Procurorii vasluieni, evaluati de CSM

luni, 01 iunie 2009, 18:30
3 MIN
 Procurorii vasluieni, evaluati de CSM

La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat publicitatii raportul intocmit in urma verificarilor efectuate la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui. Echipa de inspectori a fost prezenta la Vaslui in toamna anului trecut, intr-un "control de revenire", urmarind remedierea deficientelor identificate in urma unui control anterior. Concluziile reprezentantilor CSM au fost, in parte, favorabile procurorilor vasluieni, in sensul ca multe dintre problemele descoperite cu un an in urma au fost rezolvate.

Totusi, au fost constatate si destule "bile negre". Spre exemplu, la "solutionarea plangerilor", inspectorii CSM spun ca "s-a mentinut cea mai grava dintre deficientele constatate la verificarile anterioare. Astfel, un numar mare de plangeri penale au fost inregistrate cu VIII-1 (indicele alocat scrisorilor care ajung pe adresa Parchetului – n.r.), desi aspectele sesizate conturau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Acestea au fost trimise la politie, unde s-a efectuat un numar important de acte de cercetare specifice fazei actelor premergatoare, in raport de care au comunicat un raspuns autorului plangerii.

Rezultatul verificarilor a fost inaintat ulterior parchetului, care a dat solutie, de regula, de clasare si a facut o noua comunicare persoanei care a formulat plangerea. In alte cazuri, plangerile au fost solutionate fara verificari ori luarea masurilor competente. O asemenea maniera defectuoasa de gestionare a modului de rezolvare a acestor plangeri are mai multe efecte negative: calificarea gresita a sesizarii adresate parchetului, cu diminuarea nejustificata a numarului real de cauze penale cu care a fost sesizata unitatea, in realitate, actele de cercetare efectuate de organele de politie pentru solutionarea plangerilor fiind specifice fazei actelor premergatoare; autorul plangerii a fost privat de dreptul de a formula caile de atac prevazute de lege impotriva solutiilor adoptate".

In raport, inspectorii CSM exemplica deficientele enuntate cu situatii concrete, adica plangeri formulate de vasluieni impotriva unor primari, politisti sau functionari publici, care au primit solutie de clasare, in anumite cazuri fara a se efectua cercetari fata de aspectele sesizate. In privinta depasirii termenelor de solutionare a plangerilor (tergiversarea cercetarilor), constatata la controlul anterior, la noile verificari a rezultat ca numarul acestor cazuri s-a diminuat, situatii asemanatoare fiind identificate numai in mod izolat.

Procurori prea putini, dosare prea multe

Inspectorii CSM au consemnat in raportul lor faptul ca deficitul de personal ramane una dintre problemele grave cu care se confrunta Parchetul Vaslui si care se rasfrange direct asupra activitatii. Pe langa posturile de executie vacante, la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, de ani buni, nu sunt ocupate prin concurs cele doua functii de conducere, pentru postul de prim-proguror fiind delegat periodic cate un procuror.

"In discutiile individuale, procurorii din cadrul unitatii au aratat ca nu au optat sa se inscrie la examenul din sesiunea decembrie 2008 pentru ocuparea functiilor de prim-procuror, respectiv de prim-procuror adjunct, deoarece au apreciat ca nu exista motivatie materiala fata de exigentele si responsabilitatea pe care acestea le implica. Acest deficit de personal, atat la procurori, cat si la personalul auxiliar de specialitate, creeaza deficiente in buna desfasurare a activitatii, ceea ce se reflecta in unii dintre indicatorii statistici scazuti", se arata in raportul CSM.

Cel mai activ si operativ procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui a fost apreciat ca fiind Beatrice Berinde, care anul trecut a avut de solutionat 900 de dosare, dintre care a solutionat 891. Procurorul Beatrice Berinde a fost prezenta si in instante, la 180 de cauze penale.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii