Radiografia unui sistem sanitar care scartie din toate balamalele: Bolnavii nimanui

marți, 12 mai 2009, 19:17
6 MIN
 Radiografia unui sistem sanitar care scartie din toate balamalele: Bolnavii nimanui

Daca in anii precedenti, la epuizarea bugetului, autoritatile din teritoriu stateau cu mana intinsa la guvern, de aceasta data vor trebui sa se descurce pe cont propriu. Asta pentru ca, potrivit ministrului sanatatii, Ion Bazac, spitalele vor trece in administarea autoritatilor locale. Paradoxal, acest lucru se va intampla tot in luna septembrie. Practic, guvernul se spala pe maini, aruncand povara sanatatii pe umerii edililor locali, care si asa nu stiu in cate sa mai imparta bugetul ciuruit de care dispun. Mai mult, de la 1 iulie, pacientii vor plati din propriile buzunare o parte din costul serviciilor medicale de care beneficiaza. In aceste conditii, oficialii unitatilor sanitare spun ca este posibil ca, in ultima decada a anului, bolnavii sa-si cumpere singuri toate materialele si medicamentele necesare pentru vindecare. In Vaslui, judetul saraciei, putini au aceasta posibilitate. Cei care nu dispun de sumele necesare tratarii bolilor de care sufera sunt condamnati la moarte.

Previziuni sumbre de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui: bugetul primit in acest an va fi epuizat cel mai tarziu in luna septembrie.

"In ultimii ani, sumele alocate pentru plata furnizorilor de servicii medicale au crescut continuu. Nu la fel se intampla acum, cand in primele trei luni ale anului s-a epuizat deja 43,74% din totalul bugetului primit", spune Dorel Daniciuc, seful CJAS Vaslui.

Faptul ca la Vaslui au ajuns mult mai putini bani pentru sanatate decat anul trecut se poate observa aruncand o privire in diagonala peste sumele primite in 2008 si in 2009. Spre exemplu, anul acesta, s-au alocat pentru asistenta primara 17.675.000 lei, fata de 31.849.000 lei anul trecut. Pentru sercicii clinice s-au prevazut 4.295.000 lei, cu aproape 1.000 de lei mai putin decat in 2008.

"La unele servicii, banii se vor termina, probabil, in luna iulie, daca se vor cheltui in ritmul in care s-a inceput. Dar cel mai probabil in septembrie se vor termina si la spitale", a mai spus Daniciuc.

In anii precedenti, atunci cand fondurile se epuizau, se astepta rectificarea bugetara si, totata, impartirea acelui fond de rezerva, de 13%, pastrat de Casa Nationala de Asigurari. In acest an, insa, fondul de 13% va fi ineficient, iar rectificarea, dupa cate se vede, va fi negativa.  

Ministrul s-a spalat pe maini

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a facut si el socoata fondurilor din sistem si, pentru a scapa de orice responsabilitate, a decis sa dea unda verde descentralizarii . Asta inseamna ca, incepand cu 1 septembrie, unitatile sanitare din judetul Vaslui vor trece sub autoritatea primarilor. Mai putin Spitalul Judetean de Urgenta, care va fi administrat de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui. Teoretic, sursele de finantare ale spitalelor vor fi primariile sau CJ si abia in ultima faza, guvernul. In prezent, nu a aparut niciun act normativ care sa specifice clar care sunt atributiile financiare ale fiecarei organizatii in parte, insa se vorbeste despre ideea (credibila, de altfel) ca guvernul, prin ministerul de resort, se va ingriji doar de salariile cadrelor medicale. Asta inseamna ca banii pentru modernizare si reabilitare vor veni de la CJ, iar cel mai trist este ca utilitatile, instrumentar si medicamentele trebuie sa vina din bugetul local, pe care primarii se chinuie cu insistenta sa-l fragmenteze in mai multe parti decat este posibil pentru a putea acoperi toate nevoile urbei.

Presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, care din toamna va pastori si Spitalul Judetean, se declara multumit ca, in sfarsit, s-a facut pasul spre descentralizare. El spune ca activitatea unitatii sanitare poate fi mult mai bine coordonata din teritoriu decat de la centru. Nimic mai adevarat! Numai ca, atunci cand vine vorba de finantare, Mihalachi pomeneste tot de guvern: "Descentralizarea este o treaba buna, pentru ca cel care va lua spitalul in administrare va fi toata ziua acolo, va sti si va cunoaste mai in amanunt problematica in care se zbate institutia respectiva. Nu va mai fi obligat sa sune si sa intervina la guvern, la ministru la presedintele CJ. Numai ca spitalul trebuie sa vina cu tot cu sursa de finantare. Nu stim inca exact cum se va face descentralizarea. Probabil ca va urma o dezbatere publica. Dar un lucru e sigur: descentralizare va avea loc. S-a constat ca acolo unde este descentralizare este mai bine. De ce sa nu fie si la noi? Nu putem sa fim noi in afara lumii!"

Carmen Rotaru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, crede ca nu vor fi probleme din punct de vedere administrativ daca unitatea in care lucreaza va trece in subordinea CJ: "Nu ne-am face probleme, pentru ca pana acum am avut o finantare buna de la minister si o colaborare foarte buna cu Consiliul Judetean".  

Pacientul plateste tot?

Relatiile dintre institutiile coordonatoate si unitatile sanitare devin, totusi, irelevante daca nu sunt bani. Si cum anul acesta chiar nu sunt, pentru ca nu au de unde sa fie – nu s-au incasat la buget o mare parte din sumele previzionate – la ce sa ne asteptam? Explica tot Carmen Rotaru: "Cred ca exista posibilitatea ca, pana la sfarsitul anului, in situatia in care nu vor fi bani, pacientii sa vina la noi cu toate materialele necesare tratamentului de care au nevoie. Mai putin cu instrumentarul, pentru ca, din fericire, tocmai am apucat sa cumparam instrumentar de ultima generatie. In rest, chiar nu stim la ce sa ne asteptam, nu excludem nicio posibilitate".

Asadar, achitarea costurilor necesare tratarii de catre pacient este solutia la care s-a gandit guvernul. Mai pe romaneste, desi cotizeaza la un fond de asigurari de sanatate lunar, daca are nevoie de servicii medicale, plateste. Si pentru ca totul sa fie oficial, de la 1 iulie se va introduce sistemul de co-plata. Schema e simpla: pana cand se vor termina banii de la buget, pacientul va plati o parte din costul serviciilor medicale (nu se stie inca despre ce cota este vorba, pentru ca nu au fost publicate normele de aplicare ale ordinului) urmand ca apoi sa plateasca suma integrala.  

Cum se vede descentralizarea la Barlad?

In Spitalul Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad sunt suficiente persoane care asteapta cu sufletul la gura plecarea lui Dionisie Lefter din fotoliul de manager. Si pentru ca nimeni nu se asteapta sa plece de buna voie, sunt salariati care spera ca prin trecerea unitatii in subordinea primarului vor ajunge de unde au plecat. Adica vor avea un doctor la conducere.

"Nu este dorit de nimeni in spital (Dionisie Lefter n.r.). De la inceput a fost intampinat cu neincredere si acum asteptam mai ceva ca la inceput sa scapam de el. A facut si lucruri bune, nimic de zis, dar nu se compara cu vremea cand aveam un medic la conducere", ne-a spus unul din principalii contestatari ai managerului de la Spitalul "Beldiman" care ne-a rugat sa-i pastram anonimatul.

Cel vizat in principal de schimbarile pe care le-ar putea aduce descentralizarea, Dionisie Lefter, nu da impresia ca se teme sa ajunga subordonatul lui Constantin Constantinescu, primarul urbei: "Sa vedem intai legea. Descentralizarea face parte din Legea 95, privind reforma in sanatate, si de doi ani tot pomenesc despre asta. Deocamdata nu se stie clar cum se va ajunge in acest punct si este inoportun sa ne dam cu parerea in lipsa literei de lege".

Potrivit declaratiilor facute de guvernanti, Legea descentralizarii in sanatate va fi elaborata pana la 1 iulie, va intra in vigoare la 1 septembrie si probabil abia din ianuarie 2010 spitalele vor trece in administrarea primariilor. Asa ca, pana atunci, majoritatea managerilor de spital isi vor fi terminat contractul incheiat cu Ministerul Sanatatii in decembrie 2006 (contractul are valabilitate trei ani).

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii