Salariatii din sistemul de asistenta sociala vasluian se tem pentru locurile de munca: Panica la DGASPC

joi, 12 noiembrie 2009, 20:02
4 MIN
 Salariatii din sistemul de asistenta sociala vasluian se tem pentru locurile de munca: Panica la DGASPC

Deranjat la culme ca angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au solicitat plata unor sporuri taiate in cursul acestui an, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean (CJ), a tulburat iar linistea angajatilor, declarand public: "Multi dintre salariatii institutiei nu isi justifica banii primiti. Daca vor castiga in instanta, aceste sporuri vor fi platite, dar vom recurge la concedieri fiindca bugetul nu poate suporta cheltuieli atat de mari. Sa-si aduca aminte ca sunt peste 300 de salariati  acolo vor ramane si doar 200, ca sa stim de unde pornim si unde plecam. Toata lumea vrea, dar trebuie sa gasim si resursele. Eu sunt de acord sa-si primeasca drepturile, dar, incepand cu 1 ianuarie 2010, 30% dintre salariati vor pleca acasa. Care vor fi criteriile? Concurs. Si asta pentru toti angajatii din diversele servicii. Pe niciun alt considerent. Nici pe ochi, nici pe sprancene, nici pe putere, nici pe culoare…".

Vorbele presedintelui CJ Vaslui au creat panica printre salariatii DGASPC Vaslui, dar mai ales printre cei din centrele de plasament. Fiecare se teme ca va fi pus pe lista neagra si ca isi va pierde locul de munca. Scenariile capata deseori proportiile unor conspiratii.

"Toti sefii de centre au primit o circulara de la Directie prin care li se cere sa hotarasca de cate persoane se pot dispensa si care sunt acestea", spune o salariata dintr-un centru de plasament. "Daca ma da pe mine afara?" , "Cred ca vor scapa de…, ca vine beat in fiecare zi la munca" sau "Mai bine am scapa de… ca a intarziat mereu la serviciu", sunt doar cateva dintre dialogurile purtate pe holurile DGASPC Vaslui.

Intrebat daca a intocmit vreun plan de restructurari, Ionel Armeanu Stefanica, directorul DGASPC Vaslui, ne-a declarat: "La Directie este necesar sa se faca un studiu cu ce se poate face, dupa care trebuie o hotarare de Consiliu Judeatean si cu noua organigrama. Or, in momentul de fata, nu avem asa ceva si nu facem nicio disponibilizare. A fost lansata o idee de catre domnul presedinte si in baza aceasta o sa purtam discutii. Deocamdata, nu am discutat problema. In ceea ce priveste zvonurile, salariatii trebuie sa stie ca raspandirea de  zvonuri false se pedepseste si penal. Eu, pana acum, nu am avut nicio discutie cu niciun sef de centru referitoare la asa ceva. Afirmatiile presedintelui CJ Vaslui se refereau la personalul administrativ, nu la personalul executiv din centre. A afirmat ca 30% din personalul administrativ va fi disponibilizat. Deci care este la Directie, nu care este in centre".

Potrivit lui Armeanu, personalul este insuficient pentru volumul de munca si, in niciun caz, nu ar trebui sa se faca disponibilizari: "Nu am facut niciun plan, din moment ce nu am o certitudine. Cand o sa fie certitudine, atunci o sa facem un plan, o sa vedem exact care-i situatia. Incercam sa ne adaptam la situatie. In ultimul timp, s-a ivit o alta problema. Acum, facem bilanturi lunare, pe care le transmitem, printr-un ordin al ministrului de finante, la minister. Deci reducem activitatea, nu mai facem bilanturi la trei luni, facem in fiecare luna. Cea mai mare problema este ca nu sunt bani. Suntem la limita de supravietuire si facem in continuare tot felul de situatii. Ministerul Finantelor nu este singurul minister care ne cere situatii. Si Ministerul Muncii cere o serie de situatii si dureaza foarte mult pana le finalizam, iar unele autoritati cer situatii cu numarul de personal angajat in sistemul rezidential, in conditiile in care nu ne finanteaza cu niciun leu".

"Mareata" strategie a asistentei sociale

Situatia prezenta a institutiei, dar, mai ales, declaratiile lui Vasile Mihalachi privind disponibilizarile de personal sunt de neinteles, in conditiile in care CJ Vaslui va avea in studiu pentru sedinta de luna viitoare o strategie judeteana in domeniul asistentei sociale, cu obiective de-a dreptul marete. Firesc, se naste intrebarea: Cu cine va fi implementata aceasta strategie in conditiile reducerilor de personal?

Cine va ajuta la "crearea unui sistem conprehensiv si eficient de servicii sociale la nivel judetean capabil sa asigure incluziunea sociala a tuturor categoriilor vulnerabile si cresterea calitatii vietii persoanei", cum suna unul dintre obiectivele respectivei strategii?

Cu cine se va face "diversificarea serviciilor pentru persoanele varstnice", dar, mai ales, "modelarea unei societati active, a unui mediu comunitar sigur, responsabil si solidar, apt sa dezvolte masuri de protectie adecvate pentru persoanele dezavantajate"?

In vreme ce, din cauza crizei, tot mai multi vasluieni intra in vederile si sub protectia sistemului judetean de asistenta sociala, seful CJ se gandeste la reducerea personalului unei directii care, pentru viitor, ar trebui sa se angajeze in nimic altceva decat "crearea unei societati prospere, activa economic, social si politic, cu un nivel ridicat de responsabilitate colectiva si individuala, coeziva social, cu un nivel ridicat de oportunitati pentru toti". Hai ca-i tare!

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii