Banii, eterna problema a sportului iesean

vineri, 06 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Banii, eterna problema a sportului iesean

Nu descoperim America atunci cind spunem ca sportul iesean este in mare suferinta, fiind surclasat, pe ansamblu, de multe judete moldovene, nu numai la nivelul de perfomante ci si de reprezentare interna si internationala. Cum de talente nu se duce lipsa, banii ramin eterna problema care constituie piedica mentinerii talentelor in Iasi sau a afirmarii lor. Una din putinele miini de ajutor intinse de autoritatile locale, in general foarte putin preocupate de destinele celor care mai aduc o raza de soare fanilor care mai uita de grijile cotidiene, a fost crearea SC Iasi XXI. Ideea initiala a fost ca fondurile sa se duca exclusiv spre echipa de fotbal a municipalitatii si, pe masura dezvoltarii societatii, sa sustina si celelalte ramuri sportive insa la ora actuala banii sint impartiti si la handbal, rugby, karate, box sau scrima.
Inca de la infiintare SC Iasi XXI a fost tinta multor critici deoarece se considera ca se poate face mai mult. La ora actuala, dupa spusele managerului Romeo Olteanu, societatea amintita vireaza lunar aproximativ 70 milioane de lei clubului de fotbal, 10 milioane echipei de handbal fete, 15 milioane de lei pentru salariile unor sportivi de frunte ai Iasului. Chiar daca aceste fonduri nu sint suficiente – nici macar prin completarea cu taxa pentru sport instituita de Consiliul Municipal insa care se stringe foarte greu – tot inseamna un balon de oxigen, sumele rezultate pastrind printre altele la Iasi sportivi ca Alin Lupeica, Gabriela Mihalcea sau achitind salariile angajatilor clubului de fotbal si handbal fete.
In ultima vreme atacurile impotriva SC Iasi XXI s-au intetit, dupa spusele lui Romeo Olteanu, Tiberiu Brailean, directorul Directiei Economice a CJ propunind chiar in trei rinduri retragerea CJ Iasi din societate. "Domnia sa a spus ca acest lucru a fost recomandat de Curtea de Conturi insa conducerea acesteia a negat acest lucru . Singura recomandare primita a fost cedarea catre CJ a chiriilor minime stabilite prin hotarirea 47, surplusul raminind destinat tot sportului. Pe 1997 acest lucru inseamna 26 milioane de lei si nicidecum aproximativ 80 milioane asa cum se vehiculeaza. Tot ca o dezinformare s-a incercat acreditarea ideii ca acesti bani vor fi recuperat din buzunarul consilierilor care au votat virarea banilor catre sport, lucru complet fals."
Asadar, desi deja nu ajung decti pe o masea, banii de la SC Iasi XXI destinati sportului se vor imputina, dupa calculele conducatorului societatii, in afara sumei de pe ’97, cu inca aproximativ 6 milioane de lei pe luna care vor intra in bugetul Consiliului Judetean. Oare chiar sta CJ Iasi in banii acestia?
Mai exista insa si alt pericol. Dupa cum ne-a mai spus Romeo Olteanu multi dintre chiriasii societatii au acceptat sa plateasca sume chiar mai mari decit plafonul maxim pentru ca stiau ca banii se duc la fotbal. In noile conditii se prea poate ca si asa putina lume care mai da cite un ban spre sport sa bata in retragere.
Daca insa se va merge chiar mai departe si se va hotari desfiintarea SC Iasi XXI 73 de oameni din lumea sportului care primesc salarii de la aceasta societate (exceptindu-i pe cei 7 angajati proprii) vor deveni someri.
O singura concluzie se poate desprinde. In loc de a se cauta solutii de dezvoltare a societatii si de scapare astfel a "raspunderii" sustinerii sportului local, multi se inghesuie sa bage bete in rotile unei carute care si asa scirtie din toate incheieturile!
Cu asa amatori de sport in functiile de raspundere viitor de aur sportul iesean are… (Ovidiu MINEA)

Comentarii