HOTUL DE DOCUMENTE

luni, 18 octombrie 2010, 07:50
5 MIN
 HOTUL DE DOCUMENTE

Fostul director al ANIF, Adrian Ciocoiu, a furat, joi seara, toate registrele speciale ale barajului Corodesti si este anchetat de politie, riscand ani grei de inchisoare pentru gestul sau. Ciocoiu, despre care planeaza grave acuze privind golirea barajului in cursul zilei de miercuri, a vrut sa-si acopere astfel actiunea sa nesabuita, comitand o gafa de proportii. Sambata dimineata, echipe de politisti au mers la barajul Corodesti si au luat declaratii personalului de acolo. Sotia barajistului sustine ca, in cursul serii de joi, la ora 19.00, Ciocoiu a venit in mare graba la baraj, a intrat intr-o camera de serviciu unde se tineau toate registrele, dupa care le-a incarcat intr-o masina si a fugit spre Barlad. Femeia nu a spus nimanui despre fapta lui Ciocoiu, insa vineri, cand o echipa de inspectie de la ANIF Vaslui s-a prezentat la Corodesti, s-a aflat despre fapta penala a fostului director de imbunatatiri funciare. Culmea tupeului, desi a fost sunat de conducerea unitatii, Ciocoiu a refuzat sa raspunda si si-a inchis mobilul de serviciu. In cursul zilei de astazi, cel mai probabil ca sefii de la Vaslui, care au informat despre situatia existenta si sucursala regionala Galati, vor cere suspendarea fostului director pana la clarificarea situatiei.

Se strange latul in jurul fostului director de la ANIF, Adrian Ciocoiu. Ultima sa isprava, cu iz penal, s-a petrecut in cursul serii de joi, la o zi dupa ce se descoperise ca din ordinul sau incepuse golirea barajului de la Corodesti, in mod ilegal. In cursul zilei de joi, Ciocoiu si barajistul de la Corodesti au fost chemati la Vaslui pentru declaratii. Seara, la sediul cantonului de la Corodesti s-a petrecut un fapt de o gravitate fara precedent. In jurul orei 19.00, in plina noapte, Adrian Ciocoiu a venit la baraj. A mers la sediul cantonului si a deschis usile cu cheile pe care le avea asupra sa. A luat in graba cele cinci registre speciale, plus registrul de precipitatii, dupa care a inchis si s-a indreptat spre masina. La iesire, a fost vazut de sotia barajistului, cu caietele sub brat, insa femeia nu a spus nimic, de teama sefului direct al sotului sau. Vineri dupa-amiaza, o echipa de control de la ANIF Vaslui a ajuns la Corodesti. Cand i-au cerut barajistului documentele cu regim special, surpriza! Actele disparusera, desi nu este permis de lege ca astfel de documente sa plece de la barajul de acumulare. Luata la intrebari, sotia barajistului a spus ca l-a vazut pe inginerul Ciocoiu cu niste documente, joi seara, insa nu a crezut ca sunt lucruri importante.

Politia a demarat ancheta in acest caz penal

In cursul zilei de vineri, directorul ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu, a incercat sa-l contacteze pe cel pe care l-a inlocuit din functie. Tacere totala, pentru ca ing. Ciocoiu si-a inchis mobilul de serviciu, desi este inspector zonal si nu are voie sa faca acest lucru. Sambata dimineata, Dumitriu, insotit de inspectori de la Vaslui, a sesizat si Politia din Gherghesti, privind disparitia documentelor cu regim special. Este vorba de registrele de evidenta a acumularii, cele privind manevrele executate pe baraj, de control sau de gospodarire a apelor, privind debitele inregistrate. Practic, aceste registre speciale nu trebuie sa lipseasca nicio clipa de la vreun baraj, pentru ca sunt cartea de vizita a acumularii respective si se poate afla in orice moment care este situatia pe baraj. Ciocoiu, pentru a-si acoperi fapta penala din cursul zilei de miercuri, cand i-a ordonat barajistului sa scoate doua vanete (barne de lemn, de 15-20 cm latime, care au rolul de a tine apa in acumulare, montate in locasuri special amenajate, n.r.) pentru a goli in mod ilegal acumularea, a luat toate registrele pentru a face tot felul de inscrieri fara nicio baza reala. A simtit ca este in pericol sa-si piarda libertatea, asa ca a facut gafa vietii lui: a furat registrele speciale ale acumularii.

"Cei de la sucursala nu au mai auzit despre astfel de ilegalitati"

Din cate se pare, fapta inginerului Ciocoiu este unica in sistemul de imbunatatiri funciare din tara noastra. Nu s-a mai auzit pana acum ca un inspector sa subtilizeze in acest mod documentele unei acumulari, care nu trebuie sa paraseasca barajul cu pricina sub nicio forma. "Ne aflam in situatia in care am declansat ancheta interna privind evenimentele de miercuri, iar aceste registre nu trebuiau sa fie luate de la baraj, in modul in care a procedat inginerul Ciocoiu. Din cate a spus sotia barajistului, Ciocoiu a venit joi seara si a luat aceste registre, fara sa informeze pe cineva, a facut totul de capul lui. Am informat conducerea sucursalei de la Galati, ni s-a spus ca nu s-a mai auzit de astfel de fapte, in sistemul de imbunatatiri funciare. Este evident ca documentele cu regim speciale au fost ridicate de Ciocoiu, care nici nu raspunde la telefon", a spus directorul Dumitriu. Foarte probabil, in timp ce va fi cercetat de politie – din informatiile noastre, oamenii legii vor cerceta atat disparitia registrelor de la baraj, cat si modul ilegal in care s-a produs golirea barajului Corodesti, din ordinului lui Ciocoiu – fostul director ar putea fi suspendat din functie, in cursul zilei de astazi, prin ordin al sucursalei Galati a ANIF.

A fost prins, dupa ce a ordonat golirea barajului Corodesti

Ani de-a randul, prin tot felul de interpusi, Ciocoiu a controlat iazurile de acumulare din mai multe colturi ale judetului, iazuri care apartineau de ANIF. Unul dintre acestea este cel din satul Corodesti, comuna Gherghesti, pe care fostul director ANIF l-a avut in proprietate, cu acte in regula, in perioada 2002-2005, desi era functionar al statului roman si angajat la aceasta unitate. Dupa 2005, ajuns director, a trebuit sa paseze afacerea unei alte persoane. Scriptic, pentru ca in realitate totul era controlat de Ciocoiu, de la persoanele care aveau voie sa vina la balta si pana la actiunile de pescuit industrial. Miercurea trecuta, Ciocoiu a poruncit barajistului sa scoata doua vanete de lemn, astfel ca apa a navalit spre satele din jur. De ce a facut asta? A vrut sa scoata pestele cu care populase iazul in perioada de pana in 2005. Intrebat de inspectorii de la Vaslui de ce a facut acest gest, Ciocoiu a dat in balbaiala si a spus ceva de un volum mare de apa, care s-ar fi revarsat afara din baraj, crezand ca poate prosti pe toata lumea la infinit.

Sursa: Vremea noua

 

Comentarii