Ministerul Sanatatii propune selectia naturala: Sanatatea e bolnava

luni, 03 mai 2010, 21:26
6 MIN
 Ministerul Sanatatii propune selectia naturala: Sanatatea e bolnava

Desi presedintele-director interimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui sustine ca bugetul pe care unitatea il are la dispozitie va fi suficient pentru acest an, surse bine documentate din interiorul institutiei spun ca banii se vor termina cel mai tarziu la sfarsitul verii.

Aceasta ipoteza este cat se poate de reala, daca tinem cont de faptul ca sumele alocate pentru plata furnizorilor de servicii medicale au scazut in fiecare an, din 2008 incoace. Spre exemplu, anul acesta s-au alocat pentru asistenta primara putin peste 13 milioane de lei, in vreme ce in 2009 au fost 17,6 milioane, iar in 2008, 31,8 milioane de lei. Conform datelor furnizate oficial de CJAS Vaslui, din bugetul total de 182.251.000 de lei, in primele patru luni s-a cheltuit aproape o treime, adica 68.264.000 lei. Aceleasi surse spun ca, de fapt, suma executata pana acum ar fi mult mai mare.

Ministrul Sanatatii, Atilla Czeke, se pare ca a facut si el socoata fondurilor din sistem si, pentru a scapa de orice responsabilitate, a dat unda verde descentralizarii, urmand ca, de pe 15 iulie, toate unitatile sanitare din judetul Vaslui sa treaca sub autoritatea primarilor. Mai putin Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, care va fi administrat de Consiliul Judetean (CJ). In ordonanta care reglementeaza acest aspect, nicun articol nu face referire la transferul unitatilor cu tot cu surse de finantare. Singurele aspecte clare sunt ca spitalele vor incheia, ca si pana acum, contracte-cadru cu CJAS, iar consiliile locale sau judetene, dupa caz, vor asigura cheltuielile cu intretinerea, utilitatile, reparatiile curente si capitale, precum si aparatura medicala, lucru care, practic, este imposibil. Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, spre exemplu, necesita pentru intinere si utilitati, lunar, circa 10 miliarde de lei vechi, dupa cum reiese din bilantul raportat de conducerea unitatii la Ministerul Sanatatii. Asta inseamna ca CJ Vaslui ar trebui sa scoata anual, din joben sau prin alta scamatorie, peste 100 de miliarde de lei vechi doar pentru intretinere si utilitati. O suma colosala, care ne interzice, practic, sa mai vorbim despre reparatii capitale si dotare cu aparatura medicala.

Opinii, opinii…

Carmen Rotaru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, a refuzat sa comenteze procesul descentralizarii, asteptand niste norme de aplicare care, dupa cate se pare, nu vor aparea pana pe 15 iulie.

Managerul Spitalului "Elena Beldiman" Barlad, Viorel Petcu, vede descentralizarea ca pe un lucru bun si este convins ca spitalul va trece in ograda primariei locale cu tot cu bani de la minister. Mai mult, el considera ca autoritatea locala, precum si primariile din comunele arondate spitalului pot contribui la cheltuielile spitalului.

"Eu am mai lucrat in varianta asta, cand ministerul asigura salariile si aparatura, iar consiliul local, utilitatile, hrana bolnavilor si intretinerea. Banii veneau, practic, tot de la minister, dar veneau cu destinatie speciala. Asa si acum, trebuie sa fie pe undeva prinsa o suma, cat o fi ea. Apoi, consiliile locale din comunele arondate unui spital pot sa dea si ele o suma care se poate negocia", spune Viorel Petcu.

Managerul spitalului barladean crede ca aceia care se opun descentralizarii o fac din cu totul si cu totul alte motive, nicidecum in ideea ca spitalele vor ramane fara bani: "Sunt multi care nu vor acea descentralizare, ca il da afara pe directorul de la Vascauti. Am primit propuneri sa fim impotriva descentralizarii noi, ca spitale. Nu spun de la cine".

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoae, pune punctul pe "i" in ceea ce priveste procesul descentralizarii: "In principiu, descentralizarea trebuie sa se realizeze, numai ca, in acest moment, modalitatea in care se incearca descentralizarea trezeste suspiciuni. Nimeni nu stie daca spitalele vor fi transferate cu tot cu datorii. Apoi, acest tip de descentralizare va duce la politici de sanatate diferite. Sunt 41 de judete, vor fi cel putin tot atatea politici de sanatate. Am vazut legea, care nu are decat cateva articole. Dupa forma ei actuala, un lucru e clar: ministerul incearca sa scape de griji si sa paseze datoriile spitalelor catre autoritatile locale. Primariilor si consiliilor judetene le va fi greu sa suporte cheltuielile unui spital".

