Asociatiei. Prin ciurul si prin verificarea Asociatiei nu inseamna sa semneze birocratic. Asociatia trebuia sa se duca sa-l verifice si sa-l ajute sa ajunga eligibil, pentru a nu pierde subventiile. Nu stiu ce se va intampla cand Comunitatea Europeana va vedea ca si pe esantioane de astea de 15% situatia nu este buna", a incheiat Attila Miklos.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii