Mai saraci cu 5,3 miliarde

Subtitlu

luni, 24 august 2009, 21:34
3 MIN
 Mai saraci cu 5,3 miliarde

In acest an, 1.369 de crescatori de ovine si caprine din judet au cerut subventii pentru aproximativ 190.000 de capete, iar reprezentantii Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) Vaslui au avut sarcina de a verifica daca fermierii au intr-adevar animalele pentru care au cerut sprijin financiar. Dupa ce s-au finalizat ieri controalele in teren, concluzia este dezastruoasa: peste 5,3 miliarde de lei vechi nu vor mai intra in judet din cauza numeroaselor nereguli si ilegalitati descoperite si asta in conditiile in care au fost verificate prin sondaj doar 15% dintre stani.

"Rezultatele controalelor, nu-mi face nicio placere sa o spun, concorda cu previziunea noastra in ceea ce priveste incadrarea procentuala a eligibilitatii. Au fost 166 de ferme programate pentru control, cu 44.289 de capete. In urma verificarilor, a reiesit ca au fost eligibile putin peste 31.900 de capete. Un numar de 12.387 nu s-au regasit in stani. Asta inseamna o pierdere de peste 5,3 miliarde pentru zootehnia vasluiana. Inca din primele zile avansam ideea ca doar pe esantionul verificat fermierii o sa piarda cinci miliarde si exact acolo am ajuns. Nici o placere nu-mi face, dar important e sa subliniez ca la aceasta data gasim acelasi procent de nereguli si ilegalitati ca si anult trecut", ne-a declarat Attila Miclos, directorul OARZ Vaslui.

In timpul controalelor, s-a descoperit ca marea majoritate a fermierilor nu aveau toate oile pentru care au cerut subventii, pentru ca le-au vandut sau taiat. O parte dintre acestia (cu mai mult tupeu) au imprumutat oi de la alti ciobanii pentru iesi bine la numaratoare. Au fost identificati chiar si simpli speculanti care, dandu-se crescatori, au cerut sprijin financiar. De altfel, din cauza neregulilor gasite in teren in 2008, zootehnia vasluiana a pierdut peste sapte miliarde de lei vechi.

"Nu stiu pe ce motive: ori nu declara animalele la medicii veterinari, ori nu stapanesc managementul cerut, nu de Uniunea Europeana, ci de noi insine. Ni se cere o anumita disciplina, indiferent de activitate, ca sunt zootehnist, ca sunt croitor, ca vand marfa in piata. Si in piata ni se cere sa fim inregistrati. Aceste lucruri nu sunt intelese de fermieri si de aici vin cele mai mari neajunsuri, de fapt toate neajunsurile. Animalele nu sunt evidentiate dupa numarul matricol si abia cand vine controlul isi dau seama. Fermierul trece animalele in baza de date a medicului veterinar, apoi avanseaza dosarul la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, pentru subventii. Apoi cumpara, vinde sau taie din acest efectiv, dar nu face «curat» in ograda proprie, iar cand venim in control, gasim ca datele transmise catre APIA nu «bat» cu ce e in teren. Multi o fac intentionat, traind cu speranta ca nu pica controlul pe ei si vor reusi sa incaseze subventiile", a declarat Miclos.

Reamintim ca fermierii au fost informati inca de la depunerea dosarelor pentru subventii ca au obligatia mentinerii efectivului de animale in exploatatie pana la finalizarea controlului.

Potrivit conducerii OARZ Vaslui, pana pe 15 septembrie, reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Vaslui vor efectua un supracontrol pe un esantion de 1% din numarul dosarelor depuse pentru subventii.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii