Vasluiul, tinta traficului de contrabanda din Republica Moldova: Mafia contrabandistilor

luni, 26 octombrie 2009, 20:44
6 MIN
 Vasluiul, tinta traficului de contrabanda din Republica Moldova: Mafia contrabandistilor

Criza economica, scaderea nivelului de trai, diferentele mari intre preturile de comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor de larg consum, comparativ cu cele practicate in fostul spatiu sovietic, dar si banii foarte multi care izvorasc peste noapte in buzunarele unora sunt tot atatea motive care au condus la sporirea activitatilor de contrabanda. La mare moda sunt produsele cu nivel mare de accizare, tigaretele fiind un fel de aur pentru traficantii din Republica Moldova. Aceasta situatie este cauzata de raportul existent intre pretul tigarilor din tara noastra si al celor din Republica Moldova, care este de aproximativ sase la unu.

Comparativ cu anii trecuti, a crescut semnificativ si numarul cetatenilor din Republica Moldova surprinsi la Vama Albita in timp ce incercau sa introduca in tara tigarete de contrabanda, ascunse in autoturisme, camioane, tiruri, microbuze etc. Peste 200.000 de pachete de tigari au fost descoperite de politistii si vamesii de la Albita, de la inceputul anului. Aproape ca nu trece saptamana in care sa nu fie prins cate un traficant, insa nimeni nu stie numarul celor care reusesc sa treaca nestingheriti cu marfa de contrabanda! Sistemul de control la frontiera nu este infailibil, chiar daca Vama Albita a fost dotata cu aparatura performanta pentru scanare, erorile umane si cele tehnice concureaza cu succes la propasirea traficantilor. Mai mult, retelele de contrabanda si-au dezvoltat metode dintre cele mai ascunse pentru a se putea strecura peste granita. Una din metodele inventate acum este infiintarea de firme "de fatada" in judetul Vaslui, prin intermediul carora introduc in tara tigarete contrafacute, disimulate in transporturi de marfuri diverse, importate din Republica Moldova.

De exemplu, la inceputul lui august, un tir care oficial transporta sticla de geam pentru firma "Deep Forage" SRL din Moara Grecilor era burdusit cu tigarete si a trecut ca prin branza prin Vama Albita. Vamesii au fost ridiculizati de aceasta "reusita" a contrabandistilor. Cu tot cu scanner-ul lor mult laudat, imbracat in medalii de aur la Salonul International de Inventica de la Geneva, nu au vazut tigarile prin… sticla.

Soferul patronului, mare om de afaceri

Probabil ca la ora asta patronul de la "Deep Forage" si-ar fi numarat linistit profitul obtinut de pe urma celor 150.000 de pachete de tigarete invelite in sticla daca "providenta" nu ar fi tinut, de data aceasta, cu bugetul de stat, oprind tirul in Vama de Interior Vaslui. A fost realizata cea mai mare captura de tigarete de contrabanda din tot anul 2009 de pe plaiuri vasluiene!

Ne-am pus intrebarea legitima cine este aceasta firma cu nume englezesc, "Deep Forage", si ce om cu asa mare tupeu sta in spatele ei. Am purces la verificari si am descoperit lucruri interesante, pe care autoritatile nu le-au sesizat, printre care si si faptul ca firma cu pricina, infiintata la inceputul lui 2009, se ocupa in mod oficial cu "lucrari de constructii ale proiectelor utilitare pentru fluide" – cel putin asa s-a inregistrat la Oficiul Registrului Comertului.

In realitate insa, de la momentul infiintarii si pana in prezent, prin SC "Deep Forage" SRL nu au fost derulate decat activitati de comert cu Republica Moldova, mai precis importul oficial a mii de metri patrati de sticla de geam. Si asta in mod frecvent! De alfel, la ultimul transport de acest gen avea sa se dovedeasca, in sfarsit, ca prin aceste transporturi de anvergura se bagau in tara mii de pachete de tigari de contrabanda.

Mare ne-a fost mirarea sa descoperim ca in cadrul firmei figureaza ca asociat unic si administrator un anume Vasili Caradjov, cetatean moldovean cvasi-necunoscut in mediul de afaceri vasluian. De fapt e cunoscut, dar nu ca om de afaceri, ci ca sofer, deoarece singura "chestie" pe care omul o conduce si merge "ca pe roate" este o masina. Si aici vine marea bomba: Vasili Caradjov nu este altcineva decat soferul unui controversat afacerist basarabean, despre care am mai scris in paginile ziarului nostru, pe numele lui Nicolae Popov, pripasit de mai multa vreme prin Vaslui. Asa se si explica faptul ca firma "Deep Forage" are sediul social intr-un imobil apartinand lui Popov, de fapt cladirea fostului motel din suburbia vasluiana Moara Greci, aflat intr-o stare de degradere continua (a se citi in ruina), impropriu locuirii ori derularii de activitati economice.

Afara-i vopsit gardul, inauntru-i… leopardul!  

In ceea ce-l priveste, la cei 32 de ani ai sai, Nicolae Popov a reusit sa dobandeasca notorietate in judetul nostru, atat prin apetenta cu care a infiintat numeroase firme pe teritoriul municipiului Vaslui si in localitati limitrofe, cu domenii de activitate dintre cele mai diverse, cat si datorita interactiunii cu institutiile statului roman, care pana acum nu i-au produs mare deranj.

Cronologic, Nicolae Popov si-a pornit afacerile la Vaslui la inceputul anului 2000, infiintand firme cu profil alimentar pe numele unor cetateni de peste Prut. Ulterior, s-a orientat catre tranzactii imobiliare, cumparand suprafete importante de teren si cladiri in Vaslui, precum si in alte judete aflate la granita cu Republica Moldova.

Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comertului, prima firma deschisa la Vaslui a fost "Salpet Invest" SRL, din Bacaoani, comuna Munteni de Jos, avand obiect principal de activitate "comertul cu ridicata al carnii si produselor din carne", societate care a fost trecuta apoi pe numele "prietenei" acestuia, Olga Selezniova.

In 2005, Popov a mai facut o firma la Bacaoani, "Bravo Company" SRL, care se ocupa cu "cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii", societate pe care, in 2008, a trecut-o pe numele unui partener de afaceri, Petru Gogu, cetatean moldovean si el.

In acelasi an, basarabeanul Popov a deschis si "Dulce Frig" SRL, de data aceasta cu sediul in municipiul Vaslui, strada Ceramicii nr. 40, avand ca obiect de activitate "fabricarea de mancaruri preparate". In cadrul acestei firme s-a asociat cu cetatenii ucrainieni Alexandr Cerep, Serghei Belenkov si Veaceslav Sceabeliskii. Ultimul era deputat, ales in 2006 in Consiliul Regional de la Odessa, din partea Partidului Socialist din Ucraina.

De altfel, "Dulce Frig" este si firma care i-a adus notorietate lui Popov, atat in mediul de afaceri, cat si in relatiile cu institutiile statului roman.

Primele suspiciuni asupra corectitudinii afacerilor derulate de Nicolae Popov au aparut in 2008, cand Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a solicitat Garzii Financiare Vaslui sa verifice si sa inainteze o serie de documente contabile de la "Dulce Frig", intrucat se primisera sesizari din Ucraina conform carora Popov era implicat in activitati de spalare a banilor prin intermediul firmei respective.

In august 2008, impotriva basarabeanului Popov s-au inregistrat alte doua plangeri penale, de data aceasta la politie, motivul constituindu-l emiterea de file cec si bilete la ordin, fara a avea disponibil in conturile bancare, firmele implicate fiind "Salpet Invest" si "Dulce Frig". In acest ultim caz, cercetarile au fost preluate de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, insa de un an de zile ancheta bate pasul pe loc. Desi nu s-au solicitat experize sau alte proceduri care sa duca la prelungirea in timp a anchetei, cineva pare sa aiba mare interes in tergiversarea cercetarilor.

Poate ca increngatura basarabenilor, explicata acum mai ceva ca la clasa intai, dar si izul puternic de tigari de contrabanda in cantitati industriale intrate pe teritoriul judetului, ii vor impulsiona pe politisti sa aprofundeze cercetarile. Altminteri, judetul nostru va ajunge patria contrabandistilor si a mafiei basarabene, in dispretul legilor si al afaceristilor corecti care cu greu rezista crizei.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii