Visand la euroi

Subtitlu

joi, 05 februarie 2009, 20:36
4 MIN
 Visand la euroi

In aceste vremuri in care mii de vasluieni si-au pierdut slujbele, dar si pentru ca in orasele judetului locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, prima de 25.000 de euro promisa tinerilor care se muta la sate le face cu ochiul multora. Partea proasta e ca de aceasta prima nu vor beneficia tinerii saraci care vor sa se apuce de agricultura, ci mai degraba cei bogati care, cel mai probabil, vor fi cuprinsi subit de o dragoste nebuna pentru munca la tara doar pana vor pune laba pe bani.

Vorbim aici despre Masura 112 – "Instalarea tinerilor fermieri", din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin intermediul careia cei pana in 40 de ani pot primi, din fonduri europene, intre 10.000 si 25.000 de euro, daca depun cererile de proiecte pana pe 27 februarie, la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

La prima vedere, Masura 112 starneste interesul tinerilor, insa putini sunt cei care indeplinesc sumedenia de conditii cerute. Practic, pentru a primi acesti bani, omul trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola in calitate de conducator, sa detina sau sa se angajeze ca va dobandi competenta/calificarea profesionala in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare, sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei, sa dovedeasca faptul ca este membru al unei familii de fermieri si ca a lucrat mai mult de 50% din timp in cadrul fermei, cu cel putin un an inaintea instalarii sale. In plus, tanarul trebuie sa fie absolvent de liceu, de scoala profesionala sau al unei scoli de arte si meserii in domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol.

Deja, prin aceste conditii, cercul potentialilor beneficiari a fost restrans la minimum, insa lovitura de gratie vine odata cu precizarea dimensiunilor fermei pentru care se acorda prima nerambursabila din fonduri europene. Pentru a o obtine, tanarul nostru trebuie sa aiba o exploatatie de 6-40 de unitati de dezvoltare economica (UDE). Stiind ca unui hectar de teren cultivat cu grau ii corespund 0,28 UDE, inseamna ca, pentru a primi macar 10.000 de euro, vasluianul trebuie sa cultive circa 20 de hectare, iar pentru 25.000 de euro, trebuie sa lucreze cel putin 150 de hectare. Daca doreste sa se ocupe de zootehnie si viseaza la prima de 25.000 de euro, trebuie sa aiba cel putin 150 de vaci cu lapte (o bovina este echivalentul a 0,26 UDE), sau 5.000 de oi ( fiecare ovina femela valorand 0,008 UDE).

Or, aceste dimensiuni ale fermei sunt SF-uri la noi in judet. Mai mult de 80% dintre tarani au mai putin de trei bovine si abia daca au doua-trei hectare de teren arabil.

"O sa lase oameni pamantul parloaga si o sa cumpere paine de la alimentara"

Altfel spus, aceasta masura lasa loc de "manevre si combinatii" pentru bunastarea copiilor de bani gata. De exemplu, un tata instarit trece pe numele fiului o parte din animale si pamant (ca si asa le lasa mostenire), iar acesta primeste 25.000 de euro bonus din fondurile europene. Apoi,  tanarul de bani gata poate sa  faca orice altceva, numai agricultura nu.

"Sigur ca un parinte poate sa treaca o exploatatie pe numele fiului pentru ca acesta sa primeasca banii si de fapt tot tatal sa se ocupe de exploatatie. De asemenea, un tanar care are bani poate sa cumpere o exploatatie agricola pentru a primi aceasta prima, iar apoi poate sa angajeze pe cineva pentru a se ocupa de ferma. Important este ca exploatatia sa functioneze si sa respecte planul de afaceri", ne-a declarat Ilie Acsinte, directorul APDRP Vaslui.

Vazand ca si directorul a admis ca potentialii beneficiari ai Masurii 112 vor fi tot cei cu bani, in niciun caz cei saraci, am fost curiosi sa aflam ce zic oamenii de prin sate. Ei bine, de parca informatiile privind accesarea fondurilor europene ar fi clasificate, taranii, cu o singura exceptie, nici macar n-au auzit de Masura 112 din cadrul PNDR, daramite sa depuna cereri de proiecte.

"Am auzit la televizor ca putem primi 25.000 de euro, dar eu am timp sa cred toate minciunile care le aud?! Nici macar n-au spus cine are dreptul la acesti bani si cine", a spus Ioan Barbu, din comuna Valeni, singurul care stia despre asa ceva.

De exemplu, in localitatea Serbotesti, comuna Solesti, oamenii n-au fost informati despre "Instalarea tinerilor la sate" cu bani europeni nerambursabili. Vreo zece s-au adunat langa noi plini de speranta cand au auzit ar putea primi 25.000 de euro, insa la fel de repede s-au dezumflat cand i-am informat ce ar trebui sa aiba pentru a primi acesti bani.

"Trebuie sa avem 5.000 de oi pentru a primi 25.000 de euro? Pai, de unde? Nu sunt in tot satul atatea oi. Cel mai mult are vecinul meu Neculai, vreo 60. N-o sa primim noi banii astia! Tot pentru cei bogati is banii. Vine unul, cumpara tot si apoi primeste si banii. Noi nu putem plati nici macar aratul unui hectar, a ajuns doua milioane sapte sute, daca mai pui si discuitul doua jumate, trebuie vreo cinci milioane doar pentru un hectar. O sa lase oameni pamantul parloaga si o sa cumpere paine de la alimentara. Deja a ajuns cornutul (scaiet – n.r.) cat mine. Ce sa facem? Nu-s bani", ne-a declarat Gheorghe Butnaru, din Serbotesti.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii