Patronul de la „Porumbelul Alb” construieste dupa propriile legi: Dezmat pe domeniul public

marți, 14 iulie 2009, 19:21
5 MIN
 Patronul de la „Porumbelul Alb” construieste dupa propriile legi: Dezmat pe domeniul public

De mai bine de sase luni, in locul porumbelului alb, mic si depasit din punct de vedere al imaginii, creste un porumbel mai mare. Lucrarile de constructie la cladirea omului de afaceri vasluian Florin Dobarceanu, patronul de la "Porumbelul Alb", se extind si in parcarea care se afla pe domeniul public. Luat la puricat, santierul deschis de firma de constructii Volstoa Construct SRL incalca 12 alineate ale Hotararii nr. 66/2009 a Consiliului Local (CL) Vaslui. In timp ce Politia Comunitara a actionat si a amendat deja firma cu suma de 1.000 de lei, Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Vaslui a tacut si nu a luat nicio masura in tot acest timp in care ar fi putut sa observe ca parcarea e ocupata cu materiale de constructii, ca de pe santier lipseste panoul de identificare a lucrarii, ca de langa santier au disparut cativa arbori aflati pe domeniul public si asa mai departe.

Intrebat despre toate acestea, Valeriu Bogos, de la Urbanism, a raspuns aproape iritat: "Si acum ce vreti sa fac? Sa constat ce-mi spuneti dumneavoastra? Vreti sa va confirm ca asa s-a intamplat?".

Noi consideram ca macar o confirmare ar fi fost de bun simt, din moment ce, sase luni, nu s-a sesizat nimeni cu privire la modul in care se construieste la santierul din strada Stefan cel Mare.

Bubele de la santier

Hotararea cu numarul 66/2009 adoptata de CL Vaslui stabileste normele si responsabilitatile ce revin institutiilor publice, agentilor economici, celorlalte persoane juridice si cetatenilor din municipiul Vaslui pentru "intronarea unui climat de ordine, curatenie, disciplina si gospodarire a municipiului si localitatilor componente". In privinta lucrarilor de contructie efectuate pe teritoriul municipiului, exista o serie de reglementari, cum ar fi cele pe care le enumeram mai jos.

La articolul 1, alineatul 8, se specifica faptul ca toti cei care deruleaza lucrari de constructie trebuie sa asigure colectarea deseurilor rezultate in urma activitatilor de construire, reparatii, curatare si igienizare a constructiilor si a altor incinte. Mai mult, asigurarea containerelor si efectuarea transportului acestor tipuri de deseuri se face contra cost si trebuie solicitata operatorului de servicii publice de salubrizare. Incalcarea  acestui alineat presupune o contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 700 si 1.500 de lei.

Articolul 2 da cateva oranduiri de constructie. La alineatul 2, se spune ca este interzisa depozitarea direct pe trotuar, sol sau pe carosabilul strazilor a unor materiale de constructie sau deseuri rezultate prin activitati de amenajari, reparatii sau demolari, sanctiunile prevazute fiind amenda de la 500 la 1.000 de lei. Alineatul 3 interzice depozitarea pe domeniul public a paletilor, recipientelor si containerelor care contin materiale de constructii, schele, baraci, fara aprobarea serviciilor de specialitate, iar incalcarea acestuia se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, prin alineatul 4, se interzice murdarirea cailor publice cu orice fel de materiale, iar sanctiunile sunt cuprinse intre 700 si 1.500 de lei.

Sunt patru alineate? Mai urmeaza inca opt, care sunt incalcate flagrant in cazul santierului lui Florin Dobarceanu.

In articolul 9 – special destinat domeniului constructiilor, alineatul 2 obliga pe cei responsabili de santiere sa imprejmuiasca incintele de constructii, santierul lucrarilor in executie si a punctelor de lucru cu panouri corespunzatoare. Incalcarea se sanctioneaza cu amenda de la 700 la 1.500 lei. Mai departe, la alineatul 6, se precizeaza clar ca mortarul si betonul nu trebuie preparat pe domeniul public, lucru care se intampla insa in parcarea de langa santier, iar amenda prevazuta variaza la fel, intre 700 si 1.500 de lei. Mai adaugam un alineat – 7, acolo unde se specifica faptul ca trebuie mentinute ordinea si curatenia in zona santierului (amenda de la 500 la 1.000 de lei).

