Asalt final in Marea Bucla

miercuri, 21 iulie 2010, 21:56
2 MIN
 Asalt final in Marea Bucla

Prezenta pentru a 113-a oara la Pau, orasul-cap de etapa cel mai frecventat, caravana Turului ciclist al Frantei isi oblojeste ranile si isi odihneste oasele ostenite in fata asaltului final, cu detinatorul trofeului, spaniolul Alberto Contador, in pole-position, gratie nu numai tricoului galben pe care il poarta, ci si inaltei sale valori. El este contestat, cu argumente diverse, dar solide de secundul Andy Schleck (la opt secunde), dar si de spaniolul Samuel Sanchez (la 2 minute)  si rusul Denis Menciov (2’13"). Pina la reluarea cursei, dupa aceasta zi de binemeritata pauza, elementul principal al acestor mai bine de doua saptamini desfasurate din editia a 97-a a Turului ciclist al Frantei este tocmai revenirea in prim-planul Marii Bucle a… Frantei, rutierii tarii care a inventat cursele pe etape acum 107 ani, cucerind 6 etape, prin Chavanel (2), Sandy Casar, Riblon, Fedrigo, Vockler. In plus, francezii sint siguri ca vor ajunge la Paris cu tricoul alb cu buline rosii, al liderului cataratorilor, pentru care concureaza Anthony Charteau, actualul purtator, si veteranul Christophe Moreau. Decizia se da chiar astazi, pe Tourmalet.
In ce priveste partea superioara a clasamentelor (si a lucrurilor, in general), Alberto Contador are pozitia ideala pentru a-si tripla in palmares o victorie finala in Le Tour. A intrat in posesia tricoului galben absolut meritat, dupa o actiune ca la carte, desi contestata de puristi (a continuat un contraatac in momentul in care tinarul Andy Schleck a manevrat gresit schimbatorul de viteze, sarindu-i lantul). Oricum, spaniolul nu era presat sa preia friiele de pe acum, in perspectiva etapei contracronometru de pe 24 iulie, penultima, Bordeaux – Pauillac (52 km). De altfel, daca joi Schleck nu actioneaza pentru a-si face o zestre, atacind decisiv la sosirea in virf pe Tourmalet, el ar putea pierde nu numai locul secund, ci si o pozitie pe podium. Aceasta pentru ca atit Sanchez, cit, mai ales, Menciov, sint mai buni la contratimp decit el.
Astazi este programata etapa a XVII-a, Pau – Tourmalet, 174 km, un tronson de 5 stele, adica de dificultate maxima, ultima sansa pentru grimpeuri, cu escaladari la Marie-Blanque, Soulor si, mai ales, Tourmalet, abordat insa de pe celalalt versant. Desi Tourmalet a mai fost trecut de 74 de ori in Marea Bucla, este pentru prima oara cind este prevazuta sosirea in virf, la altitudinea de 2.115 m.
In continuare, miine, etapa a XVIII-a, Salies-de-Bearn-Bordeaux, 198 km, de relaxare, favorabila sprinterilor, simbata este amintita etapa contratimp de 52 km Bordeaux-Pauillac, iar duminica, etapa a XX-a, Longjumeau-Paris-Champs-Elysees, 102,5 km, cu cele opt tururi de circuit pe cel mai faimos bulevard din lume, raiul sprinterilor. (AGERPRES)

Comentarii