“Vreau o medalie olimpica“

joi, 06 noiembrie 2008, 00:39
4 MIN
 “Vreau o medalie olimpica“

  Medalia de bronz obtinuta de ieseanul Dragos Marin la Campionatul Mondial de tineret de la Guadalajara reprezinta un succes rarisim pentru sportul iesean, care traieste de pe o zi pe alta, fara sponsorizari deosebite, bazat pe finantari bugetare indoielnice. Nu intimplator, performanta obtinuta de tinarul sportiv iesean (17 ani) este rodul unui experiment de parteneriat privat-public, pus la cale de fostul campion Vasile Catea (presedinte al Asociatiei Judetene de Box si vicepresedinte al Federatiei) si de gruparea CSM, Adrian Poeana, proiectul pus la cale acum zece ani. incepind sa dea roade : Traian Lupu, Radu Zarif si, acum, acest Dragos Marin. Pugilistul de categoria 57 kg si-a pus in plan o medalie olimpica, peste patru ani, la Londra, el fiind deja cooptat in lotul olimpic, cu incepere de anul viitor. "Sper sa ajung la Londra si sa obtin o medalie, dar pina atunci, mai am de muncit. In 2009 am Campionatele Europene de tineret, unde sper sa repet figura din Mexic", a declarat Dragos, la o conferinta de presa organizata ieri, precizind tot odata ca nu a reusit sa realizeze mai mult in semifinala cu Maksim Dadasev din cauza oboselii si a programului de slabire pentru a intra in categorie.

Pentru medalia de bronz obtinuta la Guadalajara, boxerul iesean va primi 3000 de lei din partea ANS, existind posibilitatea sa mai primeasca o jumatate din suma respectiva din fondurile CSM.

Catea a pus piciorul in prag !

Putina lume stie ca participarea lui Dragos la Mondialul mexican nu ar fi fost posibila fara interventia hotarita a lui Vasile Catea, fiindca FR Box era pe cale sa cedeze insistentelor clubului Dinamo de a impune un talent propriu, Daniel Badulescu, in ciuda faptului ca acest boxer (care a ajuns in finala nationalelor de seniori de la Iasi, dar a fost oprit de propriii antrenori sa dispute finala, pentru a-l menaja) a fost invins de Dragos intr-un meci de selectie. Chiar si asa, Badulescu ar fi mers in Mexic, daca Vasile Catea, in calitate de vicepresedinte, n-ar fi pus piciorul in prag. De altfel, dinamovistului i s-a oferit sansa de a prinde Europenele de seniori, dar a fost batut fara drept de apel intr-un meci de selectie de catre Iulian Stan, un pugilist mai experimentat, revenit dupa o pauza de peste un an !

Nu putem incheia povestea lui Dragos Marin, fara a evidentia meritele incontestabile ale antrenorilor sai de la CSM Gladiatorul, Constantin Dreer si Dumitru Agavriloaie. Primul lucreaza de peste 20 de ani in boxul iesean si, printre altii, l-a pregatit si pe consacratul Giani Gogol, care in 1985 a fost vicecampion mondial de box pentru juniori la Bucuresti. In prezent, el este antrenor princpal la CSM-Gladiatorul si este platit cu suma de … 600 de lei pe luna. " Din pacate, banii sint foarte putini si riscam sa pierdem sportivii. Clubul Dinamo ne preseaza sa le transferam sportivi de la box, canotaj si scrima. Abia ne mai putem tine valorile, si asta numai datorita unor oameni ca Vasile Catea", a spus presedintele CSM, Adrian Poeana. Antrenorul Dreer a prezentat in conferinta de presa mesajul primit pe telefonul mobil de la elevul sau din Mexic, inaintea meciului din sferturi, mesaj care l-a emotionat pina la lacrimi: "Maestre esti ca un tata pentru mine si promit sa nu te dezamagesc si sa iau o medalie. Voi da totul din mine". "Pentru mine, nu banii conteaza ci performanta", a spus Dreer, un adevarat maniac al boxului.

 

Benone Marcu, la Liverpool

Dupa Dragos Marin, un alt boxer iesean cauta performanta cu luminarea. Este vorba de micutul Benone Marcu, cel care a cistigat dreptul de a participa la Campionatele Europene care incep astazi la Liverpool, intr-o gala de selectie.

Dreptul si l-a cistigat, insa biletul de avion l-a obtinut prea usor, intrucit FR Box a finantat deplasarea doar pentru patru sportivi: olimpicii Georgian Popescu (60 kg) si Ionut Gheorghe (64 kg), Flavius Biea (69 kg), Roland Gavril (75 kg – care si-a ispasit suspendarea, dupa incidentul de anul trecut, de la Chicago) si Constantin Bejenaru (81 kg). Ceilalti sportivi au trebuit sa se deplaseze pe fondurile cluburilor. Din fericire, AS CFR, acolo unde Benone este pregatit de Nicu Brinzei, a gasit fondurile necesare, ieseanul urmind sa lupte pentru o medalie europeana, la categoria 48 kg. In situatia sa se mai afla trei  pugilisti: Veronel Tarau (54 kg), Iulian Stan (57 kg) si Petrisor Gananau (91 kg), astfel incit Romania va fi reprezentata in orasul englez de noua sportivi. Antrenorii lotului deplasat la Europene sint Relu Auras, Ilie Dascalu si Ion Moroita. Astazi, are loc cintarul oficial si tragerea la sorti, competitia propriu-zisa urmind a se desfasura intre 7 si 12 noiembrie.

Comentarii