Si-a luat zborul spre viata

marți, 12 octombrie 2010, 07:45
2 MIN
 Si-a luat zborul spre viata

"Bine ai venit la bord! Este primul zbor din viata ta!". Asa l-au intampinat pilotii si medicii ieseni pe micutul nascut la Maternitatea din Vaslui, venit pe lume prea devreme, la numai 36 de saptamani, cu o problema grava de sanatate. Cu grija maxima, medicii au transferat trupul fragil al sugarului, care abia se zarea printre paturici, intr-un incubator special si l-au pregatit pentru zbor. In scurt timp, elicopterul s-a desprins de pamant si a luat calea Iasului, acolo unde sugarul era asteptat de o echipa de specialisti. Il astepta o interventie chirurgicala complexa, deoarece s-a nascut cu o malformatie grava si destul de rara, omfalocel. Asta inseamna ca prezenta o despicatura a peretelui abdominal. "Am primit o solicitare din partea medicilor de la Spitalul de Urgenta din Vaslui pentru a transfera la Iasi un nou-nascut de numai 36 de saptamani, cu omfalocel, o malformatie a peretelui abdominal. Asta ii afecteaza functiile respiratorii si digestive si necesita o interventie chirugicala. Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Vaslui a decis sa cheme in ajutor un echipaj specializat in astfel de cazuri. Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD in cursul diminetii, in momentul transferului starea lui fiind una stabila", a declarat medicul Dan Ungureanu, SAJ Vaslui.

Malformatie rara. Cauze necunoscute

  Bebelusul era in stare grava si din aceasta cauza medicii au decis ca el trebuie sa ajunga la Iasi intr-un timp scurt. „Diagnosticul pus de medici la nastere a fost acela de omfalocel, o malformatie congenitala caracterizata printr-un defect de inchidere a peretelui abdominal in regiunea ombilicala. Acesta se manifesta printr-o exteriorizare a viscerelor abdominale prin membrana lor, peritoneul. Aceasta hernie ombilicala embrionara este tratata in primele zile ale nasterii printr-o interventie chirurgicala. A fost solicitat elicopterul SMURD pentru ca bebelusul sa ajunga in timp optim la Iasi", a declarat Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui.

Medicii spun ca omfalocelul apare odata la cateva mii de nasteri.. Peste doua treimi dintre copii cu omfalocel prezinta si anormalitati ale altor organe, cel mai frecvent ale splinei, tubului digestiv, inimii, tractului urinar si sistemului nervos. Nu se cunoaste cauza exacta a omfalocelului sau daca se poate aborda o terapie prenatala pentru a-l preveni. Intre saptamana 16 si 18 de sarcina intestinele se dezvolta mult mai repede decat cavitatea abdominala, care nu le poate gazdui inca si se proiecteaza prin inelul ombilical. In saptamana 11 de embriogeneza, intestinele ar trebui sa se reintoarca in cavitatea abdominala, care acum este destul de spatioasa. Daca aceasta reintoarcere esueaza din diferite motive, o parte din organele abdominale vor ramane in exteriorul corpului rezultand omfalocelul.

Sursa: Vremea noua

Comentarii