Anul lui Nole

vineri, 30 decembrie 2011, 13:50
3 MIN
 Anul lui Nole

Tenisul mondial in anul 2011 a avut o vedeta greu de contestat. Sirbul Novak Djokovic, in virsta de 24 de ani, a cistigat 10 turnee in acest an, dintre care trei de Grand Slam, cinci turnee din ATP World Tour Masters 1000, iar, in privinta meciurilor sustinute are un bilant prodigios 70 de victorii din 76 de intilniri. Numai accidentarea de la inceputul anului si oboseala de la sfirsit l-au impiedicat pe "Nole" sa realizeze cea mai clara dominare individuala in tenisul masculin din ultimele decenii. Novak Djokovic a cistigat Australian Open (6-4, 6-2, 6-3 cu Murray), Wimbledon (6-4, 6-1, 1-6, 6-3 cu Nadal) si US Open (6-2, 6-4, 6-7, 6-1 tot cu Nadal). Si totusi… in acest an de gratie exista o sincopa mare in cariera lui Djokovic. Dar aceasta sincopa a insemnat, dupa parerea tuturor analistilor, cel mai frumos meci de tenis al anului. In istoria tenisului exista doar patru jucatori care au reusit sa cucereasca toate turneele de Grand Slam: Fred Perry si Don Budge (in perioada antebelica), precum si inegalabilul Rod Laver (in 1962 si 1969). Ceea ce i-a lipsit lui "Nole" in acest an a fost Roland Garros, iar semifinala cu Federer a fost o incintare. O bijuterie de trei ore si 39 de minute, cistigata de elvetian cu 7-6, 6-3, 3-6, 7-6. A fost una dintre putinele rabufniri ale fostului lider mondial in acest sezon, a doua fiind Turneul Campionilor de la Londra. Acolo unde, obosit si plictisit, "Nole" a pierdut meciurile cu Ferrer si Tipsarevic, lasindu-i incheierea spectacolului pe 2011 maestrului elvetian.

In tenisul feminin, inca nu a aparut viitoarea stea. Victoriile in Grand Slam au fost impartite: Kim Clijsters a cistigat la Melbourne (3-6, 6-3, 6-3 cu Li Na), chinezoaica s-a impus pe zgura pariziana (6-4, 7-6 cu detinatoarea trofeului, Francesca Schiavone), la Wimbledon s-a incoronat Petra Kvitova (6-3, 6-4 cu Sarapova), iar la US Open, clanul Williams a ratat premiul de consolare, Serena pierzind cu 2-6, 3-6 meciul cu Samantha Stosur (Australia). Lumea s-a oprit asupra suprizei anului, tinara jucatoare din Cehia, Petra Kvitova, care a cistigat – ca supliment – Turneul Campioanelor, dupa o victorie finala cu 7-5, 4-6, 6-3 in fata sportivei din Belarus, Viktoria Azarenka. Este greu de stiut daca Petra va fi marea vedeta. Deocamdata, surorile Williams si Kim Clijsters intoneaza "cintecul lebedei", Caroline Wozniacki (cea care a condus aproape tot anul in Topul WTA) nu are inca un turneu de mare prestigiu cistigat, iar Li Na si Sarapova nu arata constanta necesara unei dominatii prelungite.

Putine satisfactii pentru ai nostri

Desemnarea Irinei Begu ca fiind revelatia sezonului in tenisul feminin mondial, calificarea Monicai Niculescu in optimile US Open, victoriile fulgurante obtinute la acelasi turneu de Simona Halep si Alexandra Dulgheru (la Li Na, respectiv, Kvitova), prezenta a sase jucatoare in Top 100 WTA si calificarea lui Horia Tecau, alaturi de Robert Lindstedt in semifinalele de la Wimbledon si in Turneul Campionilor, sint razele de lumina ale tenisului romanesc pe 2011. In rest, fetele au fost eliminate din FedCup iar baietii au retrogradat din Grupa Mondiala a Cupei Davis. Si nu se stie pentru cit timp…

Comentarii