Legea salarizarii unice are efecte dezastruoase in sanatate: Ramanem fara medici

marți, 09 martie 2010, 20:52
2 MIN
 Legea salarizarii unice are efecte dezastruoase in sanatate: Ramanem fara medici

Situatie ingrijoratoare la Vaslui. De la inceputul anului, 12 cadre medicale superioare au solicitat de la Colegiul Medicilor din Romania (CMR) – Filiala Vaslui certificate de conformitate necesare practicarii meseriei in alta tara. Aceasta cifra este de doua ori mai mare decat cea inregistrata pe tot parcursul anului trecut, cand s-au inregistrat sase cazuri.

"Numai saptamana trecuta am dat drumul la patru medici, printre care si un chirurg de la Husi. In raport cu anii anteriori, nu stiu acum exact cat reprezinta aceasta cifra, dar pot sa spun ca e de 12 ori mai mare decat inainte de ’90, cand medicul era asimilat frizerului", spune dr. Mircea Zavate, presedintele CMR Vaslui.

Principalul motiv pentru care medicii aleg sa lucreze in alta tara este, fara niciun dubiu, aspectul financiar. Plecarile in masa au inceput in 2007 (anul in care Romania a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene), insa exodul ajunge acum aproape de paroxism, odata cu promulgarea legii unice a salarizarii, care scade considerabil veniturile angajatilor din sanatate.

"Nu as putea sa spun exact cat va scadea, in medie, salariul unui medic, insa cred ca destul de mult, din moment ce e vorba sa nu se mai plateasca garzile si sa se ia anumite sporuri. Legea unica a salarizarii ne pune pe aceeasi treapta cu ofiterii si cu profesorii. Bine ca nu ne pune pe aceeasi treapta cu frizerii! Medicul nu conteaza in Romania. Conteaza numai in campania electorala. In rest nu conteaza, este folosit numai in campanii mediatice tembele. Nici inainte de revolutie medicul nu conta. Am contat numai la inundatiile din ’70, la cutremurul din ’77, cand am fost eroi in halate albe. De atunci si pana acum, nu s-a schimbat absolut nimic. Salariile medicilor in Romania sunt sub orice critica, la fel si conditiile de lucru, dar ni se cer performante la nivelul celor inregistrate in Uniunea Europeana", a mai spus Mircea Zavate.

In UE, un medic specialist poate ajunge la un salariu de 4.000 de euro, de zece ori mai mare decat salariul de incadrare din Romania, care este, in prezent, la 1.700 de lei net. Destinatiile preferate de medicii vasluieni sunt Anglia si Franta.  

Si asistentii pleaca

Potrivit spuselor Elenei Blajan, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR) – filiala Vaslui, si asistentii medicali pleaca pe capete, desi – la prima vedere – ei sunt mai putin dezavantajati de legea unica a salarizarii. Nu exista o evidenta exacta a celor care aleg sa profeseze in alte state intrucat multi angajatori straini nu mai cer acum acea adeverinta de malpraxis.

"De la inceputul anului, am avut trei solicitari, una pentru Canada si doua pentru Statele Unite ale Americii. In UE exista multe state care nu mai cer documente de la noi si nu mai putem sti exact cati au plecat. Apoi, exista agentii de recrutare care rezolva ele problema direct cu Ministerul Sanatatii", declara Elena Blajan.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii