Fost primar, trimis in judecata: Cum se fura in administratie

luni, 10 mai 2010, 21:09
4 MIN
 Fost primar, trimis in judecata: Cum se fura in administratie

Vinerea trecuta, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Husi au dispus trimiterea in judecata a lui Gica Slabu, primar al comunei Bunesti-Averesti pana in 2008, sub acuzatia de instigare la fals sub semnatura privata si complicitate la fals intelectual. Alaturi de fostul primar, au fost trimisi in judecata contabila sefa a primariei, Valeria Aanei, casierul Vasilica Mihaila, agentul fiscal Costel Serban si Catalin Cosnita, administratorul firmei Getinvest, cu care Primaria Bunesti-Averesti a derulat contracte in valoare de sute de milioane de lei vechi.

Ancheta a inceput la sfarsitul anului 2008, cand un grup de consilieri locali au sesizat politia in legatura cu modul in care au fost achizitionate diferite cantitati de motorina. Oamenii legii aveau sa descopere ca la Bunesti-Averesti banii publici au fost cheltuiti in bataie de joc, iar fostul primar si angajatii institutiei s-au folosit de acte false pentru a acoperi cheltuielile astronomice.

Pe 7 noiembrie 2006, intre Primaria Bunesti-Averesti si SC Getinvest s-a incheiat un contract de prestari servicii, prin care fima lui Catalin Cosnita se obliga sa execute o lucrare in valoare de 800 de milioane de lei vechi, mai exact sa cosntruiasca un grup sanitar si un put forat la scoala din comuna.

Tot pe parcursul anului 2006, Primaria Bunesti-Averesti a achizitionat in jur de 10.000 de tone de motorina de la statii Peco din municipiul Husi. La inceput, primarul de la acea vreme, Gica Slabu, si contabila Valeria Aanei i-au spus casierului Vasilica Mihaila ca nu este corect sa inregistreze in registrul de casa doar bonurile fiscale emise de statiile Peco si tot atunci i-au dat de inteles ca ulterior ii vor aduce facturi fiscale pentru operatiunile respective.

"Invinuitul Vasilica Mihaila a primit de la functionarii primariei mai multe bonuri emise de statiile Peco, pe care le-a pus in sertarul sau fara sa le inregistreze in registrul de casa. In luna decembrie 2006, in registrul de casa al Primariei Bunesti-Averesti exista un sold debitor de aproape 30.000 de lei, aspect cunoscut de invinuita Aanei Valeria", se arata in rechizitoriu.

Tot in decembrie 2006, primarul Slabu i-a cerut lui Catalin Cosnita sa faca rost de mai multe facturi si chitante fiscale din care sa reiasa ca primaria a cumparat combustibil de 30.000 de lei.

La audieri, patronul SC Getinvest a recunoscut: "Am purtat o discutie cu fostul primar Slabu, care m-a intrebat atunci daca stiu vreo persoana care detine o societate care are ca obiect de activitate comercializarea de carburanti. Mi-a mai spus ca, in cursul acelui an, Primaria Bunesti-Averesti a achizitionat combustibil de la SC Dac Petrol Husi pentru care i s-au eliberat bonuri fiscale, dar nu poate inregistra aceste bonuri in contabilitatea primariei deoarece este necesar sa prezinte facturi fiscale".

La solicitarea primarului, Cosnita a mers la contabila primariei, care i-a confirmat ca are nevoie de facturi si chitante fiscale si i-a cerut ca valoarea acestora sa nu depaseasca suma de 5.000 de lei, cat era plafonul de casa la vremea respectiva.

Facturi false la primarie

Pentru a-si onora promisiunea fata de primarul Slabu, Catalin Cosnita a mers la sediul unei firme din comuna Ciurea, judetul Iasi, de unde a procurat sase facturi si sase chitante fiscale in alb.

Potrivit acestora, in perioada 19-28 decembrie 2006, primaria din Bunesti-Averesti a cumparat de la SC Graffity Comp SRL Ciurea nu mai putin de 9.115 litri de motorina, in valoare de 28.901 lei.

Cu ocazia completarii facturilor si chitantelor fiscale, Catalin Cosnita a falsificat semnatura persoanelor abilitate la rubricile "semnatura de primire" si "casier". Din probele adunate de anchetatori a reiesit indubitabil ca mentiunile privind operatiunile comerciale si cele financiar-contabile din cele sase facturi si chitante sunt fictive, deoarece Primaria Bunesti-Averesti nu a achizitionat niciodata motorina de la SC Graffity Comp SRL Ciurea si nici nu a facut vreo plata in contul acestei societati.

Ulterior, contabila Valeria Aanei a predat cele sase chitante fiscale persoanei desemnate ca gestionar al bunurilor Primariei Bunesti-Averesti, respectiv agentului fiscal Costel Serban, caruia i-a cerut sa intocmeasca note de receptie. In mod normal, la data cand a primit cele sase facturi fiscale, Costel Serban avea obligatia sa anunte membrii comisiei de receptie, lucru care nu s-a intamplat, agentul fiscal completand fictiv cele sase note de receptie.

Pe parcursul cercetarilor, fostul primar a avut un comportament contradictoriu. In prima faza, Gica Slabu nu a recunoscut nici in ruptul capului ca ar fi avut stiinta de existenta celor sase facturi emise de societatea din Ciurea si nici nu stia cine le-ar fi adus la primarie. Ulterior insa, i-a revenit memoria.

Astfel, in luna aprilie a acestui an, cand a fost audiat din nou, Gica Slabu a declarat: "La sfarsitul anului 2006, mi s-a adus la cunostinta ca s-au ridicat din casierie diferite sume de bani, in total circa 30.000 de lei, care au fost folosite la achizitionarea de motorina necesara lucrarii de decolmatare. Tot in acea perioada, am purtat o discutie cu Cosnita Catalin, caruia i-am spus ca as avea nevoie de niste facturi fiscale prin care sa justifice motorina folosita la decolmatarea canalelor. Cu aceasta ocazie, Cosnita Catalin mi-a spus ca stie el pe cineva care-mi va aduce chitante si facturi fiscale de valoarea spusa de mine. Ulterior, Cosnita Catalin mi-a prezentat niste chitante si facturi fiscale, insa eu nu le-am studiat, ci i-am spus sa mearga si sa i le arate contabilei sefe, Aanei Valeria. Din cate am inteles in timpul cercetarilor, Cosnita Catalin a prezentat sase facturi".

Mai trebuie spus ca, dupa izbucnirea scandalului, evidenta contabila a Primariei Bunesti-Averesti a disparut in mod subit, contabila Valeria Aanei afirmand ca a distrus-o deoarece nu corespundea realitatii.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii