Adversari in premiera

vineri, 31 august 2007, 22:11
3 MIN
 Adversari in premiera

 Dupa eliminarile echipelor Otelul Galati si CFR Cluj, care au remizat ambele in intilnirile retur cu Lokomotiv Moscova si, respectiv, Anorthosis Famagusta, dupa ce au pierdut cu 1-3 in tur, fotbalul romanesc a ramas cu doua echipe in Cupa UEFA. Una este Rapid, formatie care, in calitate de cistigatoare a Cupei Romaniei, a avut acces direct in turul I, a doua, Dinamo, eliminata de Lazio din Liga Campionilor, a intrat pe tabloul Cupei UEFA.
Sortii s-au dovedit nemilosi cu Rapid si ingaduitori cu Dinamo, desi ambele au pornit la tragerea la sorti din postura de cap de serie. Rapid va intilni revelatia fotbalului german din sezonul trecut, FC Nürnberg. Doua avantaje au fotbalistii din Giulesti: joaca primul meci in deplasare si are experienta bogata de acum doua sezoane, cind a intilnit trei echipe din Bundesliga in Cupa UEFA, eliminind pe Hertha Berlin si Hamburg si pierzind un meci in grupa la Stuttgart. Acest avantaj se poate intoarce si impotriva Rapidului, fiindca si giulestenii sint foarte bine cunoscuti in Germania.
Dinamo va juca primul meci pe teren propriu cu campioana Suediei, Elfsborg Borås si are, hotarit, prima sansa la calificare. Fotbalul suedez de club nu mai e cel de acum doua decenii, cind Göteborg cucerea trofee europene, din cauza exodului masiv de jucatori spre cluburile mai bogate din Occident. Seriozitatea specifica nordicilor conduce la ideea ca nici aceasta echipa din Borås nu trebuie neglijata. Asa cum s-a intimplat acum 16 ani, cind dupa ce a scos din competitie pe Inter Milano, a fost eliminata fara drept de apel de IFK Göteborg.
Partidele din turul I al Cupei UEFA se vor disputa pe 20 septembrie si 4 octombrie. De remarcat faptul ca, nici Nürnberg, nici Elfsborg nu au mai intilnit echipe romanesti in Cupele Europene.

FC Nürnberg, un fel de Poli Iasi
Palmares european: cea mai buna performanta, semifinalista in Cupa Cupelor, in 1963.
Cum s-a calificat: a intrat in Cupa UEFA direct in primul tur.
Lotul: Blazek, Klewer (portari), Beauchamp, Glauber, Jacobsen, Nikl, Pinola, Reinhardt, Schmidt, Spiranovic, Wolf (fundasi), Engelhardt, Galasek, Kluge, Kristiansen, Mintal, Misimovic, Mnari, Vidosic (mijlocasi), Adler, Charisteas, Josh Kennedy, Pagenburg, Saenko, Vittek (atacanti). Antrenor: Hans Mayer.
Infiintat in 1900, clubul bavarez a fost unul dintre cele mai puternice din fotbalul german inainte de cel de-al doilea razboi mondial, avind noua titluri ale Germaniei, ultimul in 1968. In fotbalul german de astazi, Nürnberg a semanat, in multe privinte, cu Politehnica Iasi: candidata mai in fiecare an la retrogradare, a reusit, totusi, sa se mentina in 1 Bundesliga. Cu exceptia ultimului sezon, cind s-a clasat pe locul VI in campionat si a cucerit Cupa Germaniei, dupa o finala cistigata cu 3-2 in fata echipei VfB Stuttgart, dupa prelungiri.  In acest sezon, Nürnberg a pierdut de doua ori pe teren propriu, cu Werder Bremen, dar si cu nou-promovata Karlsruhe, dar a cistigat in deplasare, la Rostock. Jucatorii cei mai cunoscuti sint mijlocasul ceh Tomas Galasek (fost la Ajax), atacantul grec Aggelos Charisteas (eroul de la Euro 2004) si slovacul Marek Mintal, golgeterul echipei in ultimele doua sezoane. Antrenorul Hans Mayer provine din fosta RDG si a dus echipa Carl-Zeiss Jena pina in finala Cupei Cupelor, in 1981!

Elfsborg  Borås, surprinzatoarea campioana

Palmares european: nici o prezenta in primavara.
Cum s-a calificat: a jucat toate tururile preliminarii in Liga Campionilor: 1-0, 0-0 cu Linfield Belfast, 1-0, 0-0 cu Debrecen, 0-3, 1-2 cu Valencia in turul III.
Lotul: Hassan, Wiland (portari), M. Andersson, Augustsson, Björck, Florén, Mobäck (fundasi), Bajrami, Eres, Holmén, Ilola, Ishizaki, A. Svensson (mijlocasi), Alexandersson, Avdic, Berglund, Olander, Griffit, Keene, M. Svensson (atacanti). Antrenor: Magnus Håglund.
Echipa infiintata in 1904 este campioana en-titre a Suediei, cistigind anul trecut al cincilea titlu, dupa o pauza de 45 de ani. In 2001 si 2003 a cucerit Cupa Suediei. Si in campionatul actual (in Suedia, se joaca in sistemul primavara-toamna, din cauza climei), Elfsborg este principala favorita la titlu, dar are un singur punct avans fata de IFK Göteborg, Djurgarden si Hålmstad! Cei doi Svensson (Anders si Mattias), precum si Daniel Alexandersson sint cei mai cunoscuti jucatori ai echipei.

Comentarii