Pe vreme de vant, cum a fost ieri, kilograme de praf se pot ridica dintr-un astfel de santier, iar particulele ne afecteaza in modul cel mai direct, fie cand ne intra in ochi, fie in plamani. Dar asta nu pare sa-l deranjeze si pe Costel Saponariu, patronul firmei constructoare, care nu a luat masuri pentru a impiedica producerea si raspandirea prafului din santier, fapt pentru care sunt prevazute sanctiuni intre 500 si 1.000 de lei.

Sa mai intrebam si de detinerea unor recipiente de precolectare a deseurilor menajere la punctele de lucru, din moment ce reziduurile din constructii ajung direct in tomberoanele Goscom? Mai bine spunem cat e amenda in acest caz: de la 300 la 800 de lei.

Saptamana trecuta, afaceristul a avut nevoie si de ceva mai mult curent, asa ca a comandat o sapatura prin strada Stefan cel Mare de toata lauda. Bravo lui, ca s-a descurcat in timp record cu asa ceva, dar treaba nasoala e pentru soferi acum, care stiu de acum inainte pe cine sa injure la gropile de langa Casa Armatei. In mod normal, carosabilul trebuia adus la starea anterioara sapaturii, adica trebuia asfaltat. Lucrul se va intampla probabil candva, cand s-o tasa bine de tot pamantul, insa pana atunci trebuie sa ne multumim cu pietrisul aruncat in sant, chiar daca pentru acest lucru amenzile variaza intre 1.000 si 2.000 de lei. Mai exista o neregula cu acest santier – lipsa unui panou cu denumirea lucrarii si termenul de finalizare, numarul autorizatiei de construire, denumirea, sediul si numarul de telefon al proiectantului, beneficiarului, executantului si responsabilului de santier, treaba care ar mai costa, in amenda, intre 200 si 600 de lei.

Si ceva ce ne supara si mai tare – cativa copaci care existau pana de curand intre gardul fostei terasei si parcare au disparut subit. Florin Dobarceanu spune insa ca acei copaci nu se aflau pe domeniul public, ci pe suprafata avuta in proprietate.

In numele politistului, al constructorului si al beneficiarului, amin!

Laurentiu Turbatu, seful Politiei Comunitare Vaslui, a spus ca, in urma controlului efectuat, firma constructoare a fost amendata cu suma de 1.000 de lei. Costel Saponariu, patronul firmei de constructie, intrebat despre materialele depozitate in parcare si care iau astfel locul masinilor (parcate deocamdata in strada) spune ca nu face decat sa execute lucrari cu materialele beneficiarului (care, logic, le amplaseaza unde pofteste), exonerandu-se astfel de responsabilitate. Cat priveste celelalte abateri, spune ca pentru praf nu are ce face mai mult decat sa mature (desi exista macar posibilitatea udarii locului sau a instalarii unor perdele de protectie), iar in rest – nu incalca nicio hotarare, drept pentru care nu va semna niciun avertisment si nicio amenda. Mai mult, sustine ca, in cursul zilei de ieri, nu a primit amenda – asa cum spunea seful Politiei Comunitare, ci un avertisment la depozitarea materialelor de constructie pe domeniul public, avertisment pe care oricum nu l-a semnat, caci materialele nu ii apartin.

Totusi, Dobarceanu da asigurari ca situatia a fost temporara si, incepand chiar de azi, parcarea va fi eliberata: "S-au adunat acolo mai multe materiale, iar baietii de la santier nu au avut cand sa le degajeze. Dar maine (azi – n.r.) parcarea va fi curata, va asigur de acest lucru".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii