Profesor scandalagiu, trimis la psiholog de proprii colegi: Delir la catedra

luni, 01 martie 2010, 19:43
5 MIN
 Profesor scandalagiu, trimis la psiholog de proprii colegi: Delir la catedra

Problemele profesoarei Camen Radu, de la Grupul Scolar Industrial "Ion Mincu" Vaslui, au inceput, cred specialistii de la Centrul de Sanatate Mintala (CSM) din cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, dupa ce femeia s-a despartit de sotul ei. Cadrul didactic a povestit ca divortul s-a consumat dupa mai multe certuri violente, in care profesoara sustine ca sotul ei, cadru militar, o ameninta ca o va impusca cu arma de la serviciu. Acest lucru a avut un impact asupra sanatatii psihice, insa afectiunea nu se facea resimtita din punct de vedere comportamental. De curand insa, Carmen Radu a fost protagonista unor episoade care au recomandat-o pentru un consult de specialitate, descoperindu-se, astfel, boala ei.

Cadrul didactic locuieste cu chirie in garsoniera unei colege, pe care o suspecteaza ca ii umbla prin lucruri. Femeia le-a spus celor de la CSM ca gaseste lucrurile mutate prin casa ori ca ii dispar anumite obiecte. Altadata, ea a spus ca si-a gasit o pereche de pijamale scrijelite cu lama, eveniment din care a dezvoltat o teorie desprinsa dintr-un thriller de succes. Ea a asociat presupusul eveniment cu sinuciderea studentului Dragos Pop, care si-a pus capat zilelor anul trecut, in noaptea de Inviere, din motive care nu sunt tocmai clare nici anchetatorilor si nici familiei. Tot ce au reusit sa inteleaga cei de la CSM este ca profesoara se cunoaste cu mama studentului, insa legatura intre cele doua evenimente frizeaza limita ratiunii. In urma acestui presupus incident, Carmen Radu i-a facut gazdei sale un scandal monstru la scoala, eveniment la care au asistat mai multi colegi si care a fost dezbatut in Consiliul Profesoral.

"In urma unei hotarari de Consiliu Profesoral, conducerea institutiei de invatamant ne-a facut o adresa prin care se cerea consultarea ei. S-a prezentat la noi si a fost diagnosticata cu delir paranoid, recomandandu-i-se tratament si internare in sectia de specialitate", ne-a declarat Violeta Florescu, psiholog in cadrul CSM.

Numai ca profesoara cu probleme nu a ajuns nici pana acum sa se interneze. Singura prezenta a ei la Spitalul Judetean din acest an dateaza din 2 februarie, cand s-a prezentat in Unitatea de Primire Urgente a spitalului, unde a fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala.  

O adevarata problema

Conform psihologilor, delirul paranoid este o afectiune destul de serioasa. Pacientul isi pierde deseori uzul ratiunii si poate avea episoade extrem de agresive. Cu toate acestea, legislatia in vigoare nu ii obliga pe pacientii cu o astfel de afectiune (nici macar pe cei care lucreaza cu publicul) sa se trateze.

"Noi nu putem sa ii obligam sa se interneze, pentru ca nu avem nicio parghie legala", mai spune Violeta Florescu.

Cadrele didactice nu reprezinta singura categorie de intelectuali a caror activitate poate avea un impact negativ asupra celor din mediul in care ei lucreaza. La fel sunt si medicii, magistratii si unii functionari publici ori capi ai administratiei publice. In cazul in care o persoana care exercita una dintre profesiile specificate, actiunile si deciziile ei pot, la un moment dat, sa aiba influente nefaste asupra unei mari comunitati, insa nicio lege nu face referire la obligativitatea unui consult psihologic periodic obligatoriu.

"Probabil pentru ca ei sunt intelectuali, noi nu putem sa-i evaluam. Poate ca nu-i putem evalua pe palierul cognitiv. Poate ca sunt eruditi si au cunostinte atat de vaste, incat nu le putem evalua noi IQ-ul sau capacitatea de a memora. Dar ii putem evalua pe palierele comportamental, relational, afectiv si emotional, acolo unde exista, de fapt, probleme care i-ar putea afecta pe cei cu care intra in contact", a declarat Violeta Florescu.  

De la psiholog, inapoi la catedra

De cativa ani buni, cadrele didactice isi iau libertatea de a sfida testarile psihologice, profitand de scoaterea acestei obligatii de sub litera legii. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui si Centrul de Asistenta Psihopedagogica Vaslui nu mai raspund de evaluarea psihologica, asa ca directorii devin responsabili de gestionarea unor astfel de cazuri. De cele mai multe ori insa, acestia se feresc sa-si trimita angajatii la psiholog, fiindu-le teama de procese. Dan Magureanu, directorul Grupului Scolar Industrial "Ion Mincu" Vaslui, spune ca profesoara inca preda elevilor.

"Saptamana trecuta a avut loc un incident, o cearta intre Carmen Radu si un alt cadru didactic. Deocamdata nu stiu prea multe, doar ca membrii Consiliului Profesoral au propus trimiterea dumneaei la un control psihologic. In momentul de fata asteptam rezultatele. Ea inca profeseaza si nu ma pot gandi la o masura pana nu vad avizul medicilor. Chiar si in cazul in care acest aviz este nefavorabil, va fi destul de greu sa ma decid in privinta profesoarei pentru ca nu am mai avut astfel de cazuri pana acum. La noi, la liceu, toate cadrele didactice au trecut pe la Medicina Muncii si au fost declarate apte de munca", a explicat Dan Magureanu.

Se pare ca Medicina Muncii, singura institutie care inca mai tine evidenta cadrelor didactice trecute prin testul psihologic, a dat aviz favorabil celor cu probleme de comportament. Am luat legatura si cu alti directori de licee, in intentia de a afla cati profesori din subordinea lor si-au facut testul psihologic.

"La noi, niciun cadru didactic nu si-a facut acest test. De cand nu mai este obligatoriu, nu putem sa le impunem acest lucru. Imediat ma trezesc cu procese. Sper ca examenele de incadrare sa nu mai depinda de inspectoratul scolar si concursurile sa se tina la noi la scoala, ca sa ne putem selecta angajatii", a spus Romel Vicol, directorul Grupului Scolar Industrial "Stefan Procopiu" Vaslui.

Conducerea ISJ Vaslui spune ca nu are idee sa mai existe astfel de situatii si nici cum ar trebui ele gestionate, insa recunoaste ca examenele psihologice sunt necesare.

"Aceste testari psihologice sunt absolut necesare, insa ele nu exista", este de parere Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct.

Profesorul psiholog Maria Amariei, coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Vaslui, spune ca, pe timpul cand ISJ tinea evidenta profesorilor cu probleme psihice, procentul celor care erau gasiti cu afectiuni era in jur de 1%.

"Normal ar fi ca toate cadrele didactice sa efectueze acest test psihologic. Nu este o rusine pentru nimeni, insa noi inca ne confruntam cu o mentalitate gresita. Daca un cadru didactic primeste recomandare sa mearga la psiholog, nu trebuie sa se gandeasca imediat la judecata si ca cineva ar avea ceva cu respectivul si nici directorului sa nu-i fie frica de judecata. Acum cativa ani, cand noi tineam evidenta dascalilor evaluati psihologic, stiam de un procent in jurul a 1% din total, insa nu puteam spuna ca toti acestia aveau intr-adevar probleme de comportament", a spus Amariei.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii