Scos basma curata dupa ce a cauzat un prejudiciu de 50.000 lei: Ceferistul penal

duminică, 18 aprilie 2010, 20:33
4 MIN
 Scos basma curata dupa ce a cauzat un prejudiciu de 50.000 lei: Ceferistul penal

Dupa ani de cercetari si procese, magistratii Judecatoriei Barlad au finalizat dosarul in care inginerul-sef al Sectiei Linii 2 din cadrul Statiei CFR Barlad, Neculai Calu, a fost judecat pentru evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu. In ciuda faptului ca, pe parcursul procesului, i-a fost demonstrata vinovatia pentru toate infractiunile amintite, el a scapat cu pedepse mult prea blande: un an si zece luni de inchisoare pentru evaziune fiscala, zece luni pentru delapidare si cinci luni pentru abuz in serviciu. In urma contopirii pedepselor, Neculai Calu a ramas cu condamnarea cea mai "grea", de un an si zece luni, insa si pe aceasta magistratii au dispus sa o suspende, stabilindu-i inculpatului Calu un termen de incercare de trei ani si zece luni.

Matrapazlacurile inginerului-sef au iesit la iveala in anul 2007. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad au inceput urmarirea penala impotriva sa, avand dovezi ca Neculai Calu a reusit sa "fenteze" statul cu peste 500 de milioane de lei vechi. Ceferistul a apelat la o metoda clasica. Si-a infiintat o societate comerciala, prin intermediul careia a obtinut bani frumosi folosindu-se de angajatii CFR, utilajele si materialele companiei.

"In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca inculpatul Calu Neculai a obligat angajatii sa lucreze in timpul programului de lucru in interesul societatii sale, in mod repetat, folosind si utilajele unitatii, a consemnat cheltuieli nereale, avand ca baza activitati nereale. In perioada 2000-2003, a folosit personalul angajat pentru derularea activitatii societatii sale. A determinat pe inculpatul Maftei Gabriel sa consemneze date nereale privind achizitii de materiale nereale", se arata in sentinta pronuntata de Judecatoria Barlad.

Neculai Calu a infiintat, in anul 1997, societatea comerciala A&A Comimpex 2000 SRL Bucuresti, desemnand ca administrator un pesionar, Gabriel Maftei, din capitala. Firma, al carei asociat unic era Neculai Calu, avea ca obiect "activitati anexe transportului feroviar, reparatii terase, linii transport feroviar". Potrivit motivarii judecatorilor barladeni, in perioada 2000-2003, inginerul-sef, avand putere de decizie in functia pe care o indeplinea in cadrul Statiei CFR Barlad, a dispus ca personalul angajat aflat in subordine sa lucreze, in timpul programului de lucru, in interesul sau, in realizarea obiectului de activitate al SC "A&A COMIMPEX 2000" SRL.

"In aceeasi calitate, a determinat angajati ai Sectiei Linii 2, invinuitii Scorpie Mitrita, Vilita Toader, Camenschi Constantin, Pais Gelu, fie personal, fie prin dispozitiile date inginerilor aflati in subordine, Gumeniuc Neculai, Munteanu Vasile si Panciuc Marian, sa foloseasca utilajele subunitatii, aflate in gestiunea primilor si a materialelor de cale (tronsoane cale ferata – traverse lemn, beton armat – material marunt de cale) in acelasi scop, deja mentionat. Materialele de cale ferata rezultate in urma dezafectarii liniilor cai ferate, administrate de Sectia Linii 2 CFR Barlad, au fost introduse de invinuitii Calu Neculai si Maftei Gabriel, pe baza unor acte false (facturi si chitante), in evidenta contabila a societatii, materiale folosite efectiv la derularea unor contracte incheiate in favoarea SC A&A COMIMPEX 2000 SRL. In aceste conditii, societatea a beneficiat in mod fraudulos de deduceri de TVA, respectiv deduceri impozit pe profit", se mai arata in sentinta dispusa de judecatorii barladeni.

Lucrari cu materiale furate

Tot in perioada anilor 2000-2003, societatea lui Neculai Calu a incheiat contracte de prestari servicii cu mai multe firme din Vaslui si Barlad, inclusiv cu Statia CFR Vaslui, avand ca obiect efectuarea unor lucrari de reparatii la liniile industriale de cale ferata. Pentru respectarea obligatiilor contractuale, la cererea lui Neculai Calu, administratorul Gabriel Maftei a procurat facturi si chitante in alb care erau completate cu aprovizionari fictive de materiale de cale, introduse la lucrarile de reparatii efectuate.

Pe parcursul procesului, Gabriel Maftei a recunoscut in fata judecatorilor ca facturile folosite erau cumparate de la persoane necunoscute din zona Pietei Crangasi, din Bucuresti. Documentele se completau in mod fictiv pe baza datelor transmise de Neculai Calu, privind materialele de cale introduse deja in lucrarile de reparatii, in facturi inserandu-se ca acestea au fost achizitionate de la diferiti furnizori. Materialele respective proveneau, spun judecatorii, in cea mai mare parte, de la tronsoanele de cale ferata dezafectate si aflate in administrarea Sectiei Linii 2 CFR Barlad. O parte din furnizorii consemnati fictiv in facturi nici macar nu exista ca societati. Valoarea totala a facturilor fictive a fost evaluata 588 de milioane de lei vechi. Desi era vorba de cheltuieli nereale cu materiale achizitionate in baza unor facturi false, societatea inginerului Calu a beneficiat de deduceri de TVA in valoare de aproape 120 de milioane de lei vechi.  

Singurul care si-a recunoscut faptele si a dat detalii cu privire la comiterea lor a fost Gabriel Maftei. Mai trebuie mentionat ca, in ciuda varstei inaintate, 73 de ani, si a starii precare de sanatate, Gabriel Maftei, desi domiciliaza la Bucuresti, a fost prezent la toate termenele de judecata, regretandu-si faptele si recunoscand ca a cazut in plasa lui Calu.

Ca si Neculai Calu, cel de-al treilea inculpat din dosar, Neculai Gumeniuc, fost inginer in cadrul Statiei Linii 2 CFR Barlad, in prezent pensionar, a recunoscut doar o parte dintre invinuiri.

Avand in vedere ca prejudiciul creat a fost recuperat in totalitate, dar si pentru ca niciunul dintre cei trei inculpati nu are antecedente penale, magistratii barladeni au dispus sentinte mai mult decat blande. Astfel, Neculai Calu, in urma contopirii pedepselor, a ramas cu un ani si zece luni de inchisoare, dar cu suspendare, Gabriel Maftei – un an de inchisoare, cu suspendare, iar Neculai Gumeniuc, zece luni de inchisoare, cu suspendare. Nemultumiti, inculpatii au atacat, saptamana trecuta, sentinta la Tribunalul Vaslui, unde urmeaza a se judeca apelul.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii