Badea – adjudecat

Subtitlu

luni, 25 ianuarie 2010, 23:22
5 MIN
 Badea – adjudecat

Dupa un inceput extrem de timid pe piata transferurilor, doar stoperul Adrian Cuciula fiind inregimentat in startul pregatirilor, Politehnica a reusit ieri sa se "dezmorteasca" la acest capitol. Oficialii ieseni au ajuns la un acord cu atacantul Valentin Badea, jucator liber de contract dupa rezilierea angajamentului cu Universitatea Craiova. Negocierile finale s-au derulat aseara, in Bucuresti, fotbalistul, care va incasa la Iasi un salariu de 6 000 de euro lunar, plus citeva bonusuri, in functie de randament, pregatindu-se in ultima perioada alaturi de Steaua II. Colaborarea intre parti, parafata pina in vara, ar putea fi prelungita la finalul sezonului, pentru inca maximum doi ani, clubul iesean avind dreptul sa uzeze de o clauza in acest sens. Badea va fi sub comanda antrenorului Petre Grigoras in cantonamentul din Antalya, care incepe joi, fotbalistul fiind asteptat sa faca jonctiunea cu echipa ieseana direct la aeroport.

Sefii Politehnicii ramin optimisti ca Badea nu va fi singura noutate importanta in cantonamentul din Turcia. Iasul are un acord verbal din partea lui Dinamo in legatura cu cedarile in Copou a fundasului stinga Eugen Craciun si a atacantului Georgian Paun. Cei doi jucatori care au evoluat in tur la Astra Ploiesti vor face deplasarea spre Antalya alaturi de delegatia "ciinilor", in acelasi avion cu Poli, clarificarile pe marginea acestui subiect urmind a aparea in Turcia. Surse din cadrul clubului iesean sustin ca, in paralel, Politehnica trateaza in continuare cu Steaua pe marginea inrolarii mijlocasilor Andrei Ionescu si Eric Bicfalvi, raspunsul definitiv din partea "militarilor" fiind asteptat pina joi.

Ieri, Poli a primit o veste proasta vizavi de Ignatov, examenul RMN pe care acesta l-a efectuat reliefind faptul ca macedoneanul are probleme serioase la un genunchi, unde, din cauza unor suprasolicitari si, probabil, a unui accident mai vechi, i s-au depistat unele leziuni. Primul pas facut de medici a fost recomandarea unei perioade de repaus total de doua saptamini, fapt care l-a scos pe mijlocas din lotul care va face deplasarea in Turcia. Apoi, in functie de modul in care jucatorul se va simti dupa o saptamina de recuperare, se va lua o decizie in privinta necesitatii efectuarii unei interventii chirurgicale. Daca aceasta nu va fi necesara, Ignatov ar putea reveni pe teren dupa inca o saptamina. In afara lui Ignatov, Grigoras nu va conta in Antalya nici pe atacantul Francis Agbleta, la care tehnicianul s-a decis sa renunte, ghanezul care a evoluat in tur la CSM Rimnicu Sarat (ultimul loc in seria I a ligii secunde) si care a fost in probe urmind a pleca astazi din Iasi. Reamintim, fata de lotul care s-a pregatit in Poiana Brasov, nu vor merge in Turcia nici doi jucatori de la Poli II, Tofan, care acuza o intindere si Avramia, necajit de o tendinita.

In ceea ce priveste programul de pregatire al Politehnicii, acesta se va desfasura astazi si miine in Sala LPS, gerul determinindu-l pe Grigoras sa mute antrenamentele indoor.

Altfel, Cornel Buta a revenit ieri in Iasi, fotbalistul pus pe lista de transferari in aceasta iarna negasindu-si pina acum un angajament. Drept urmare, pentru a nu ramine in urma cu pregatirea, jucatorul a revenit in Copou, conducerea indrumindu-l spre grupul celorlalti fotbalisti la care Iasul vrea sa renunte, format din Bratu, Bernsjak, Pecnik, Tincu si Oprea, care se antreneaza separat de restul echipei.

Vali Badea

Valentin Vasile Badea, care este nascut la Alexandria, va implini 28 de ani pe 23 octombrie,  el mai evoluind pina acum la Rulmentul Alexandria, Jiul Petrosani (2001-2002), FC Vaslui (2003-2006), Steaua Bucuresti (2006 – 2009, cu o perioada de imprumut la Panserraikos, in Grecia, in 2008) si, din vara, la Universitatea Craiova. Atacantul de 1,82 metri a marcat de 22 de ori in cele 88 de prezente pe care le are in prima liga, el bifind si cinci goluri in cele 16 meciuri disputate in Champions League, cel mai bun meci al sau fiind contra echipei Standard Liège, scor 2-1. Atunci, Badea a marcat cele doua goluri ale partidei care a propulsat Steaua in grupele Ligii Campionilor. Celelalte reusite ale lui Vali in aceasta competitie au fost in partidele cu Dinamo Kiev (4-1), Real Madrid (1-4) si Slavia Praga (1-1).  Antrenorul care l-a lansat in fotbalul mare pe Badea este Ioan Sdrobis, cel care l-a transferat la Jiul si, apoi, la Vaslui, evolutiile pe care atacantul le-a avut la trupa lui Porumboiu determinind  Steaua sa plateasca, in 2006, 1,2 milioane euro pentru transferul sau si a lui Bogdan Panait.

Un nou Andrei Cristea?

– Vali, ce te-a determinat sa alegi Politehnica?

– Este pentru prima data in ultimii ani cind simt ca sint dorit cu adevarat la o echipa. Si domnii din conducere si domnul Grigoras au avut fata de mine o atitudine care-mi da mare incredere ca pot sa-mi relansez cariera.

– Steaua, Craiova, Poli. Ai cam coborit in ultima perioada. Ai vreo explicatie?

– Nu poate fi totul numai lapte si miere. In viata fiecarui fotbalist exista suisuri si coborisuri. Eu nu privesc insa Poli ca pe un pas inapoi in cariera, ci ca pe o noua provocare.

– Faptul ca ai jucat mult timp la Vaslui crezi ca va fi o piedica in asimilarea ta de catre ultrasii ieseni?

– Nu cred. La Vaslui am jucat cu mult timp in urma si chiar daca atunci am avut citeva meciuri impotriva Iasului nu am fost implicat in incidente cu fanii Politehnicii. Eu sper ca prin evolutiile mele sa intru repede la sufletul suporterilor ieseni, asa cum e si Cristi Branet, cu care am fost coechipier la Vaslui.

– Andrei Cristea a avut o contributie determinanta in ultimele doua retururi la salvarea Politehnicii…

– Stiu ce vrei sa ma intrebi, daca voi fi eu noul Cristea in acest retur. Am mai trecut prin asta, cind am venit la Steaua si am dat golurile in meciul Standard, iar lumea isi amintea de reusitele lui Andrei cu Valencia. Firesc ca imi doresc sa dau cit mai multe goluri, insa eu cred ca cel mai important este ca in vara sa fie toata lumea  multumita.

– O ultima intrebare, esti OK din punct de vedere fizic?

– Chiar daca nu am fost in vreun cantonament, nu sint mult in urma cu pregatirea, in ultima perioada antrenindu-ma cu Steaua II, lucru pentru care vreau sa le multumesc lui nea Titi Dumitriu si nea Leo Strizu. Cu o pregatire buna in Antalya, sint convins ca voi ajunge repede la forma optima.

 

Pancu infrunta Politehnica!

Politehnica Iasi a aflat programul meciurilor amicale pe care le va disputa in cantonamentul din Antalya, care incepe joi. Primul test al anului pentru echipa pregatita de Petre Grigoras se va disputa simbata, cu formatia bulgara de prima liga TSKA Sofia. La echipa vecinilor de la Sud, ce este pregatita de Ioan Andone, este legitimat incepind din aceasta iarna si Daniel Pancu, jucatorul crescut la Iasi pe care Poli a fost la un pas sa-l "repartieze"! Iata programul celorlalte meciuri ale Iasului care se vor disputa in turneul din Turcia: 1 februarie – Sibir Novosibirsk (nou promovata in prima liga rusa); 3 februarie – Sigma Olomouc (Cehia I, locul IV in 2008-2009, locul IX – in editia curenta); 4 februarie – Viitorul Constanta (Romania III); 6 februarie – FK Senec (Slovacia I, locul V in editia curenta); 8 februarie – FK Slovacko (Cehia I, locul XIV ); 10 februarie – Amkar Perm (Rusia I, locul XIII in 2009).

Comentarii