Descentralizarea, in traducere libera

Asa cum spuneam, spitalele vor primi in continuare bani de la CJAS, numai ca sumele vor fi mult mai mici fata de anul trecut, anul acesta fixandu-se niste indicatori foarte greu de atins. "Au venit niste norme destul de clare. Una dintre ele face referire, spre exemplu, la durata optima de spitalizare, care ministerul considera ca trebuie sa fie de patru zile. La noi a fost, anul trecut, de 5,6 zile. Ideea e ca, in functie de cat de bine ne incadram in indicatorii respectivi, vom primi sume mai mari de la CJAS Vaslui", explica Nelu Tataru, managerul Spitalului Municipal Husi.

Spitalul husean este cel mai aproape de indicatorii impusi de minister, la polul opus situandu-se Spitalul de Copii Barlad. Conform unui raport dat publicitatii de Andrei Barbau, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, niciun spital dintre cele sapte, cate sunt in judet, nu se incadreaza in liniile trasate de minister. Media cheltuielilor cu salariile este de 75% din banii primiti de la CJAS, desi ministerul permite maximum 70%. In contextul in care, anul acesta, spitalele vor primi mai putini bani, situatia ar putea deveni critica.

"Se vor desfiinta spitale", spune Daniela Clatinici, liderul Uniunii Judetene "Sanitas" Vaslui.

Asa cum spunea Vasile Astarastoae intr-un limbaj mai plastic, ministerul a "inventat" descentralizarea pentru ca autoritatile locale sa fie cele care iau deciziile capitale (disponibilizari, suspendarea activitatii) atunci cand nu pot acoperi deficitul de fonduri.

Ce spun autoritatile?

Daca, in urma cu un an, cand s-a propus pentru prima data descentralizarea sistemului sanitar, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, se declara multumit ca in sfarsit s-a gandit cineva sa faca acest demers, acum el nu are de gand sa prea Spitalul Judetean decat daca va primi bani de la Ministerul Sanatatii: "Unde-i greul sunt consiliile locale si consiliile judetene si unde-i usor sta guvernul. Unde este de dat bani trebuie sa intervina CJ, unde-i simplu sta guvernul. Cheltuielile sunt mai mari pentru ca din aceeasi suma trebuie sa suportam mai multe lucruri. Depinde cum se va face descentralizarea. Daca noi vom fi cu cheltuielile si altii cu sefia, nu poate sa ne convina si nu il vom prelua decat daca ne este dat cu tot cu finantare. Daca va fi cu caracter de lege, nu ma voi putea opune. Dar daca nu va fi asa, nu preluam nimic decat cu sumele aferente, dar nu prins in buget, ci cu semnatura de la minister, prin contract incheiat si grafic de alocari financiare. Asa, suntem de acord cu aceasta preluare. Altfel, nu ne trebuie descentralizare. Avem suficiente belele pe cap".

Coplata, ultimul as din maneca ministerului

In contextul in care CJAS va da in curand de fundul sacului, iar primariile sau consiliile judetene nu vor face fata cheltuielilor impuse de descentralizare, Ministerul Sanatatii mai are un as in maneca: coplata. Propusa sa intre in vigoare de trei ori pana acum, legea coplatilor s-a tot amanat, dar, in scurt timp, ar putea fi pusa in practica, urmand ca vasluienii sa plateasca pentru fiecare serviciu medical. Mai mult, bolnavii vor plati si medicamentele. Daca, in momentul de fata, prin farmaciile spitalelor tot se mai gasesc cateva urme fine de medicamente, am  putea ajunge, din toamna, ca, la internare, sa ne cumparam toate cele necesare vindecarii, in afara de instrumentar.

Mai pe romaneste, desi cotizeaza la un fond de asigurari de sanatate, cine are nevoie de servicii medicale plateste. Schema e simpla: pana cand se vor termina banii de la buget, pacientul va plati o parte din costul serviciilor medicale (nu se stie inca despre ce cota este vorba, pentru ca nu au fost publicate normele de aplicare ale ordinului), urmand ca mai tarziu sa plateasca suma integrala. Singurul lucru la care mai-marii sanatatii nu s-au gandit este ce se intampla cu cei care nu au bani sa se trateze. Vor fi lasati sa moara?

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii